Tältä kalat ja simpukatkin mukanaan vievä troolaus näyttää merenpohjassa – WWF huolissaan Itämeren ekosysteemistä

0:25img
WWF:n julkaisema video näyttää, miltä pohjatroolaus näyttää merenpohjasta katsottuna.
Julkaistu 29.09.2020 06:13
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Ympäristöjärjestö WWF kertoo tuoreessa raportissaan, että pohjatroolaus on pienentänyt Itämeren turskakantoja. Järjestön mukaan troolaus on vaikuttanut kalakantojen lisäksi muutoinkin Itämeren ekosysteemiin, ja on merkittävä syy sen kehnoon tilaan.

WWF:n mukaan vielä 1980-luvun puolivälissä turskaa pyydystettiin 450 000 tonnia Itämerellä, kun nykyään vuosittainen saalis on alle 20 000 tonnia.

– Itämeren turskaa on kalastettu pitkään liian voimakkaasti, ja Itämeren ympäristömuutokset heikentävät edelleen turskakantojen mahdollisuuksia elpyä, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska järjestön tiedotteessa.

WWF:n mukaan Itämerellä troolausta harjoitetaan myös suojelualueilla.

Merten ekosysteemien tila nostaa huolta

Troolaus on aiheuttanut paljon vastustusta, koska liikakalastuksen lisäksi sen pelätään vahingoittavan merenpohjan ekosysteemiä pitkäkestoisesti. Pohjatroolauksessa kalastusaluksen perässä vedetään verkkoa merenpohjaa pitkin, ja mukaan tarttuu kalojen lisäksi myös muuta meren eläimistöä ja kasvillisuutta.

– Itämerellä pitkään jatkunut intensiivinen pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla missä sitä on harjoitettu. Nykyisiä kalastuskäytäntöjä on arvioitava uudelleen ja mietittävä pohjatroolaukselle vaihtoehtoja, joilla voimme turvata turskan ja monen muun lajin elinympäristöt, sanoo WWF:n Ovaska.

Vuonna 2006 YK raportoi, että kansainvälisesti 95 prosenttia merenpohjan vahingoista oli seurausta pohjatroolauksesta. Tuolloin jäsenmaissa keskusteltiin kansainvälisistä troolaussäädöksistä, mutta yhteiseen sopimukseen ei päästy.

Lue myös: Mikromuovia on Suomen vesistöissä kaikkialla – ahvenista muovia löytyi enemmän kuin silakoista

WWF:n raportissa analysoitiin jo olemassa olevaa tutkimustietoa ja tarkasteltiin sen valossa erityisesti eteläisen Itämeren tilannetta.

Aikaisemmin useampi kansainvälinen tutkimusryhmä on selvittänyt troolauksen vaikutuksia maailman meriin, mutta tiedot Itämeren tilanteesta ovat jääneet vähäisiksi. Troolauksen vaikutukset vaihtelevat huomattavasti merten välillä, kertoo esimerkiksi yhdysvaltalainen tutkimus.

Troolauksen vaikutukset vaihtelevat sen mukaan, kuinka laajasti tai usein sitä harjoitetaan, sekä kuinka syvältä troolataan. Troolausten aiheuttamia vahinkoja on myös kritisoitu liiotelluiksi.

EU säätelee troolausta

Euroopan unioni kielsi pohjatroolauksen alle 800 metrin syvyydessä vuonna 2016 kaikissa EU-alueen vesissä. Samalla EU kielsi troolauksen alle 400 metrin syvyydessä haavoittuvassa tilassa olevilla merialueilla.

EU perusteli tuolloin päätöstään muun muassa syvänmeren kalojen, sienieläinten ja korallien suojelulla.  

WWF julkaisi tuoreen raporttinsa mukana videon, jossa näkyy miltä pohjatroolaus merenpohjassa näyttää. Voit katsoa videon artikkelin alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Itämeri