Takapuoli on "vaaravyöhykkeellä" – tällaisia vahinkoja saunassa voi sattua: "Kesäkuukausina selkeä piikki"

Lämpeneekö juhannuksena sauna? Näillä ohjeilla teet sen oikein 1:36
KATSO VINKIT: Näin lämmität puusaunan.

Vakuutusyhtiön mukaan saunomiseen liittyvissä vahingoissa nähdään kesäkuukausina selkeä piikki.

Mökkisaunan lämmittäminen siintää juhannuksena ja muutenkin kesällä monen suomalaisen mielessä. Saunomiseen liittyy monenlaisia terveyshyötyjä, mutta valitettavasti saunomisen suosio näkyy myös vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa. 

– Saunomiseen liittyviä vahinkoja tapahtuu ympäri vuoden, mutta kyllä kesäkuukausina nähdään selkeä piikki, kertoo Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo tiedotteessa.

Vakuutusyhtiön tilastot kertovat, että noin puolet vahingoista on kaatumisia. Saunakaatumisissa loukataan erityisesti polvea, selkää, päätä, olkapäätä ja kylkeä. Vahingoista noin viidennes on palovammoja, joita tulee eniten kyynärvarsiin, käsiin ja takapuoliin. 

Eniten saunomisvahinkoja sattuu pikkulapsille sekä 55–79-vuotiaille. Lapsilla suurin osa vammoista on palovammoja. 

– Pienten lasten kanssa saunoessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta. Varsinkin saunoissa, joissa kiuas ei ole hyvin suojattu, on suurena vaarana, että lapsi pääsee koskemaan kiukaaseen tai kaatuessaan osuu siihen, Erkamo varoittaa.

Saunan lämmittämisessä piilee riskejä – takapuoli "vaaravyöhykkeellä"

Saunojen liukkailla lattioilla tapahtuu kaatumisvahinkoja. Kaatumisia sattuu myös silloin, kun on laskeuduttu lauteilta alas ja jakkarata tai jalka onkin pettänyt alta. Jos kaatuessa osuu kiukaaseen, seurauksena on myös palovammoja. 

– Palovammat ovat valitettavan yleisiä. Niitä tapahtuu, kun esimerkiksi lisätään puita kiukaaseen ja liekit tai kuuma kiuas osuu käteen. Myös liian läheltä kiukaalle heitetty vesi voi aiheuttaa palovammoja. Takapuoli on kohta, joka on usein vaaravyöhykkeellä, kun kävellään kiukaan ohi tai kurotellaan saunassa jotain. Tilastoissa näkyy myös vammoja, jotka ovat aiheutuneet kuuman veden kaatumisesta päälle, Erkamo kertoo.

Saunassa saattaa kaatua myös pyörtymisen seurauksena. Terveyskirjaston mukaan syynä on tavallisesti asentoon liittyvästä verenpaineen laskusta johtuva aivojen hapenpuute, eikä hikoilun aiheuttama nestehukka auta asiaa.

Vammoja saattaa tulle myös saunan lasioven rikkoutumisesta. Etenkin vanhemmissa mökkisaunoissa vammoja voi saada myös pään lyömisestä oven karmeihin tai kattoon. 

Vaaranpaikkoja piilee myös saunan lämmittämisessä. Vahinkotilastoissa näkyvät esimerkiksi saunapuiden teossa tai puiden haussa aiheutuneet vammat, kuten tikut sormissa tai muissa ruumiinosissa sekä kirveen käytöstä aiheutuneet vammat.

– Vaikka saunan lämmittäminen ja saunominen ovat monelle suomalaiselle hyvin arkista puuhaa, niissä kannattaa noudattaa varovaisuutta. Lisäksi alkoholia kannattaa nauttia vain kohtuudella tai jättää kokonaan pois saunomisen yhteydestä. Se lisää riskiä moniin vahinkoihin, kuten kaatumisiin tai saunaan nukahtamiseen. Vettä sen sijaan kannattaa muistaa juoda reilusti varsinkin, jos saunoo hellepäivänä, Erkamo neuvoo.

Katso myös: Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä

Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä 8:54
Mitkä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä? Entä, mitä ensiapulaukusta tulisi löytyä?

Lähde: Pohjola Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat