Suomalaiset suosivat nyt kansainvälisiä nimiä. Suomalaisuus ei kuitenkaan ole nimistä kadonnut, vaan erityisesti hurjaa vauhtia lisääntyvissä erikoisissa nimissä nähdään suomalaisia vivahteita.
VIDEO:
Näin nimikäytännöt muuttuisivat työryhmän ehdotuksesta
Yhä useampi kansainvälistä nimeä kantava suomalainen pääsee julimaan vuodesta 2020 alkaen nimipäiväänsä. Kansainväliset nimet jatkavatkin lisääntymistään Suomessa.
– Monet vanhemmat haluavat antaa lapselleen nimen, joka toimii kansainvälisesti. Esimerkiksi lähes missä tahansa Euroopan maassa voisi asua Daniel- tai Sofia-niminen lapsi, Helsingin yliopiston dosentti Minna Saarelma-Paukkala summaa.
Lue myös!
Onnea uudet nimipäiväsankarit! Nämä nimet pääsevät ensimmäistä kertaa kalenteriin
Erkki saattaa tehdä paluun
Suomalaisiin etunimitrendeihin perehtyneen Saarelma-Paukkalan mukaan trendikkäitä ovat myös vanhempien sukupolvien nimet.
Yhä useampi lapsi saa nimekseen noin 100 vuotta sitten suosiossa olleen nimen. Sen vuoksi vuosittain nimetäänkin useita Emmoja, Niiloja ja Väinöjä. Tällaiset nimet olivatkin suosituimpien nimien listalla viime vuonna.
– Vanhojen sukupolvien nimien käyttäminen on ikuisuusilmiö. Käytössä olevat nimet alkavat jossain vaiheessa tuntua tylsiltä ja kuluneilta, jolloin sitten valitaan vanhempien sukupolvien nimiä, Saarelma-Paukkala selittää.
Tutkija uskoo, että tulevaisuudessa suurten ikäluokkien nimet tekevät paluun. Sitä miten kauan menee, että Raijoja ja Erkkejä saadaan uudestaan, hän ei osaa ennustaa.
– Raijat, Ritvat, Raimot ja Erkit alkavat vähitellen tulla suosituiksi. Vaikea on kuitenkin sanoa, mikä nimi sieltä sitten nousee.
Tavoitteena erikoinen nimi
Jos kansainvälisyys tai perinteinen nimi ei kiinnosta, haluavat vanhemmat nimetä lapsensa harvinaisella itse keksimällään nimellä. Joka vuosi Suomessa nimetään lapsia, joiden nimikaimat ovat harvassa.
Erikoisuuden tavoittelussa nimet saavat usein innoituksensa luonnosta.
– Iso trendi on, että halutaan antaa mahdollisimman erikoisia nimiä eli keksitään itse nimiä. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Myrsky, Kivi, Vadelma ja Meirami, Saarelma-Paukkala listaa.
Harvinaisten nimien lisääntyminen näkyy suomalaisissa nimitilastoissa. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä yli 120 000 erilaista etunimeä, kun muutama vuosikymmen aiemmin etunimet rajoittuivat noin 50 000 kappaleeseen.
Aina erikoiset nimet eivät kuitenkaan läpäise oikeusministeriön alaisen nimilautakunnan seulaa. Esimerkiksi viime vuonna hylätyiksi tulivat Alcapone, Eniko ja Poon.
Inspiraatiota julkkisten nimistä
Myös julkisuuden henkilöiden vaikutus nimistöön on huomattava. Inspiraatiota nimivalintaan haetaan esimerkiksi viihdemaailmasta tai kuninkaallisten joukosta. Tutkijan mukaan esimerkiksi rap-artisti Cheekin myötä entistä useampi lapsi on saanut nimekseen Jare.
– Hiihtäjä Iivo Niskasen myötä myös Iivo nimi on tullut suositummaksi, Saarelma-Paukkala lisää.
Lapselle halutaan kolme etunimeä
Samalla kun nimivalikoima laajenee annetaan lapselle yhä useampi etunimi. Nyt noin puolet syntyvistä lapsista saa kolme etunimeä.
– Aikaisemmin vielä 80-luvulla yleinen sääntö oli, että lapselle annetaan kaksi etunimeä, mutta nyt nimiä annetaan yhä useammin kolme, Saarelma-Paukkala selittää.
Kun samaa etunimeä kantaa yli 500 suomekielistä suomen kansalaista, voi nimi päästä suomalaiseen kalenteriin.
– Nimi pääsee niiden joukkoon, joista kalenterinimet sitten valitaan.