Puolustusvoimat pääsee pian testaamaan uudenlaista Suomessa kehitettyä hyppypanosta, jonka suunnitellaan osaltaan täyttävän Ottawan sopimuksessa kiellettyjen jalkaväkimiinojen jättämää aukkoa.
Puolustusvoimat on allekirjoittanut hyppypanoksen testisarjasta kaksivaiheisen sopimuksen aseen kehittäneen Leijona Insitituutti -yhtiön kanssa.
Hyppypanos ei riko Ottawan sopimusta, koska se ei räjähdä automaattisesti esimerkiksi kosketuksesta, vaan panos pitää varta vasten laukaista välittämällä sytyttimeen käsky. Panoksen ympäristöä tähystetään samalla suoraan tai esimerkiksi lennokin välittämän kuvan avulla.
– Esimerkiksi vasarointi ei panosta räjäytä, ja päältä voi ajaa autolla, sanoo hyppypanoksen kehittäneen Leijona Instituutin toimitusjohtaja Juho Kalliala.
Suomen liittymistä Ottawan sopimukseen vuosia arvostellut puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää uuden hyppypanoksen kehittämistä merkittävänä.
– Olemme viimeinkin konkreettisen askeleen lähempänä miinakauhun palauttamista, Niinistö kirjoittaa blogissaan.
Kylvää tuhoa ylhäältä alaspäin
Hyppypanoksen tehoa lisää se, että se kylvää tuhansia sirpaleita ylhäältä alaspäin 20–30 metrin korkeudesta. Panoksen ampaistessa pamahtamalla ylöspäin sotilaan vaistomainen reaktio on heittäytyä suojaan maahan, milloin hän tulee vain lisänneeksi oman kehonsa osumapinta-alaa.
– Tämä on hyökkääjän kannalta erittäin viheliäinen ase, jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi sanoo.
Peltoniemen mukaan kyseessä on puolustuksellinen ase, jota voidaan käyttää omien joukkojen ja tukikohtien suojaamiseen.
Suomalaiskeksintö on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Sille on saatu ja haettu useita patentteja.
Puolustusvoimat tekee aikanaan testien päätyttyä mahdollisen hankintapäätöksen hyppypanoksesta. Jos näin käy, nykyinen hyppypanos eli TOC (Take Off Canister) saa virallisemman sotatarvikenimen.
Tähän mennessä aseen tuotekehittelyyn on sijoitettu kaksi miljoonaa euroa, puolet Leijona Instituutin ja puolet puolustushallinnon varoista.