Tällaista oli opiskelu kohutussa psykoterapiainstituutissa Helsingissä – opiskelijat kaipaavat jutulle päätepistettä

Helsingin psykoterapiainstituutti PÄÄKUVA
Instituutin psykoterapiakoulutukseen ehti osallistua satoja opiskelijoita, jotka nyt uhkaavat jäädä ilman heille luvattua psykoterapeutti -nimikettä.
Julkaistu 24.03.2024 06:22
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Helsingin psykoterapiainstituutti (HPI) on vilissyt uutisotsikoissa vuosia jatkuneen kiistan vuoksi, jossa tuhansia euroja psykoterapeuttikoulutuksesta maksaneet opiskelijat uhkaavat jäädä ilman suojattua psykoterapeutin ammattinimikettä. 

Instituutin entiset opiskelijat toivovat jutulle päätepistettä. Opiskelijoiden kokemuksista uutisoi myös Helsingin Sanomat.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingin Psykoterapiainstituutin toimitusjohtaja John Pihlajan ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan yhteensä miljoonakorvauksen instituutin opiskelijoille. 

Instituutin psykoterapiakoulutukseen ehti osallistua satoja opiskelijoita, jotka nyt uhkaavat jäädä ilman heille luvattua psykoterapeutti -nimikettä. Valvira päätti tammikuussa, ettei se myönnä psykoterapeutin pätevyyttä Helsingin psykoterapiainstituutin ja brittiläisen University of the West of Englandin yhteistyössä järjestetyn koulutuksen käyneille.

Lue lisää: Kommentti: Valmistuin lyhytterapeutiksi, mutta asiakkaiden vastaanottaminen olisi vastuutonta

Opiskelijat ikävässä välikädessä

MTV Uutiset haastatteli kahta instituutin psykoterapiakoulutuksen käynyttä. Samuel Hilli ja Hippu Pintilä toivovat jutulle päätepistettä.

– Tässä on opiskelijat oltu kuin löysässä hirressä monta vuotta. Kyllä se on ajoittain tunnekuormaa tuonut ja olen siitä käynyt keskustelemassa, Hilli sanoo.

Lue myös: Helsingin Psykoterapiainstituutin johtaja tuomittu ehdolliseen ja miljoonakorvauksiin

Pintilän tunneskaala on oikeusprosessin aikana liikkunut laidasta laitaan. 

– Olen seurannut tätä turhautuneena, hämmentyneenä, pettyneenä, mutta myös toiveikkaana. En valmistuessani ajatellut, että tässä menisi näin kauan.

Sekä Hilli että Pintilä opiskelivat Helsingin psykoterapiainstituutissa kolme vuotta 2015—2018. Tapauksen käsittely alkoi oikeudessa heidän koulutuksensa aikana.

Lue myös: Yli 200 opiskelijaa maksoi psykoterapeuttikoulutuksesta mutta ei saa harjoittaa ammattia – oikeus antaa tuomionsa

HPI joutui Valviran tarkasteluun muutaman instituutin opiskelijan nimettömän, koulutuksen laatua koskeneen viestin takia. Jouduttuaan oikeuskäsittelyihin Helsingin psykoterapiainstituutti lopetti psykoterapeuttikoulutukset. 

UWE Bristol Samuel ja HippuSamuel Hilli ja Hippu Pintilä osallistuivat UWE Bristolin valmistujaisseremoniaan Englannissa valmistuttuaan psykoterapeuteiksi.

HPI:n ja sen opiskelijoiden tapauksia on käsitelty useaan otteeseen eri oikeusasteilla jo vuodesta 2017 alkaen. Asiaan on ottanut kantaa myös EU-tuomioistuin kesäkuussa 2022 ennakkoratkaisullaan, jonka HPI tulkitsi voitokseen.

Valvira ei kuitenkaan ole ennakkoratkaisusta samaa mieltä. 

HPI perustelee koulutuksen hyväksymistä lainsäädännöllä, jonka ehdot koulutus John Pihjalan mukaan täyttää. Valvira puolestaan perustelee hylkäämistä sillä, että HPI:n koulutus ei vastaa luonteeltaan ja kestoltaan kotimaista koulutusta.

Saavatko opiskelijat oikeutta?

Koulutukseen hakiessaan Hilli muistaa nähneensä Valviran verkkosivuilla maininnan, että HPI:n tarjoama koulutuksella saa psykoterapeutin pätevyyden. Osa opiskelijoista oli myös varmistanut asian Valvirasta.

– Jotkut olivat soittaneet Valviraan, ja sieltä oli sanottu, että turvallisin mielen voitte aloittaa koulutuksen, Hilli muistelee.

Sekä Hilli että Pintilä kritisoivat sitä, että opiskelijoita ei ole Valviran puolesta juuri kuultu. Osa HPI:n psykoterapeuttikoulutuksen käyneistä perusti asian edistämiseksi yhdistyksen, jonka kautta he ovat pyrkineet edistämään opiskelijoiden asemaa.

Yhdistyksen nimissä opiskelijat lähettivät vastineen Valviralle

Ratas ry vastine screenshotRatkaisukeskeisyyden asiantuntijat Ratas ry lähetti Valviralle vastineen kesäkuussa 2023 kantelun tehneiden opiskelijoiden palautteisiin, jotka johtivat HPI:n rikostutkintaan. Kuvassa ote vastineesta.

Opiskelijat ihmettelevät sekä Valviran että HPI:n tiukkaa linjaa ja pohtivat, miksei asiaa hoideta pois päiväjärjestyksestä esimerkiksi sovittelulla. Yksi vaihtoehto olisi myös täydentää HPI:n koulutusta.

– Meidän ajatuksemme on se, että haemme ratkaisua. Eli joko tutkintomme tunnistamista tai jotain, millä voimme täydentää sitä saadaksemme psykoterapeutti-nimikkeet. Yksi vaihtoehto on myös tarkastella opiskelijoiden tilannetta yksilöllisesti, Pintilä kertoo.

– Jotenkin ajattelisi, että aikuiset ihmiset kävisivät saman pöydän ääreen ja sopisivat asian, Hilli sanoo.

Taloudellinen satsaus

Psykoterapeuttikoulutus maksoi HPI:ssä osallistujilleen keskimäärin 16 200 euroa ja oli laajuudeltaan esitteen mukaan 67,5 opintopistettä. Suomalaisissa yliopistoissa psykoterapeuttikoulutus maksaa opiskelijalle noin 20 000–60 000 euroa riippuen psykoterapiasuuntauksesta.

Kun oikeuskiista oli jatkunut jo useamman vuoden, Pintilä päätti hakeutua vielä Tampereen yliopiston järjestämään kognitiivisen psykoterapeutin koulutukseen. Hän on siis maksanut koulutuksistaan kymmeniä tuhansia euroja.

Koulutuksiin käytetty raha ei kuitenkaan ole Pintilälle suurin taakka.

– Taloudellisten vaikutusten lisäksi tähän on mennyt paljon aikaa ja vaatinut oman elämän uhrauksia, Pintilä sanoo.

Hippu pintilä yrittäjänäHippu Pintilä iloitsee saaneensa viimein psykoterapeutin pätevyyden viime kesänä kahden koulutuksen jälkeen. KUVA: Hippu Pintilän kotialbumi.

Hilli otti koulutustaan varten lainaa, jota maksaa edelleen takaisin, vaikka ei ole voinut tehdä psykoterapeutin työtä.

– En ole jäänyt tuleen makaamaan ja olen selvinnyt ihan hyvin kaikesta huolimatta, Hilli sanoo.

Hilli pystyy nykyisin suhtautumaan HPI:n ja Valviran kiistaan neutraalimmin kuin aiemmin. Hän on opiskellut psykoterapeuttikoulutuksen jälkeen työnohjaajaksi ja siirtyi sairaanhoitajan työstä yrittäjäksi.

Tampereen yliopiston koulutuksesta valmistumisen jälkeen Pintilä on saanut toimia psykoterapeuttina viime vuoden kesäkuusta lähtien.

– Asia ei ole enää niin vereslihalla omalta osaltani, mikä on helpottavaa.

Onko koulutuksen laatu riittävä vai ei?

Pintilä ja Hilli eivät allekirjoita kaikkia väitteitä HPI:n koulutuksen laadun puutteesta. Pintilä pitää sitä jopa osin laadukkaampana kuin Tampereen yliopiston koulutusta. Hän on pohjakoulutukseltaan psykologi.

–  HPI:n koulutus ei häviä suomalaiselle koulutukselle. Pedagogiikka oli yhtenäisempi ja paremmin järjestetty, Pintilä sanoo.

– Minä tykkäsin koulutuksesta todella paljon ja pedagogiikasta, jossa meitä osallistettiin todella paljon, Hilli muistelee.

Valviran perusteluissa koulutuksen laatua heikentävät esimerkiksi tapa, jolla potilastyön työnohjaus ja koulutuspsykoterapia on järjestetty. Tiedotteen mukaan HPI:n koulutus ei vastaa luonteeltaan ja kestoltaan kotimaista koulutusta eikä valtakunnallisen yliopistojen psykoterapeuttikoulutuskonsortion antamia suosituksia.

Lue myös: Helsingin Psykoterapiainstituutti: "Valvira moittii meitä rikoksesta, johon se on itse kannustanut"

Kaksi koulutusta käynyt Pintilä voi verrata koulutuksia keskenään ja hänen mielestään HPI:n koulutuksen käynyt olisi pätevä psykoterapeutti.

Tampereen yliopiston psykoterapeuttikoulutukseen kuuluu 40 tuntia koulutuspsykoterapiaa sekä toiset 40 tuntia yksilöterapiaa, mikä käytännössä tarkoittaa opiskelijan omia psykoterapiakäyntejä opetuksen ulkopuolella. 

– Oliko se minulle hyödyllinen tai tarpeellinen 40 tuntia maksaa niistä käynneistä, kun minulla ei sillä hetkellä ollut mielenterveysongelmia? En itse kokenut, että se oli minulle tarpeen, kun olen myös kuusi vuotta opiskellut psykologiaa suomalaisessa yliopistossa aiemmin, Pintilä pohtii.

HPI:ssä koulutuspsykoterapia on sisällytetty koulutukseen, jossa toiset opiskelijat toimivat terapeutteina. Pintilä piti tätä kuitenkin riittävänä koulutustapana, koska kouluttajat olivat myös käytettävissä.

– Se on ihan tyypillinen käytäntö ratkaisukeskeisessä koulutuksessa myös muualla. Siinä ei ole mitään kummallista, enkä koe jääneeni vaille ohjausta, Pintilä sanoo.

Samuel Hilli työnohjaajaSamuel Hilli opiskeli HPI:n psykoterapeuttikoulutuksen jälkeen vielä työnohjaajaksi. KUVA: Samuel Hillin kotialbumi.

Hilli puolestaan toivoo, että HPI:n koulutukseen olisi kuulunut enemmän opetuksen ulkopuolella tapahtuvaa psykoterapiaa.

– Olen käynyt vain 10 tuntia yksilöterapiaa opetuksen ulkopuolella ja osa ei ole käynyt sitäkään. Sitä olisi voinut olla lisää, vaikka se maksettiinkin vielä lisäksi omasta pussista, Hilli sanoo.

Valviran toiminta epäilyttää

HPI koulutti psykoterapeutteja itsenäisenä toimijana vuosina 2007–2012. Vuonna 2012 lainsäädäntö muuttui, jonka mukaan psykoterapeuttikoulutuksesta tulee jatkossa vastata yliopisto. Tällöin HPI hankki yhteistyökumppanikseen brittiläisyliopiston Bristolista. 

Ennen lainsäädännön muutosta HPI:n koulutuksen käyneet saavat käyttää psykoterapeutin suojattua ammatinimikettä, vahvistaa Valviran ammattioikeuksista vastaavan osaston johtaja Jussi Holmalahti MTV Uutisille sähköpostitse.

Valvira oli aluksi myöntänyt muutamille uuden koulutuksen käyneille psykoterapeutin nimikkeen, mutta vetänyt sen myöhemmin pois. 

Kiistan taustalla saattaa Hillin arvion mukaan olla muutakin, kuin pelkkä kiista koulutuksen laadusta. Sekä Hilli että Pintilä epäilevät henkilökemioiden menneen ristiin HPI:n ja Valviran edustajien välillä, ja siitä syystä ratkaisua ei synny.

– Uskon, että on tapahtunut loukkauksia puolin ja toisin, Pintilä sanoo.

– Valviralla taas on varmasti korkea kynnys pyörtää päätöksensä, sillä tästä tulisi hyvin kallis tapaus, jos meidät hyväksyttäisiin, Pintilä jatkaa.

–  Koen, että molemmat tahot pelaavat uhkapeliä. Valvira pelaa uhkapeliä veronmaksajien rahoilla. Jos ne häviävät tämän jutun, korvaussumma on useita kymmeniä miljoonia euroja. HPI taas puolestaan kaatuu kokonaan tähän jos he häviävät, Hilli pohtii.

VALVIRA AOPOpiskelijat kaipaavat Valviralta lisää vastauksia heitä koskevaan kiistaan.com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

Hilli kaipaa vastauksia suoraan Valviralta. Hän ihmettelee, miten Valvira voi tehdä arvioita pedagogian tasosta, kun virasto ei ole pedagogiikan asiantuntija. Valvira peilaa HPI:n koulutusta psykoterapeuttikoulutuskonsortion suosituksiin.

– Valvira vertaa HPI:n koulutusta muihin suomalaisiin koulutustahoihin. Haluaisin, että joku ulkopuolinen ja täysin objektiivinen taho arvioisi koulutuksen laadun, Hilli sanoo.

Vaikka instituutin toimitusjohtaja on määrätty maksamaan miljoonakorvaukset opiskelijoille, Hilli ei usko saavansa rahojansa takaisin. 

– Se, että HPI:llä olisi yhtäkkiä 1,6 miljoonaa euroa takataskussa heittää pöydälle, niin… Hilli pudistelee päätään videohaastattelussa.

Pintilä haluaa uskoa, että oikeustapaus kääntyy vielä opiskelijoiden hyväksi. HPI:n kohtalosta hän ei osaa sanoa.

–  Meillä on huutava pula psykoterapeuteista, joten todella toivon, että tämän koulutuksen käyneet saatavat psykoterapeutin ammattinimikkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto