Eduskunnan talousvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä ravintoloiden sulkemista koskevasta hallituksen lakiesityksestä.
Valiokunta esittää mietinnössään, että eduskunta hyväksyy muuttamattomana hallituksen lakiehdotuksen.
Hallitus esitti maanantaina, että kaikkien ravitsemisliikkeiden tilat suljettaisiin asiakkailta kolmen viikon määräajaksi niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Suljettavia ravitsemisyrityksiä olisivat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskisi myös terasseja.
Ruoan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua.
Sulku ei myöskään koskisi esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.
Sulku koskisi ravitsemisalan yrityksiä alueilla, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa.
Alueista säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella.
Vastalauseet oppositiopuolueista
Talousvaliokunnan mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta valiokunnan kokoomuslaisten ja perussuomalaisten jäsenten toimesta.
Kokoomuslaiset halusivat vastalauseessaan muun muassa, että tarjoilu hiihtokeskusten ulkoterasseilla voitaisiin sallia edellyttäen, että se voidaan järjestää turvamääräyksiä noudattaen.
Kokoomuslaiset esittivät myös, että anniskelun arvonlisävero alennettaisiin tilapäisesti 24 prosentista 14 prosenttiin ja että anniskeluoikeuden omaaville ravintoloille sallittaisiin tilapäisesti viinien ulosmyynti.
Perussuomalaiset esittivät vastalauseessaan, että niillä ulkoterasseilla, joilla pystytään järjestämään ruokailu ja anniskelu turvallisesti, mahdollistettaisiin toiminnan jatkuminen myös rajoitusaikana.
Laki voimaan tiistaina?
Hallituksen maanantaina tekemän lakiesityksen käsittely on edennyt poikkeuksellisen ripeästi, sillä lähetekeskustelu asiasta käytiin tiistaina ja keskiviikkona perustuslakivaliokunta ja talousvaliokunta käsittelivät asiaa.
Eduskunta tiedotti torstaina lakiesityksen käsittelyn jatkosta. Lakiesityksen ensimmäinen käsittely on perjantaina ja ratkaiseva toinen käsittely poikkeuksellisesti maanantaina. Eduskunnalla ei yleensä ole istuntoja maanantaisin.
Jos lain käsittely etenee suunnitellusti, presidentti voisi vahvistaa lain maanantaina. STT:lle esitettyjen arvioiden mukaan ravintoloiden sulkemista koskeva laki voisi näin ollen tulla voimaan tiistaina.
Suukopua aikatauluista
Hallituksen tarkoituksena oli alun perin, että laki olisi tullut voimaan jo maanantaina, mutta lakia ei saatu eduskunnassa etenemään aivan hallituksen visioimassa aikataulussa.
Hallituksen aikataulukaavailut aiheuttivat suukopua hallituksen ja eduskunnan välillä. Helsingin Sanomien mukaan eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola lähettivät maanantaina hallitukselle kirjeen, jossa he arvostelivat hallitusta siitä, että se oli kiirehtinyt eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien valmistelussa.
Hallitusta muistutettiin siitä, että se ei voi asettaa eduskunnalle aikatauluja lakien käsittelyyn.
Myöhemmin Helsingin Sanomat kertoi myös, että pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi maanantai-iltana arvosteluun omalla kirjeellään.
Lehden mukaan Marin kiisti yrityksen asettaa eduskunnalle aikatauluja.
Marinin vastauksen mukaan hallitus on tehnyt omaa aikatauluarviotaan lakien käsittelystä sen tiedon perusteella, mitä eduskunnasta on annettu.