Taloustieteilijä näkee taustalla syviä vikoja asenteissa ja eurooppalaisissa instituutioissa. Hän käyttää EU:n rokotehankinnoista sanaa katastrofi.
Talousnobelisti Paul Krugman kritisoi kovin sanoin EU:n toimintaa koronarokottamisessa. New York Timesin kolumnissaan hän arvioi, että kompurointi tulee johtamaan jopa tuhansiin turhiin kuolemantapauksiin.
EU:ssa on tehty yhteistä rokotehankintaa, ja rokotteita on jaettu jäsenmaihin suhteessa väestömäärään. Rokotetoimitukset lähtivät liikkeelle yskähdellen ja rokotustahti on ollut hidas verrattuna esimerkiksi Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.
Krugman kirjoittaa, että kyse ei näyttäisi olevan muutaman tietyn johtajan yksittäisistä huonoista päätöksistä, vaan perustavanlaatuisista vioista maanosan instituutioissa ja asenteissa.
– Eurooppalainen projekti on suurissa vaikeuksissa, hän kirjoittaa.
Tinkiminen väärä päätös
EU-päättäjät tekivät Krugmanin mielestä virheen pitkittämällä hankintaa ja tinkimällä hinnoista valmistajien kanssa. Ongelmaksi muodostui myös yhtenäisen linjan hakeminen, mikä pitkitti rokottamista entisestään.
Krugman vertailee kolumnissaa myös rokotekriittisyyttä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Yhdysvalloissa tiede- ja rokotevastaisuus kuuluu ennen kaikkea poliittisen oikeiston kielenkäyttöön. Euroopassa jako ei ole aivan yhtä selkeä, ja rokotteiden vastustus on yllättävän suurta esimerkiksi Ranskassa.
Taloustieteilijä löytää rokotevaikeuksista yhtymäkohtia kymmenen vuoden takaiseen eurokriisiin. Hänen mielestään taustalla on ”puritaaninen pelko siitä, että jossain joku muu on onnellinen”. Oli kyseessä sitten kreikkalainen valtiontyöntekijä tai iso lääkeyhtiö.
Eurokriisissä se johti liian tiukkaan talouskuriin ja säästöpolitiikkaan. Rokotteiden kohdalla sama asenne on johtanut kovaan linjaan hintaneuvotteluissa, vaikka se maksaisi ihmishenkiä.