Äärijärjestö Taleban nousi valtaan Afganistanissa tasan vuosi sitten. Tutkijan mukaan turvallisuustilanteen kehittymisestä huolimatta moni asia maassa menee huonompaan suuntaan – eikä helpotusta ole näkyvissä.
Erityisesti naisten ja tyttöjen asema on heikentynyt maassa Talebanin valtaan astumisen jälkeen. Esimerkiksi yläkoulut ovat pysyneet suljettuina tytöiltä maaliskuusta lähtien. Taleban kertoi vuosi sitten parantavansa maan ihmisoikeustilannetta, mutta lopputulos on ollut päinvastainen.
– Silloin viime syksynä, kun Taleban ensimmäisen kerran nousi valtaan sitten vuoden 2001, oli toiveita, että järjestö olisi jonkin verran uudistunut. Nyt kuluneena vuonna ollaan kyllä nähty, että ei tämä mikään Taleban 2.0 ole, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Katariina Mustasilta.
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki totesi maanantaina Uutisaamun haastattelussa, että Afganistanissa on tapahtunut myös hyviä muutoksia Talebanin hallinnon aikana. Merkittävin näistä on siviilien turvallisuustilanteen paraneminen.
– Siellä voi liikkua vapaammin myös yöllä. Maaseudulla ei ole ilmaiskuja, siviilit eivät ole taisteluiden tuoksinnassa. Siitä näkökulmasta tilanne on hyvä.
Lue myös: Taleban on hallinnut Afganistania nyt vuoden – tämä kaikki on muuttunut: "Tässähän on omalla tavallaan ironista, että sinne on laskeutunut omanlaisensa rauha"
Mustasilta muistuttaa, että väkivaltaisuuksiakin on maassa edelleen – ne ovat vain muuttaneet muotoaan. Vaikka sota Taleban-kapinallisten ja edellisen hallinnon välillä loppui vuosi sitten, Taleban on muun muassa hajottanut väkivaltaisesti naisten mielenosoituksia ja pahoinpidellyt kriittisiä toimittajia.
Lue myös: Taleban hajotti väkivaltaisesti naisten mielenosoituksen Kabulissa
Taloudellinen katastrofi syvenee
Suomen ulkoministeriön mukaan Afganistanin humanitaarinen kriisi on yksi maailman pahimmista ja vahvasti läsnä yli puolella maan väestöstä. Afganistan kärsii monenlaisista ongelmista, kuten köyhyydestä, työttömyydestä, kuivuudesta ja korruptiosta. Keinoja solmujen avaamiseen Talebanin nykyisillä menetelmillä ei Mustasillan mukaan ole nähtävissä.
Juurisyy vuoden aikana syventyneelle taloudelliselle katastrofille on kansainvälisen avustuksen päättyminen.
– Taloudellinen tilanne johtuu siitä, että kun Taleban nousi valtaan, kaikki kansainvälinen apu - humanitaarista apua lukuunottamatta - suurin piirtein loppui kuin seinään.
Lue myös: Nämä kuvat eivät unohdu – Afganistanin taliban-vallankumouksesta tasan vuosi
Arvioiden mukaan lähes puolet Afganistanin bruttokansantuotteesta oli aiemman hallinnon aikana tullut kansainvälisestä avusta.
– Tässä on hyvin vaikea päästä mihinkään eteenpäin, niin kauan kuin Taleban-hallinto on näin ihmisoikeuksia loukkaava.
Mustasilta toteaa, että esimerkiksi länsimaiden on todella vaikea poliittisesti tunnistaa ihmisoikeuksia sortavaa hallintoa.
– Nyt näyttää siltä, että Taleban-liikkeen sisällä todellista valtaa pitää hyvin äärikonservatiiviset tahot. Ollaan itseasiassa menty autoritäärisempään ja ihmisoikeuksia loukkaavampaan suuntaan.