Talousnäkymät rapistuvat, kulutus vähenee ja energia kallistuu: Näin Venäjän hyökkäys iskee Suomen talouteen

3:15imgKatso myös: Ennakkoon suunnitellut pakotteet olivat asiantuntijan mukaan liian lieviä – "On voinut yllyttää Venäjää toimiin"
Julkaistu 24.02.2022 22:05

MTV UUTISET - STT

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa Suomen talouteen kahta eri reittiä, arvioi Nordean ekonomisti Kristian Nummelin.

Ensimmäinen on yleinen talousluottamuksen rapautuminen, joka saattaa vaikuttaa kielteisesti kulutukseen ja investointeihin. 

Toinen on energian hinnan nousu. Suoranaista taantuman uhkaa Nummelin ei kuitenkaan näe.

– Kaikki tulee kulminoitumaan siihen, kuinka paljon talouskuva tällaisen geopoliittisen shokin jälkeen rapistuu, Kristian Nummelin painottaa.

Luottamuksen rapautuminen voi lisätä säästämistä

Hänen mukaansa yleinen luottamuksen rapautuminen voi lisätä säästämistä ja sitä kautta vähentää kulutusta. 

Investointihalukkuuden mahdollinen väheneminen Euroopassa osuu Suomen vientiin, sillä Suomessa valmistetaan paljon investointitavaroita.

Nummelin ei pidä tavaravientiä Venäjälle kovin mittavana, sillä sen osuus kokonaisviennistä on noin viisi prosenttia.

– Vienti ei ole mitenkään todella mittavaa, mutta yksittäisiin yrityksiin ja sektoreihin voi osua hyvinkin kovaa. Paljon riippuu pakotteista, mitä tullaan määräämään, hän sanoo.

Lue myös: Asiantuntija arvioi: Pakotteiden vaikutusta Venäjän talouteen on vaikea laskea – Suomea syö erityisesti sodan uhka

Öljyn hinta korkeimmilleen sitten vuoden 2014

Energian hinta on noussut voimakkaasti jo ennen tämän päivän hyökkäystä. Tänään raakaöljyn hinta puhkaisi 100 dollarin rajan.

Iltaseitsemältä Suomen aikaa Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta oli kohonnut 103,28 dollariin tynnyriltä, ilmeni oilprice.com-sivustolta. Nousua oli keskiviikosta kertynyt 6,7 prosenttia eli 6,44 dollaria.

Öljytynnyrin hinta kävi päivän mittaan jo yli 105 dollarissa, mikä oli korkein noteeraus sitten vuoden 2014.

Nummelin odottaa, että öljyn hinnan nousu pitää inflaation jatkossa odotettua korkeammalla. Tämän seurauksena kuluttajien ostovoima heikkenee.

– Normaalitilanteessa kiihtyvä inflaatio ajaa Euroopan keskuspankkia nostamaan ohjauskorkojaan, mutta vallitsevassa geopoliittisessa tilanteessa asia ei ole yksinkertainen, Nummelin arvioi.

Taustalla on hänen mukaansa se, että talouskuva rapistunee sen verran, että se on keskuspankille ratkaiseva asia.

– Tänä aamuna on näyttänyt siltä, että korot ovat yleisesti laskusuunnassa, ja myös markkinoiden odotukset keskuspankin koronnostoista ovat hieman maltillistuneet, Nummelin kertoo.

Lue myös: Oppositio väläytti eduskunnassa matkustusrajoitteita venäläisille – Haavisto: "Tavallisten kansalaisten elämän vaikeuttaminen ei ole lähtökohta"

Moskovan RTS-indeksi rajusti miinukselle

Hyökkäys Ukrainaan syöksi markkinat sekasortoon Moskovassa. Moskovan pörssin RTS-indeksi oli tänään illansuussa yli 39 prosenttia miinuksella. Indeksiin kuuluvien yhtiöiden arvosta oli näin ollen sulanut keskimäärin selvästi yli kolmannes.

Helsingin pörssin OMXH-yleisindeksi päätyi torstaina 3,8 prosenttia miinukselle. Frankfurtin pörssi sukelsi neljä prosenttia ja Lontoon ja Pariisin pörssit Helsingin tavoin 3,8 prosenttia. 

Aasiassa Hongkongin pörssi sulkeutui torstaina 3,2 prosenttia miinuksella ja Tokion pörssi 1,8 prosenttia pakkasella.Myös Yhdysvalloissa pörssit avautuivat tänään laskuun.

Venäjällä toimivien yritysten osakekurssit putosivat pörsseissä erityisen selvästi. Helsingin pörssissä Fortumin osakekurssi putosi 9,2 prosenttia ja Nokian Renkaiden kurssi peräti 14,8 prosenttia.

Lontoon pörssissä venäläisten metallijättien kurssit suorastaan syöksyivät alaspäin. Polymetalin osake halpeni torstaina 38 prosenttia ja Evrazin osake 30 prosenttia.

Pariisin pörssissä autonvalmistaja Renaultin osakekurssi putosi noin yhdeksän prosenttia. Yhtiö on enemmistöomistaja venäläisessä Avtovaz-yhtiössä, joka valmistaa Lada-autoja.

Ranskalaisen Societe Generale -pankin osakekurssi laski puolestaan noin 12 prosenttia, kun sijoittajat huolestuivat sen Venäjän-toimintojen tulevaisuudesta.

Alumiinin ja vehnän hinnat huipputasolle

Sijoittajien kriisiaikoina suosiman kullan hinta puolestaan nousi torstaina. Alumiinin ja vehnän hinnat nousivat ennätystasoille, kun markkinoilla huolestuttiin niiden saatavuudesta. Venäjä on molempien tuotteiden tärkeä viejämaa.

Analyytikot arvioivat, että Venäjän hyökkäys tulee pitämään hyödykkeiden hinnat korkealla tasolla seuraavien viikkojen tai kuukausien ajan.

Venäjän ruplan kurssi heikkeni tänään tuntuvasti. Eurolla sai torstaina 96 ruplaa, kun keskiviikkona määrä oli noin 91 ruplaa.Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän keskuspankki kertoi aloittavansa valuuttainterventiot puolustaakseen ruplaa.

Sodan vaikutukset ovat Nummelinin mukaan suuremmat Euroopassa kuin Yhdysvalloissa ja Kiinassa, minkä vuoksi euro heikentyi tänään dollaria vastaan.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva varoitti tänään, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee vaikuttamaan negatiivisesti koko maailmantalouden toipumiseen koronapandemiasta.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota