Pörssirytinä vei sijoittajilta satoja miljardeja - suurin päiväpudotus vuoden 2008 romahduksen jälkeen

4:31img
Julkaistu 24.08.2015 18:32

MTV UUTISET - STT

Pörssikurssit rytisivät ja öljyn sekä muiden raaka-aineiden hinnat sukelsivat maanantaina, kun Shanghain pörssin romahdus ajoi markkinat täyteen paniikkiin.  

Shanghain pörssi syöksyi 8,5 prosenttia, mikä on suurin päiväpudotus sitten 27. helmikuuta 2007. Syöksy levisi kaikkialle Aasian pörsseihin.  

Euroopan pörsseissä tuhoutui jopa 400-500 miljardia euroa sijoitusrahaa. Suuryhtiöiden FTSEurofirst-indeksi syöksyi 5 prosenttia. Näin suurta päiväpudotusta ei ole nähty sitten Lehman & Brothers -pankin konkurssin lokakuussa 2008.  

Myös Yhdysvalloissa arvopaperimarkkinat olivat illansuussa 2-3 prosentin laskussa.  

Helsingissä pörssin yhden päivän syöksy oli jyrkin sitten syksyn 2011. Pörssin yleisindeksi painui yli 4 prosenttia.  

Maanantain paniikin takana on Kiinan heikko talouskehitys, joka on heiluttanut maan arvopaperimarkkinoita jo kesäkuusta lähtien.  

Kiina julkaisi perjantaina teollisuustuotantolukunsa, jotka olivat heikoimmat kuin kertaakaan yli kuuteen vuoteen. Pari viikkoa sitten markkinoita hermostutti Kiinan viennin kasvun kääntyminen miinusmerkkiseksi.  

Merkit ovat dramaattisia, sillä Kiinan talouskasvu on toiminut maailmantalouden veturina yli vuosikymmenen.   

- Kiinan vahva sykli on ohi. Se merkitsee erilaista kasvuympäristöä maailmanmarkkinoilla, tulkitsee OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.  
Myös Aktian pääekonomisti Anssi Rantala arvioi, että Kiinan talous on jäähtynyt odotettua nopeammin.  

- Huolestuttavaa on viennin kasvun putoaminen alle nollan, hän sanoo.  

Kiina voi elvyttää  

Heilunta saattaa jatkua pitkään, mutta Kiinan reaalitalouden kehitys ei ole niin heikkoa kuin panikoimisesta voisi päätellä.  

Sekä OP että Aktia arvioivat maanantaina julkaisemissaan suhdannekatsauksissa, että Kiinan bruttokansantuotteen kasvu asettuu tänä vuonna 6-7 prosentin välille.  

Kiinan hallituksella on hihassaan valtteja, joita se voi tarvittaessa käyttää. Rantala odottaa, että Kiina kiihdyttää elvytystä, jotta talouskasvu ei enää hidastuisi.  

- Kasvu täytyy pitää sillä tasolla, ettei työpaikkoja katoa.  

Kiinassa työllisyyden ylläpito vaatii 7 prosentin talouskasvua. Tämä johtuu väestön kasvun ja kaupungistumisen aiheuttamista paineista.  
Kiinan keskusjohtoiseen taloudenpitoon kuuluu myös puuttuminen markkinoiden toimintaan. Shanghain pörssi ei ole avoin ulkomaalaisille sijoittajille. Hallitus on osoittanut valmiutensa puuttua pörssikursseihin ostamalla kiinalaisyhtiöiden osakkeita.  

Myöskään Kiinan valuutta juan ei ole vapaasti vaihdettava valuutta, vaan Kiinan keskuspankki määrittelee sille tietyn vaihteluvälin.  

Ongelmia raaka-aineiden tuottajille  

Rantala huomauttaa, että maailmantalous kasvaa Kiinan yskimisestä huolimatta. Kasvu on kuitenkin hidastunut aiemmasta.   

Aktia ennustaa nyt, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. OP:n vastaavat luvut ovat 3,3 ja 3,4 prosenttia.  

Teollisuustuotannon heikentyminen Kiinassa aiheuttaa eniten ongelmia metalleja ja muita raaka-aineita tuottavissa Aasian, Etelä-Amerikan ja Afrikan kehittyvissä maissa.  

Öljyntuottajamaille raakaöljyn hinnan syöksy on myrkkyä. Pohjanmeren Brent-laadun hinta putosi maanantaina alimmilleen sitten maaliskuun 2009.  

Öljyn hinta painaa muun muassa Venäjän ennestään heikon taloustilanteen vielä surkeammaksi, mikä vaikuttaa Suomeenkin ulkomaankaupan kautta.  

Tuoreimmat aiheesta

Talous