Iranin historiallinen ydinsopimus on viimein totta. Asiasta ilmoitti EU:n ulkoministeri Federica Mogherini. Sopimus laukaisee 13 vuotta jatkuneen pattitilanteen Iranin ja lännen välillä.
Sopimuksessa todetaan, että Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat pääsevät tarkastuskäynnille iranilaisiin ydinlaitoksiin 24 vuorokauden kuluessa. Iran päästää tarkastajat myös sotilaskohteisiin. Tätä Iran pitkään vastusti, koska se pelkäsi sotasalaisuuksiensa vakoilua.
Uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien määrän Iran on sopinut vähentävänsä 19000:sta reiluun 6000:een.
Iranin asevientikielto on voimassa vielä viisi vuotta ja ohjuspakotteet kahdeksan vuotta. Venäjän mukaan kansainvälinen asevientikielto voidaan purkaa aiemminkin, jos YK:n turvallisuusneuvosto antaa tähän luvan.
Sen sijaan Iranin vastaiset talouspakotteet kumotaan. Tällä on merkitystä varsinkin Iranin öljynviennille.
Jos Iran rikkoo nyt saavutettua sopimusta, pakotteet astuvat uudelleen voimaan, sopimuksessa todetaan.
Viimeistä neuvottelukierrosta on käyty Wienissä 18 päivää, mutta kiistely sanktioista on jatkunut yli vuosikymmenen. Iran on koko ajan kiistänyt lännen epäilyt siitä, että sen ydinohjelma tähtäisi ydinaseen luomiseen.
Neuvotteluihin osallistuivat Iranin lisäksi Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Saksa, Britannia ja Ranska sekä Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.
Suitsutusta ja tuomiota
EU:n ulkoministeri Mogherini sanoi Iranin ydinneuvotteluissa saavutetun ratkaisun voivan avata tien kansainvälisten suhteiden uudelle luvulle.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin mukaan neuvottelut ovat osoitus siitä, että diplomatialla voidaan kukistaa vuosikymmeniä jatkuneet jännitteet.
Iranin presidentti Hassan Ruhani näki sopimuksen avaavan "uusia horisontteja" nyt, kun "tarpeeton kriisi" on ratkaistu. Vuonna 2013 presidentiksi valittu Ruhani on koko virkakautensa ajan etsinyt ratkaisua Iranin ydinohjelmasta lännen kanssa syntyneeseen kiistaan. Iranille asetetut pakotteet ovat vahingoittaneet pahoin Iranin taloutta.
Israelissa nyt syntynyt sopimus on herättänyt kiukkua. Pääministeri Benjamin Netanjahu on nimittänyt sitä historialliseksi virheeksi ja ulkoministeri Tzipi Hotovely historialliseksi antautumiseksi. Netanjahun mukaan Iran saa satoja miljardeja dollareita, joilla se voi rahoittaa terrorikoneistoa.