Eläketurvakeskuksen (ETK) mukaan palkansaajan keskimääräinen ansiotulo oli reilut 3000 euroa kuukaudessa vuonna 2019. Mediaani eli keskitulo oli 2800 euroa.
Miehet ansaitsivat lähes kolmanneksen – eli lähes 800 euroa kuussa – enemmän kuin naiset. Miesten keskiansio oli noin 3400 euroa kuussa, kun naisten keskiansio oli noin 2700 euroa.
Ero näkyy kaikissa tuloryhmissä. Eniten tienanneiden naisten kymmenykseen pääsee 4400 euroon tuloilla. Miehillä vastaavan rajan ylittää 5800 euron kuukausituloilla.
Kaikkein pienimmät tulot on uraansa aloittelevilla, alle 30-vuotiailla naisilla. He ansaitsevat keskimäärin 1700 euroa kuussa.
Eniten ansaitsevat 40-50-vuotiaat miehet, keskimäärin 4300 euroa kuussa.
Miehet palkkahuipulla 44-vuotiaana
Miesten ansiot nousevat tasaisesti ja saavuttavat yleensä huippunsa 44 vuoden iässä, keskimäärin 4300 euroa kuussa. Sen jälkeen tulotaso vakiintuu ja alkaa pikkuhiljaa laskea yli 50-vuotiailla.
Naisten palkkakehitys on nousujohteista 30 vuoden ikään asti. Sen jälkeen sukupuolten välinen palkkaero repeää.
Naisten ansiot alkavat jälleen nousta 35 ikävuoden jälkeen, mutta sukupuolten palkkaero jää pysyväksi.
– Perheellistyminen näyttää vaikuttavan enemmän naisten työuriin, selittää ETK:n kehityspäällikkö Jari Kannisto.
– Lasten syntymän jälkeiset vuodet lyhentävät erityisesti naisten työpäivää ja leikkaavat ansiotuloja. Kun lapset kasvavat, äidit voivat taas panostaa työuraansa ja palkkataso nousee.
Naisten palkat ovat korkeimmillaan 48-vuotiaana, keskimäärin 3300 euroa.
Työmarkkinoilla yhä jako miesten ja naisten töihin
Eläketurvakeskuksen mukaan työmarkkinoiden vahva jakautuminen miesten ja naisten töihin ja aloihin selittää sukupuolten välistä tuloeroa. Naiset työskentelevät usein terveys- ja sosiaalialoilla, kuntasektorilla, jossa keskiansiot ovat yksityistä sektoria ja valtion työpaikkoja matalampia.
Lue myös: Kuinka kovaa keskituloisia Suomessa todella verotetaan? Tuore vertailu paljastaa, että tulojen kasvaessa kyyti on muihin maihin verrattuna kylmää
Kunnan työntekijät tienasivat keskimäärin 300 euroa vähemmän kuin yksityisen sektorin työntekijät vuonna 2019.
– Tuloeroihin vaikuttavat muun muassa koulutus, työtuntien määrä ja ammatti. Myös palkansaajien ikärakenne vaihtelee aloittain, Kannisto selittää.
Lisäksi ansiotuloihin vaikuttaa työsuhteiden määräaikaisuus ja osa-aikaisuus.
Kattava tilasto
Eläketurvakeskuksen tilastot perustuvat palkansaajien työeläkevakuutettuihin ansioihin. Niihin lasketaan mukaan epäsäännöllinen työ, joka voi olla kestoltaan lyhyt tai osa-aikainen. Tiedot eivät sisällä kuitenkaan yrittäjien ansiotuloja.
ETK:n mukaan sen palkkatilasto on kattavampi kuin Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto, jossa ovat mukana kokoaikatyötä tekevien kokonaisansiot.
Tilastokeskuksen mukaan kokoaikatyötä tekevien keskiansiot olivat viime vuonna keskimäärin 3500 euroa ja mediaani oli 3100 euroa kuukaudessa.