Tällaisia kaupunkiasuntoja ostajat nyt himoitsevat – haluttuja asuntoja tulossa viimein markkinoille lisää

2:31img
Korona kiihdytti asuntokauppaa – HYpoteekkiyhdistys arvioi hintojen nousevan 2,5 prosenttia
Julkaistu 29.06.2021 21:03

MTV UUTISET - KAUPPALEHTI

Suomen kiinteistönvälittäjät ennustavat asuntomarkkinoille myönteistä kehitystä. Erityisen kysyttyjä ovat nyt tilavat huoneistot ja kesämökit.

Suomen kiinteistönvälittäjien (SKVL) tuoreen asuntomarkkinaennusteen mukaan asuntomarkkinatilanne on vakautumassa kesän ja syksyn mittaan. Jo pitkään korkealla pysyneen kysynnän ennakoidaan pysyvän kovana ja tarjonnan paranevan viimein.

SKVL:n mukaan suomalaisten haluttomuus myydä asuntoja on taittunut kevään aikana ja myyntihalukkuus lisääntynyt, mutta suuri kysyntä pitää kokonaistarjonnan kuitenkin niukkana.

SKVL arvioi, että piristyvä työllisyys ja alhaiset korot tukevat kysyntää jatkossakin. 

Samaan suuntaan viittaavat Tilastokeskuksen tuoreet luvut kuluttajien asunnon ostoaikeista. Tilastojen mukaan 15 prosenttia kuluttajista on ostamassa tai harkitsee ostavansa uuden asunnon.

Vuokra-asunto kannattaa hankkia nyt

Vuokra-asuntoja on koronapandemian aikana ollut markkinoilla keskimääräistä enemmän, mutta liitto ennustaa myös vuokramarkkinoiden toipumista vuoden loppuun mennessä.

– Hyvää vuokra-asuntoa etsiville kesä tarjoaa mahdollisuuksia löytää asunto ennen kuin kysyntä on huipussaan ja vuokrat alkavat jälleen nousta, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toteaa.

Pääkaupunkiseudun sijoitusasuntopuolelle syntynyt kohdepula suuntaa asuntosijoittajien kysyntää myös suurempiin sijoitusasuntoihin, joissa tuotto on huonompi.

Mökkien kysyntä pysyy kovana

Ennusteen mukaan viime vuonna kovaan kasvuun ponnistanut mökkien kysyntä pysyy korkealla tasolla myös tänä vuonna. Sekä kauppamäärät että hinnat ovat ennusteessa noin kolmen prosentin nousussa edelliseen neljännekseen verrattuna.

Enää mökinostajille ei kuitenkaan kelpaa aivan mikä tahansa mökki, vaan kysyntä keskittyy erityisesti ympärivuotiseen käyttöön soveltuviin rantakohteisiin, joihin on hyvät kulkuyhteydet. Remontoitavat rantakohteetkin löytävät ostajansa.

– Loma-asuntojen ostajat tuovat myös monille muuttotappiokunnille merkittävää liikennettä, Mannerberg toteaa.

Tila kiinnostaa

Kaupunkiasunnoissa kysyntä kohdistuu etenkin hyväkuntoisiin, tilaviin asuntoihin ja omakoti- sekä rivitaloihin. Uudehkot isot omakotitalot ovat erittäin haluttuja Helsingin, Espoon ja Vantaan suosituimmilla alueilla.

SKVL kertoo, että pääkaupunkiseudulla on kaikkiaan todella kova kysyntä 3–4 huoneen asunnoista. Tarjonta ei pysty vieläkään vastaamaan kysyntään.

Pääkaupunkiseudulla kysynnän keskittyminen suurempiin ja pihallisiin asuntoihin on nostanut myös monien hiljaiseloa viettäneiden pientalovaltaisten alueiden asemaa.

Kysynnän ja tarjonnan tilanne on likimain sama myös muissa suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Turussa ja Tampereella kysyntä suuriin asuntoihin on kova, mutta tarjontaa ei ole riittävästi. Toisaalta esimerkiksi remonttikohteet eivät vaikuta ostajia kiinnostavan.

Lainakatto ja DVV:n viiveet asettavat haasteita

SKVL kokee Digi- ja väestöviraston epäonnistuneen tehtävissään.

Väestörekisterin toiminnot siirtyivät sille viime vuoden alussa. SKVL:n mukaan muutos koskee etenkin kuolinpesiä, joiden pitää hankkia esimerkiksi virkatodistuksia ja sukuselvityksiä. Viiveet ovat osuneet SKVL:n mukaan jopa 25 prosenttiin asuntokaupasta.

– Todella moni asuntokauppa on mennyt pieleen valtavien viiveiden vuoksi. Kärsijänä on tässä tavalliset kansalaiset, jotka eivät voi edetä asuntokaupoissa ennen kuin esimerkiksi perunkirjat on tehty valmiiksi, Mannerberg toteaa.

Mannerberg arvioi, että kauppa pyörisi vielä vilkkaammin, kunhan pankit ja DVV saisivat resurssinsa riittäviksi.

Hallituksen kaavaileman asuntolainakaton, joka rajoittaisi lainasumman 450 prosenttiin nettotuloista, SKVL arvioi vaikeuttavan ensiasunnon hankkimista ja erityisesti kasvukeskuksissa.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL) koostuu yli neljästäsadasta jäsenyrityksestä ja lähes 1 600 välittäjästä. Markkinakyselyyn vastasi noin 75 prosenttia jäsenyrityksistä.

Tuoreimmat aiheesta

Talous