Yhdysvalloissa taloustieteilijät varoittavat pahenevasta taantumasta koronaviruksen levitessä ennätystahtia. Yli 40 osavaltiossa tartuntaluvut ovat kasvaneet viikkoja ja Yhdysvalloissa on nyt yli 3,7 miljoonaa tartuntaa. MTV Uutisten haastatteleman taloustieteen nobelistin Paul Romerin mukaan taloutta ei voi pelastaa ilman kattavaa testaamista.
Yritykset toisensa jälkeen sulkevat oviaan New Yorkin Manhattanilla eikä lähitulevaisuus näytä valoisammalta. Yhdysvalloissa raportoidaan nyt yli kuusikymmentä tuhatta uutta koronavirustartuntaa per päivä. Asiantuntijat ovat syvästi huolissaan.
– Yhdysvallat on syvässä taantumassa, niin syvässä, että voidaan puhua lamasta. Työttömyys on pahinta sitten 1930-luvun suuren taantuman. Nyt kun osavaltiot joutuvat jälleen sulkemaan oviaan, tulee toinen taantuma ja työttömyys vain kasvaa, New Yorkin yliopiston taloustieteen professori ja ekonomisti Romer sanoo.
Yhdysvalloissa on eniten koronavirustartuntoja ja -kuolemia maailmassa. Romeron mukaan presidentti Donald Trumpin hyökkäykset tiedemaailmaa kohtaan ovat heikentäneet Yhdysvaltain asemaa pandemian hoidossa.
– Yhdysvaltain tautikeskus ja -lääkeviraston henkilökunta pelkää hallinnon hyökkäyksiä. He ovat olleet varovaisia tieteenvastaisen hallinnon vuoksi, mutta he ovat olleet myös ylimielisiä - tieteilijät ottivat faktat tosissaan liian myöhään.
Talouden pelastamiseksi virus pitäisi saada kuriin.
– Tämä nähdään pitkälti poliittisen johdon epäonnistumisena. Yhdysvallat on selvästi muuta maailmaa kuten Kiinaa ja Eurooppaa jäljessä pandemiasta toipumisen osalta. Yhdysvaltain talouden ongelmat vaikuttavat toki globaalisti, koska emme osta niin paljoa tuotteita ulkomailta. Eurooppa pystyy kuitenkin nojaamaan sisäisille markkinoille.
Romeron mukaan Yhdysvaltain ainoa tie ulos kriisistä on testaamisen lisäämisessä.
– Emme ole olleet tarpeeksi tehokkaita testaamisessa. Jos pystymme tuottamaan päivittäin satoja miljoonia tölkkejä virvoitusjuomia, pystyisimme tuottamaan myös kymmeniä miljoonia testejä päivittäin, Romer sanoo.