Taleban 50 kilometrin päässä Kabulista, USA:n suurlähetystö tuhoaa jo papereitaan – Afganistanin presidentti lupasi sodan loppuvan

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani vakuutti lauantaina puheessaan estävänsä verenvuodatuksen jatkumisen maassaan ja saavansa asevoimat uudelleen organisoitua.

Erittäin nopeasti edenneet Taleban-äärijärjestön taistelijat olivat edenneet jo noin 50 kilometrin päähän maan pääkaupungista Kabulista.

– En anna kansan päälle langenneen sodan tuoda mukanaan enää lisää kuolemaa, presidentti vakuutti puheessaan, joka oli nauhoitettu jo aikaisemmin.

Ghani ei puheessaan viitannut mitenkään siihen, että olisi ottamassa vastuuta maan asevoimien romahtamisesta. Hän ei myöskään antanut merkkejä siitä, että olisi itse eroamassa.

Kabulilaisen asiantuntijan Sayed Naser Mosawin mukaan presidentin puhe kertoi lähinnä siitä, ettei hänellä enää ole vaihtoehtoja.

– Minusta puhe ei ollut sellainen, josta olisi voinut päätellä presidentin haluavan taistella loppuun asti. Enemmänkin kuulosti siltä, että hän on valmis jonkinlaiseen sopimukseen, jos sitten kyse ei ole antautumisesta, Mosawi pohti.

Taleban sai sotasaalista

Ghanilla saattaa olla vielä hieman aikaa hioa suunnitelmiaan, sillä Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Kabul ei ole vielä välittömässä vaarassa kaatua, vaikka onkin käytännössä piiritetty.

Maan kolmesta suurimmasta kaupungista enää Kabul on hallituksen valvonnassa Heratin ja Kandaharin kaaduttua.

Ainoat muut merkittävät kaupungit, jotka eivät vielä ole joutuneet Talebanin valloittamiksi, ovat Jalalabad, Gardez aja Khost. Näissä kaupungeissa on pashtuenemmistö ja on epätodennäköistä, että ne taistelisivat kiivaasti talebaneja vastaan.

Myös Mazar-i-Sharifin lähellä käydään kiivaita taisteluita. Siellä sotapäällikkö ja entinen varapresidentti Abdul Rashid Dostum on koonnut joukkonsa vastustamaan äärijärjestöä.

Yhdysvaltojen Afganistanin armeijalle toimittamat aseet ovat asevoimien nopean antautumisen myötä päätyneet talebaneille. Taleban on julkaissut lukuisia videoita taistelijoistaan asekätköjen äärellä sosiaalisessa mediassa. 

Kuvissa sotilaiden antautumisesta Kunduzista näkyi armeijan ajoneuvoja, jotka on lastattu raskailla aseilla ja joihin on asennettu tykkejä. Kaikkea takavarikoimaansa kalustoa Taleban ei pysty käyttämään, sillä esimerkiksi helikopterit vaatisivat lentäjiä.

– Ne ovat puhtaasti propagandaa varten, uskoi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen terrorismintorjunta-analyytikko Aki Peritz.

Hyödyllisempiä ovat kevyet aseet ja ajoneuvot, jotka ovat käyttökelpoisia vaikeassa maastossa.

USA:n Kabulin suurlähetystö tuhoaa papereitaan

Yhdysvaltain Kabulin-suurlähetystö on määrännyt henkilökuntaansa tuhoamaan arkaluontoisia asiakirjoja sekä materiaalia, jota voitaisiin käyttää Talebanin propagandassa ääriliikkeen mahdollisesti vallatessa Afganistanin pääkaupungin.

– Hävittäkää myös esineet, joissa on lähetystön tai valtion virastojen logoja, Yhdysvaltain liput sekä esineet, joita voidaan käyttää propagandassa, henkilökunnan saamassa muistiossa lukee uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvallat on pitänyt kiinni täydestä vetäytymisestään maasta, mutta on lähettänyt Kabuliin 3  000 sotilasta tukemaan lähetystönsä alasajoa. Lähetystö valmistautui siirtämään toimintansa lentokentälle tarpeen vaatiessa.

Lue myös:

    Uusimmat