Nordean teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista suunnittelee käyttävänsä jouluun yhtä paljon rahaa kuin edeltävänäkin vuonna. Kolmasosa aikoo kuitenkin kiristaa budjettiaan.
Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan 18–79-vuotiaat suomalaiset käyttävät tänä vuonna joululahjojen ostoon keskimäärin 346 euroa. Summa on viisi euroa viimevuotista suurempi. Muutoin joulunvietosta tingitään hieman, ja siihen käytetään keskimäärin 209 euroa eli 15 euroa vähemmän kuin edellisvuonna.
– Vaikka kuluttajaluottamus on syksyn aikana jatkanut laskuaan yleisen talouden epävarmuuden vallitessa, suomalaisten kulutus pysyy tämän tutkimuksen valossa vielä melko vakaana, sanoo Nordean henkilöasiakkaista vastaava varajohtaja Nina Luomanen tiedotteessa.
Luomanen huomauttaa, että vaikka koko jouluun budjetoitu rahamäärä on hieman pienempi kuin viime vuonna, se on edelleen enemmän kuin esimerkiksi vuosina 2020 tai 2019.
Lue myös: Ketjut paljastavat joulun hittilelut – nämä revitään pian käsistä: "Yksi halutuimmista lahjoista"
Kolmasosa kiristää kukkaron nyörejä
55 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista arvioi käyttävänsä jouluun saman verran rahaa kuin viime vuonna. Vain joka kymmenes on aikeissa käyttää jopa enemmän rahaa. Molemmat ryhmät ovat kuitenkin pienempiä kuin viime vuonna. Helsinki ja Uusimaa korostuvat kyselyssä alueena, jolla jouluun käytetään rahaa saman verran kuin viime vuonna.
Sen sijaan jouluun edellisvuotta vähemmän rahaa käyttävien osuus on kasvanut selvästi: viime vuonna heitä oli 23 prosenttia, nyt 32 prosenttia. Pohjois- ja Itä-Suomi korostuvat alueena, jolla jouluun käytetään vähemmän rahaa kuin viime vuonna.
Lue myös: Mitä lahjaksi kumppanille, kun rahat ovat tiukilla? Raadin kekseliäät vinkit: "Jos lahjan arvo mitataan vain rahassa.."
Suosituimmat joululahjat
Suosituimpina joululahjoina vuodesta toiseen ovat pysytelleet suklaa ja makeiset. Tänäkin vuonna yli kolmannes vastaajista valitsee niitä läheisilleen joululahjoiksi. Makeisten jälkeen suosituimpia lahjoja ovat vaatteet, lelut, kirjat sekä lahjakortit, joistakukin kuuluu noin joka neljännen vastaajan hankintalistalle.
Rahaa lahjaksi antaa 20 prosenttia vastaajista, kuten viimeiset neljä vuotta. Noin joka kymmenes ei Nordean kyselyn mukaan aio hankkia lahjoja lainkaan.
Lue myös: Jätätkö tämän konvehdin aina rasian viimeiseksi? Suomen kiistellyin suklaa saa oman pakkauksensa – katso makutesti!
Miten joululahjat sitten rahoitetaan? 76 prosenttia vastaajista käyttää säännöllisiä tulojaan, 26 prosenttia myös säästöjään. Vain kaksi prosenttia vastaajista turvautuu lainaan tai kulutusluottoon lahjoja varten.
Miten käy matkojen?
Tänä vuonna kyselyssä tiedusteltiin vastaajilta myös sitä, onko inflaatiosta ja korkojen noususta johtuva taloudellinen tilanne vaikuttanut mahdollisiin joulunajan lomasuunnitelmiin. 47 prosenttia vastaajista ei kokenut tilanteen vaikuttavan, ja kolmasosa ei ollut aikonut matkailla muutenkaan. Kuitenkin 18 prosenttia vastaajista kertoi talouden tilanteen vaikuttavan reissusuunnitelmiin. Heistä yli puolella tämä tarkoitti käytännössä matkan jättämistä väliin kokonaan.
26 prosentilla tämä tarkoitti puolestaan hieman edullisempaa matkaamista, 15 prosentilla mahdollisimman edullista matkustusta.
*Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti Kantar TNS. Kysely toteutettiin internetpaneelina 11.11.–18.11.2022 välisenä aikana ja siihen vastasi 1 119 18–79-vuotiasta suomalaista.
Lue myös: Riittävätkö rahat lahjoihin? Asiantuntija analysoi vaihtoehdot joulubudjetin kasvattamiseksi
Lue myös: Superhelppo itse tehty joululahja: Näin valmistat kynttilöitä mehiläisvahasta
Lue myös: Askartele itse helppo lahja: Näin valmistat sytykesipsejä!
Lähde: Nordea