Perheensä kanssa liikkeellä ollut 12-vuotias tyttö oli nousemassa taksin kyytiin Helsingin keskustassa onnettomuuden sattuessa viikonloppuna.
Taksinkuljettaja nousi kuskin paikalta omien sanojensa mukaan auttamaan ovien sulkemisessa, mutta unohti laittaa pysäköintivaihteen päälle.
Auto lähti itsestään liikkeelle, jolloin tytön jalka jäi renkaan ja asfaltin väliin puristuksiin. Jalka saatiin irti vasta kuljettajan peruutettua auton.
– Ryntäsin paikalle ja yritin vetää jalkaa pois. Tilanne oli karmiva ja todella pahan näköinen, tytön äiti kuvailee onnettomuutta MTV Uutisille.
Lehtikuva
– Tuli myös järjetön pelko, että jalka joutuisi uudelleen renkaan alle auton peruuttaessa, tai että avoin auton ovi osuisi maahan kaatuneeseen, itkevään lapseen.
Tytön jalka ei murtunut, mutta siihen nousi mustelmia ja turvotusta, ja sitä on aristanut onnettomuuden jälkeen.
Äiti kertoo, että asiasta on selvitty lähinnä järkytyksellä ja kahden viikon urheilukiellolla.
Kuskeille koituvat seuraukset vaihtelevat
MTV Uutisten haastattelemille taksivälitysfirmoille ei pääsääntöisesti ole tullut ilmoituksia taksinkuljettajien aiheuttamista henkilövahingoista viimeisen noin viiden vuoden ajalta.
Lähitaksi Oy:n viestintäpäällikkö Sakari Laurialan mukaan yhdessä tapauksessa asiakas on saanut lieviä vammoja pyörätuolin kaaduttua invataksin hississä.
Asiakkaiden valitukset käsittelee yrityksestä riippuen laadunvalvonnasta vastaava henkilö tai toimikunta.
Kuljettajaa kuullaan riippuen tilanteen vakavuudesta tai häneltä pyydetään kirjallinen selvitys asiakkaan kuvaamasta tapahtumasta.
– Kuljettaja voi joutua ajovälityskieltoon tai hänet voidaan hyllyttää toistaiseksi, jos reklamaatio antaa siihen aihetta, kertoo Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen.
Muita seurauksia voivat olla muun muassa huomautus, varoitus tai lisäkoulutus. Myös sopimuksen irtisanominen on Laurialan mukaan mahdollista.
Mahdolliset vahingot korvaa taksiyrittäjä liikenne- tai kaskovakuutuksesta.
Kovanen- ja Fixutaxi -yrityksiä hallinnoivan Cabonline Finland -konsernin toimitusjohtajan Teemu Romppasen mukaan korvausvaatimukset voidaan käsitellä asiakaspalvelun kautta tai suoraan yrityksen johdon ja asiakkaan kesken summasta riippuen.
Taksien osuus liikennevahingoissa kasvanut
Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 liikennevakuutuksesta korvattiin 1 407 taksinkuljettajan aiheuttamaa liikennevahinkoa.
Tapauksista 255 oli henkilövahinkoja, ja korvauksia maksettiin yhteensä 303 henkilölle.
Suurin osa vahingoista tapahtui peräänajon ja peruutuksen yhteydessä tai esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakas on ollut nousemassa taksin kyytiin tai poistumassa.
OTIn liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Rädyn mukaan korvauksissa näkyy taksien vahinkomäärän kasvu vuosien 2015–2019 aikana.
Taksien osuus erityisesti vahingon aiheuttajina on kasvanut, kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa taksien osuus on ollut pieni.
Vuosina 2015-2019 tutkituissa onnettomuuksissa on ollut mukana yhteensä viisi taksia, joista kolme jalankulkijan tai pyöräilijän kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa.
Uhrin perheellä ei vaatimuksia
Loukkaantuneen tytön perhe ei ole vienyt asiaa eteenpäin, koska tytön vammat osoittautuivat lieviksi, eikä aineellisia vahinkoja tullut.
Taksinkuljettaja otti onnettomuudesta vastuun ja ilmoitti vakuutuksen korvaavan kaikki kulut. Myös matka jätettiin veloittamatta.
– Tekee pahaa sanoa, mutta onneksi onnettomuuden uhri oli lapsista vanhin. Hänellä oli jalassaan tukevat nahkanilkkurit, jotka varmasti suojasivat jalkaa, äiti sanoo.
– En uskalla edes ajatella, millaista tuhoa olisi aiheutunut nuoremman 9-vuotiaan pienelle lenkkarijalalle.
MTV Uutiset on nähnyt onnettomuudesta käydyn viestinvaihdon perheen isän ja taksinkuljettajan välillä sekä loukkaantuneen tytön lääkärintodistuksen.