Tältä Milton-hurrikaani näyttää avaruudesta – Floridan asukkaille vakava viesti: "Jos jäätte taloonne, siitä tulee arkkunne"

Hurrikaani Miltonista voi tulla pahin Yhdysvaltain Floridan alueelle iskenyt myrsky yli vuosisataan, Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu varoittaa. Video avaruudesta todistaa, ettei kyse ole mistään pikkukuurosta.

Nasan astronautti Matthew Dominick kuvasi Floridaa lähestyvän hurrikaanin Kansainväliseltä avaruusasemalta. Milton on Meksikonlahdella heikentynyt hieman, mutta on silti yhä neljännen eli toiseksi korkeimman kategorian hirmumyrsky. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti Floridan osavaltioon hätätilan Miltonin vuoksi maanantai-iltana Suomen aikaa, kun se vielä luokiteltiin viidennen kategorian hurrikaaniksi.

Voimakkaimmillaan Miltonin myrskytuulet puhalsivat noin 70 metrin sekuntivauhtia.

Kyseessä on viikkojen sisään jo toinen hirmumyrsky, joka iskee Yhdysvaltojen eteläosiin. Hurrikaani Helene rantautui Floridaan viime kuun lopulla.

Floridassa yritetään nyt nopeasti kerätä pois Helenen jäljiltä kaduille ja ympäristöön jäänyttä romua ja roinaa, jotta ne eivät aiheuttaisi enempää vahinkoa Miltonin iskiessä alueelle ja alkaessa viskoa niitä.

Yli miljoona asukasta on määrätty poistumaan Tampa Bayn alueelta, johon myrskyä odotetaan keskiviikoksi. Niemimaalle suoraan osuva myrsky olisi ensimmäinen vuoden 1921 jälkeen. Tuolloin Tampa-St. Petersburg-Clearwaterin alue oli enemmänkin Yhdysvaltojen takamaita, nyt eloisa asuinkeskittymä.

Myrskyaaltojen arvioidaan nousevan jopa 4,5-metrisiksi rantautumishetkellä Floridaan.

– Myrsky on epäuskoisen iso. Olemme selviytymistilassa, muusikko John O'Leary kommentoi Reutersille sinetöidessään taloaan ja pakatessaan tavaroitaan Tampassa. Häntä huoletta taloon jäävä pianonsa.

– Asukkaat, jotka ovat yksikerroksessa talossa – 12 jalkaa on sitä korkeammalla, Tampan pormestari Jane Castor vetosi alueensa asukkaisiin.

– Jos jäätte taloonne, siitä tulee arkkunne, Castor jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat