Rajoitustoimet saavat kuukauden jatkoajan, aiempia linjauksia tiukennetaan – tässä hallituksen infotilaisuuden anti

Sanna Marin hallitus AOP
Julkaistu 30.03.2020 19:10(Päivitetty 30.03.2020 21:54)

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

MTV Uutiset seurasi Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen infotilaisuutta maanantai-iltana.

MTV Uutisilla oli tietoja hallituksen infon sisälllöstä jo ennen puoli yhdeksää alkanutta tiedotustilaisuutta.

– Nyt käsitellään näitä ensimmäisen aallon poikkeustoimia, jotka koskevat kouluja, varhaiskasvatusta, 10 hengen kokoontumisten rajoittamista, julkisten tilojen sulkemista, vierailuja riskiryhmien luokse hoitokoteihin sekä 70-vuotiaita koskevaa eräänlaista karanteenia, yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki listaa Seitsemän uutisissa.

– Tällä tietoa näyttäisi, että ainakin nämä ensimmäisen aallon rajoitustoimet jatkuisivat kuukauden verran, Lehtimäki paljasti.

Ravintolat sulkevat ovensa toukokuun loppuun asti

Valtioneuvosto hyväksyi tänään esityksen, jonka mukaan ravintolat menevät kiinni toukokuun loppuun asti.Tasavallan presidentti vahvisti lain majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta. Laki tulee voimaan tänään ja on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Hallituksen jäsenet kokoontuivat neuvottelemaan Säätytalolle tänään myös koulujen etäopetuksen jatkosta. Hallitus päätti 16. maaliskuuta, että koulut siirtyvät koronaviruksen takia pääosin etäopetukseen pääsiäismaanantaihin, eli huhtikuun 13. päivään asti. Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi aiemmin tänään, että etäopetuksen jatkuminen on hyvin todennäköistä

Valtioneuvoston linnassa pidettävän infotilaisuuden oli määrä alkaa kello 17–18 välillä, mutta neuvottelut Säätytalolla ovat venähtäneet. 

MTV Uutiset ja MTV Uutiset Live seurasivat tiedotustilasuutta suorana: 

21.11 Hallituksen tiedotustilaisuus päättyy – kiitos seurasta!

21.08 Ylittikö presidentti Sauli Niinistö toimivaltansa ehdottaessaan nyrkki-ryhmän perustamista? Pääministeri Marin sanoo, ettei presidentti ole ylittänyt toimivaltarajojaan. Hän korostaa, että keskustelu on tapahtunut koko ajan hyvässä hengessä. Viisikon sekä terveysviranomaisten mukaan varsinaiselle operatiiviselle toimijalle tai erikoisryhmälle ei ole toistaiseksi tarvetta. Marin sanoo, että tarkoituksena on kuitenkin kehittää johtamisjärjestelmää: "Linjaukset, jotka teemme ihmisten turvallisuuden eteen, jalkautetaan alas asti".

21.06 Miksi pohjois- ja länsirajoilla valvontaa tiukennetaan? Pääministeri Marin sanoo, että hallitus seuraa koronavirustilannetta niin kotimaassa kuin maailmallakin. Hän sanoo, että valvonnalla halutaan pitää huoli, ettei koronavirus leviä maan sisällä tai maasta toiseen. Hän muistuttaa, että esimerkiksi länsirajan yli kuljetaan molemmin puolin töissä. Valvonnan tiukentamisella halutaan suojella riskiryhmiä sekä pitää huoli, että Suomen terveydenhuollon kapasiteetti kestää poikkeusolojen yli ympäri Suomen.

21.05 Miten koronavirustestien lisäämisestä pidetään kiinni? Pääministeri muistuttaa, että testausta on jo lisätty aiemminkin. Hän muistuttaa hallituksen linjasta, jonka pohjalta terveysviranomaiset ovat testauksessa etusijalla, jotta he voivat hoitaa potilaita turvallisin mielin. 

21.02 Maatalouden huoltovarmuuden takaaminen? Pääministeri sanoo, että asiaan palataan myöhemmin, sillä hänellä ei ole spesifiä tietoa asiasta. Hän kuitenkin sanoo, että tarvitsemme ryhmän, joka valmistautuu koronaviruskriisin jälkeiseen aikaan. Työryhmä suunnittelee, millaisilla toimilla yhteiskunta palaa jaloilleen mahdollisimman nopeasti. Marinin mukaan ryhmä koostuu eri ministeriöiden edustajista sekä muista yhteiskunnan osaajista ja toimijoista eri aloilta. 

20.59 Miten käy ylioppilasjuhlien? Miten etäopetuksen aikana pidetään huoli syrjäytyneistä oppilaista? Li Andersson korostaa, ettei toistaiseksi tiedetä, kauanko koronaviruskriisi kestää, joten on liian aikaista sanoa, milloin ylioppilasjuhlien järjestäminen on mahdollista. Mikäli koulut pysyvät suljettuina kevätlukukauden loppuun saakka, ylioppilasjuhlien järjestäminen mahdollisesti siirtyy. 

Li Anderssonin mukaan tuen saaminen opetuksen suhteen on ollut mahdollista myös etäopiskelun aikana. 

20.58 Kysymys: Voiko koulutus alkaa syksyllä aiemmin poikkeusolojen vuoksi? Li Anderssonin mukaan hallitus käy kuntien kanssa läpi, millaisilla toimilla oppilaiden oppimista voidaan tukea tulevana syksynä. Hänen mukaansa on käytävä keskustelua koulutuksen järjestäjien, opettajien ja muiden alan ammattilaisten, kanssa siitä, millaisiin toimiin on ryhdyttävä. 

20.57 On toimittajien kysymysten vuoro.

20.49 Oikeusministeri Henrikkson aloittaa oman puheenvuoronsa sanomalla, että Valtioneuvosto on huomenna antamassa jatkamisasetuksen, jolla pidennetään valmiuslain mukaisia toimivaltuuksia 13.5. asti – siis kuukaudeksi eteenpäin. Henrikkson korostaa, että jatkamisasetuksen antaminen edellyttää, että tilanne vaatii toimivaltuuksien käytön jatkamista ja että poikkeusolot jatkuvat. Ministerin mukaan THL pitää välttämättömänä, että rajoitustoimia jatketaan.

Oikeusministeri avaa prosessia, jolla poikkeusolojen jatkamiseen liittyvien asetusten käsittely tapahtuu. Periaate on sama kuin valmiuslain tapauksessa aiemmin tässä kuussa. 

Henrikkson kiittää tähän mennessä tehdystä työstä. Erityismaininnan saavat terveysviranomaiset, jotka ovat olleet etulinjassa taistelemassa koronavirusta vastaan. 

20.42 Opetusministeri Andersson kertaa, että lasten, nuorten ja opiskelijoiden poikkeukselliset opetusjärjestelyt ja etäopetus jatkuu ainakin toukokuun puoliväliin asti. Anderssonin mukaan päätöksellä pyritään hillitsemään turhia ihmiskontakteja sekä siten koronaviruksen leviämistä.

– Tällä viikolla hyväksyttävät asetukset eivät tuo muutoksia opetuksen jo päätettyihin sisällöllisiin linjauksiin, Andersson.

Varhaiskasvatuksen tilat pidetään siis edelleen auki. 1.–3. luokkalaisille tarjotaan mahdollisuus lähiopetukseen, mutta suositus on, että myös pienimmät koululaiset jäisivät kotiin etä- ja kotiopetuksen piiriin. Muut peruskoululaiset ja opiskelijat jatkavat edelleen etäopetuksessa. 

Anderssonin mukaan kenenkään valmistuminen ei saa vaarantua poikkeusolojen vuoksi. Myös työhön siirtyminen turvataan kevään aikana. Anderssonin mukaan onkin mahdollista, että opiskelijat eivät palaa kouluihin kevätlukukauden aikana – oppilaiden ja opiskelijoiden arviointia tehdään eri menetelmin myös poikkeusoloissa.. 

Andersson kiittä vanhempia ja opettajia, sekä muuta opetushenkilökuntaa ja oppilaita joustamisesta sekä siitä panoksesta, jonka he ovat poikkeusoloissa nähneet.

Opetukseen sekä valmistumiseen liittyviin kysymyksiin palataan myöhemmin tämän viikon lopulla. 

20.39 Sisäministeri Ohisalo aloittaa puheenvuoronsa. Sisärajojen valvominen jatkuu ja sitä tullaan tiukentamaan – jopa töihin kulkevien liikkumista tullaan rajoittamaan. Myös kokoontumisiin liittyviä rajoituksia jatketaan. Päätökset perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n arvioihin ja tietoihin.

– Nyt siis  joudumme jopa työmatkaliikennettä rajoittamaan näillä rajoilla, Ohisalo täsmentää ja toivottaa voimia kaikille poikkeuksellisissa oloissa.  

Sisäministeri kiittää puheenvuorossaan poliiseja, Rajavartiolaitosta, Puolustusvoimia sekä muita valvontaan osallistuneita, jotka ovat tehneet pitkiä vuoroja pitääkseen kiinni rajavalvonnasta.

Ohisalo: "Tehostettua valvontaa ei voi jatkaa loputtomiin". Poliisihallitus pyrkii löytämään ratkaisuja, joilla valvontaa voidaan helpottaa lähitulevaisuudessa.

Ohisalo muistuttaa lopuksi, että hätänumero 112 on tarkoitettu hätätilanteisiin, eikä siihen tule soittaa, mikäli haluaa tietoa liikkumiseen liittyviä rajoituksia.  

20.35 Valtiovarainministeri Kulmuni jatkaa Marinin jälkeen. Myös Kulmuni toteaa rajoitusten purreen, mikä näkyy myös tuoreissa tartiuntatautitilastoissa. Kulmuni sanoo toiveikkaana: "Me selviämme tästäkin".

Valtiovarainministeri kiittää suomalaisia yhteisestä ponnistuksesta sekö siitä, että ohjeita on noudatettu "tinkimättömällä tavalla". Ministeri kiittää myös terveysviranomaisia, poliiseja, yrittäjiä sekä muita tahoja, jotka ovat pitäneet huolen siitä, että yhteiskunta pysyy toimintakykyisenä myös poikkeusoloissa.

Kulmunin mukaan lomautustoimet kohdistuvat tällä hetkellä hieman yli 280 000 työntekijään aloitettu yli 20 hengen yrityksessä. 

– Todellisuudessa tuo luku on valitettavasti vielä suurempi, kun ottaa huomioon, että alle 20:n työntekijän yritykset eivät ole yt-lain piirissä, Kulmuni sanoo.

Kulmuni toteaa, että 12 000 yritystä on hakenut rahallista tukea yhteensä yli puolen miljardin euron arvosta. Päätöksiä on tehty reilut 2 000 kappaletta.

Työttömyysturvaa on poikkeusoloissa parannettu: Kulmuni vakuuttaa, että yrittäjät pääsevät nyt työttömyysturvan piiriin. 

Ensi viikolla hallitus kokoontuu kehitysriiheen, jossa pureudutaan taloudellisiin haasteisiin – etenkin kuntatalouteen. 

20.32 Pääministeri Marin aloittaa tiedotustilaisuuden sanomalla, että rajoitustoimet näyttävät purreen koronaviruksen leviämisen hillitsemisessä. Hän kuitenkin lisää, että rajoitustoimien jatkaminen on edelleen perusteltua – lisätoimenpiteistä tehdään tarvittaessa linjauksia.

Marin kiittää puheenvuoronsa alkuun kaikkia suomalaisia ihmisiä, yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat noudattaneet ohjeistuksia ja suosituksia. "Tauti on vakava. Siksi on tärkeää, että lähikontakteja vältetään", pääministeri toteaa.

Marin kertoo, että rajoitustoimet saavat kuukauden jatkoajan STM:n sekä THL:n arvioiden pohjalta. Tällöin rajoitukset, joiden oli tarkoitus raueta 13. huhtikuuta, jatkuvat toukokuun 13. päivään saakka.

Marin kertoo, että Uudenmaan liikkumisen rajoitukset ovat voimassa ainakin 19. huhtikuuta saakka. Yleisötapahtumien ja ravintoloiden rajoitukset kestävät pidempään: niihin liittyvät linjaukset ovat voimassa 31. toukokuutta saakka.

– Hallitus on myös päättänyt aloittaa pikaisesti valmistelun pohjois- ja länsirajan rajaliikenteen tiukentamiseksi. Sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä. Aiempia linjauksia siis tiukennetaan entisestään, Marin sanoo vakuuttavalla äänellään.

Marin jatkaa kertomalla, että koronavirustestausta ja -näytteenottoa lisätään entisestään. Hänen mukaansa sosiaali- ja tervedenhuollon henkilökunta on testattava aina, jos on pienikin epäilys sairastumisesta. 

20.31 Tiedotustilaisuus alkaa. Kameroiden eteen astelevat pääministeri Sanna Marin (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sekä oikeusministeri Anna-Maija Henrikkson (r.).

Sisäministeri Ohisalo poistuu puheenvuoronsa jälkeen suoraan televisiolähetykseen haastateltavaksi. 

20.28 Tiedotustilaisuuden odotetaan alkavan Valtioneuvoston linnassa kello 20.30. Tänään pidettiin valtioneuvoston istunto klo 13. Istuntoa seurasi tasavallan presidentin esittely. Kello 14.15 alkaen hallitus kokoontui neuvottelupöydän ääreen. 

3:47img

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kommentoi tämäniltaisen infotilaisuuden sisältöjä Seitsemän uutisissa.

Lue myös nämä kaikenkattavat seuranta-artikkelit:

Tuoreimmat aiheesta

Valmiuslaki