Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus hyväksyi eilen suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi. Suunnitelmaa tarkastellaan kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan. Marinin mukaan hallitus voi mahdollisesti ensi viikolla päättää poikkeusoloista luopumisesta, jos tilanne jatkuu hyvänä ja menee edelleen parempaan suuntaan.
Hallitus teki exit-suunnitelmaansa muutoksia ja täsmennyksiä saamansa palautteen perusteella. Kaksi viikkoa sitten laadittuun luonnokseen kerättiin palautetta myös kansalaisilta, ja sitä tuli yli 2100 kommentin ja lausunnon verran. Lisäksi pääministeri kuuli kommentteja 22 kunnalta sekä kuntatyönantajilta, SAK:lta, Akavalta, Elinkeinoelämän keskusliitolta, STTK:lta ja Suomen evakelis-luterilaiselta kirkolta.
Vastauksissa korostui etenkin rajoitusten purkaminen, mutta myös jälleenrakentaminen ja kriisin jälkihoito, valtioneuvosto tiedotti. Jälkihoidon osalta olisi otettava huomioon erityisesti, että lapset ja nuoret saavat tukea, hoitovelka hoidetaan ja jälleenrakennuksessa onnistutaan myös alueiden näkökulmasta.
Lisäksi huomiota saivat paljon vahinkoa kärsineet toimialat ja niiden tarvitsemat tukitoimet. Tukea kaivattiin erityisesti kulttuurialalle, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen sekä liikunta- ja urheilumahdollisuuksien avaamiseen. Erityisesti tapahtumien avaamiseen toivottiin selkeitä ohjeita ja ratkaisuja.
Rajoituksia toivottiin myös kohdennettavaksi entistä alueellisemmin, sillä osassa Suomea koronatilanne on lähes olematon. Lisäksi useissa palautteissa oltiin huolissaan matkustamisesta rajojen yli sekä siitä, että terveysturvallisuus laitetaan rajoilla kuntoon.
Lue myös: Marin: Hallitus luopuu poikkeusoloista mahdollisesti ensi viikolla – Näin hallitus kertoi exit-suunnitelmastaan, lue hetki hetkeltä
Lapset kouluun, rajoille tiukat testit
Kansalaisten mielipiteitä purkamissuunnitelmasta selvitettiin kahdella tavalla. Otakantaa.fi-palvelun kyselyyn pääsi vastaamaan kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt käyttäjä. Mielipiteitä selvitettiin sen lisäksi kyselytutkimuksella, jonka toteutti Kantar TNS Oy.
Kyselytutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä vastaajasta ymmärsi ja hyväksyi sen, että alueilla on erilaisia rajoituksia erilaisen tautitilanteen vuoksi. Puolet vastaajista piti rajoitusten purkamisen aikataulua sopivana, 27 prosenttia jopa liian nopeana ja 19 prosenttia liian hitaana. Enemmistö uskoi suunnitelman mukaisten toimien auttavan yhteiskuntaa ja yrityksiä toipumaan kriisistä.
Erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia olisi kansalaisten mielestä syytä purkaa mahdollisimman pian, aloittaen etäopetuksessa olevien paluusta lähiopetukseen. Myös lasten ja nuorten pääsyä takaisin harrastuksiin pidettiin tärkeänä.
Kansalaiset pitivät tärkeimpinä keinoina tartuntojen hillitsemiseksi sitä, että turvallisiin toimintatapoihin, kuten maskien käyttöön ja turvaetäisyyksiin sitoudutaan, maahantulijat testataan ja asetetaan tarvittaessa karanteeniin sekä sitä, että väestö rokotetaan.
Kritiikkiä hallitus sai kansalaisilta etenkin kulttuuri- ja tapahtuma-alan tilanteen hoidosta esimerkiksi ravintola-alaan verrattuna.
Kansalaiskysely toteutettiin otakantaa.fi-palvelussa 9.–16.4.2021. Vastauksia kyselyyn tuli 2141.
Kantar TNS Oy teki kyselytutkimuksen 14.–15.4.2021. Kyselytutkimuksen kysymykset olivat samat kuin otakantaa.fi-kyselyssä. Kyselyyn vastasi 1249 henkilöä. Vastaajat edustavat 17–89-vuotiasta suomalaista väestöä. Vastausten virhemarginaali on noin +/- 2,8 prosenttiyksikköä.