Tuhansia uusia nimiä lyhyessä ajassa – vuosittain ainutlaatuinen nimi viidelle prosentille

kaste 1
Noin viisi prosenttia lapsista saa nimen, jota ei sinä vuonna ole annettu kenellekään muulle.Kuvituskuva
Julkaistu 05.03.2016 11:43
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Kuten muussakin trendeissä, myös nimissä vanhat nimet palaavat aikanaan muotiin. Kun vanhemmat etsivät lapselleen nimeä, usein oman ja vanhempien ikäpolven nimet tuntuvat liian tutuilta.

Sen sijaan nimiä lähdetään monesti etsimään isovanhempien ja heidän isovanhempiensa nimistä.

– Aiempien sukupolvien nimet tuntuvat nyt tuoreilta ja kivoilta. Se taas on yllätys, mitkä nimet vanhasta nimistöstä poimitaan. Toivo ja Väinö on otettu uusiokäyttöön, mutta esimerkiksi Uskoa tai Impiä taas ei, Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja, dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Hänen mukaansa uudelleen nousevien nimien valintaan vaikuttavat äänteelliset seikat. Kun tietynlaiset nimet ovat muodissa, vanhemmat etsivät äänteellisesti samanlaisia nimiä, jotka sopivat ”nimimuottiin”.

Vanhat nimet eivät välttämättä ole edes niitä, jotka olivat aikanaan suosittuja. Venla ei aikanaan 1900-luvun alussa ollut kansan suosikkinimiä, mutta nyt se on paljon suositumpi kuin omana aikanaan.

Uusia nimiä kultturivaihdosta

Saarelma-Paukkalan mukaan on karkeasti neljä tapaa, joilla uusia nimiä muodostetaan.

Yksi on kansainväliset vaikutteet, joita Suomeen tulee maahanmuuttajien, populaarikulttuurin, matkailun sekä median kautta.

– Vieraat kulttuurit tuovat ulkomaisia nimiä ja muiden maiden nimikäytäntöjä. Viimeaikojen Noel ja Luka ovat muualta maailmasta otettuja, kuten myös Isla ja Vanessa.

Toinen keino on muuttaa suomenkielisiä sanoja nimiksi. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi 2000-luvun tulokkaat Lumi ja Sisu. Myös esimerkiksi Tuisku ja Kaisla nousivat yllättävän nopeassa ajassa muotinimiksi.

Muokataan ja yhdistellään vanhoja nimiä

Nimiä kehitetään myös vanhojen nimien mallin mukaan. Esimerkiksi nimestä Reetta on sittemmin muodostettu nimet Neetta ja Peetta, ja Anja, Sonja ja Tanja nimet saivat seurakseen Henjan, Injan ja Vinjan.

Paitsi luomalla äänteellisesti samanlaisia nimiä, voidaan nimiä johtaa aiemmista nimistä. Esimerkiksi nimestä Lumi voidaan muodostaa Lumiina ja Lumiella.

Myös yhdysnimet ovat yksi tapa keksiä uusia nimiä.

– Yhdysnimet olivat ennen tyypillisiä, ja klassisia Juha-Pekan kaltaisia nimiä oli paljon. Nykyään taas mitä tahansa nimiä voi yhdistää, kuten Isla-Vanilja, Niika-Lumia ja Puro-Matti. Näin on saatu jopa kymmeniä tuhansia uusia nimiä lyhyen ajan sisällä, Saarelma-Paukkala kertoo.

Vanhemmat jahtaavat uniikkeja nimiä

Saarelma-Paukkalan mukaan erikoiset, jopa ainutlaatuiset nimet ovat selvästi tämän päivän trendi. Enää ei anneta tyypillisiä suomalaisia nimiä, jotka korostavat tavallista suomalaisuutta ja kuulumista yhteisöön.

– Lapsen halutaan nimellä erottuvan muista lapsista. Nykyään noin viisi prosenttia lapsista saa nimen, jota ei sinä vuonna ole annettu kenellekään muulle, Saarelma-Paukkala kertoo.

Hänen mukaansa voi kuitenkin käydä niin, että vanhemmat keksivät erikoisen nimen, josta kuitenkin tulee trendi-ilmiö. Saarelma-Paukkalan mukaan Lumi on tästä hyvä esimerkki. Kuten vanhojen nimien kohdalla, on myös uusista nimistä vaikea ennustaa mikä nousee muotiin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa