Talousahdinko syvenee: Yrityksiä tukeva Business Finland on saanut jo 20 000 koronatukihakemusta – kuka saa rahaa ja millä perusteella?

Koronakriisin yhteydessä hallitus antoi lisää rahaa jaettavaksi yrityksille. Jaossa on yhteensä 800 miljoonaa euroa.

Business Finland on näistä toimijoista yksi, joka jakaa rahaa edelleen hakemusten perusteella yrityksille.

Business Finlandin johtaja Reijo Kangas kertoi tänään uutisaamussa, että hakemuksia on tähän mennessä tullut noin 20 000 ja päätöksiä on tehty tässä vaiheessa 7 300.

– Tämä on todella mielenkiintoinen tilanne, koska normaalisti teemme yhden vuoden aikana päätöksiä vähän alle 7 000 kappaletta eli kolmen vuoden hakukanta on tällä hetkellä käsillä, Kangas sanoi.

Hänen mukaansa rahaa jaetaan nyt tavallisille suomalaisille pk-yrityksille, jotka pyörittävät Suomea.

– Ihan laidasta laitaan, konepajasta siivousyrityksiin tietotekniikkaan ja kaikkea siltä väliltä.

Tukipäätöksiä tekemässä on satahenkinen tiimi.

Rahoitetaan kehittämistä

Suomen Kuvalehti kävi läpi Business Finlandin jakamia tukia ja selvisi, että yleensä tukia ei myönnetä enempää kuin kolmannes yrityksen liikevaihdosta. Kuitenkin esimerkiksi Huono äiti -niminen yritys, jossa on vain kaksi ihmistä töissä, sai noin 40 prosenttia liikevaihdostaan eli noin 100 000 euroa. Tämä on herättänyt ihmetystä.

Kangas sanoi sen olevan hyvinkin mahdollista, että yritykselle myönnetään enemmän kuin kolmannes sen liikevaihdosta, jos tietyt kriteerit täyttyvät.

– Nyt ei ole kyse vain siitä, miten me rahoitamme yhtä yritystä, vaan mitkä ovat sen vaikutukset laajasti yhteiskunnassa. Välilliset vaikutukset voivat olla sellaisia, jotka eivät vielä tule esille.

Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo ihmetteli, miksi sellaiset alat, jotka ilmiselvästi kärsivät eniten eli muun muassa ravintola-alat, eivät ole saaneet Business Finlandilta kovin paljon rahaa.

– Tässä pitää katsoa isoa kuvaa eli Business Finland voi rahoittaa ainoastaan kehittämistä. Esimerkiksi suorat palkkatuet eivät tule kulkemaan Business Finlandin kautta, vaan Tem (Suomen työ- ja elinkeinoministeriö) hakee niihin muita ratkaisuja, Kangas selvensi.

Business Finland seuraa tarkkaan, miten heidän tukemillaan yrityksillä menee ja miten ne käyttävät myöntämät rahat. Tyypillisesti loppuraportointi tehdään kolmen vuoden sisällä ja katsotaan, mitä tuloksia yritys on saanut aikaan.

– Tässä koronatilanteessa käymme sen varmasti nopeammin läpi. Jos tulee väärinkäytöksiä, rahaa voidaan periä takaisin, Kangas summasi.

Lue myös:

    Uusimmat