Hurrikaani Milton rikkoi sääennätyksiä, mutta tuhot näyttävät jäävän pelättyä pienemmiksi

Yhdysvalloissa Floridaa riepotellut hurrikaani Milton on jättänyt jälkeensä pelättyä vähäisemmät jäljet. Keskiviikkoiltana Floridaan rantautuneen hurrikaanin pelättiin aiheuttavan jopa katastrofaalista tuhoa, jolta osavaltio näyttää kuitenkin välttyneen.

Myrsky aiheutti kuitenkin ainakin 11 kuolonuhria sekä aineellista tuhoa. Floridassa on kärsitty tulvista ja sähkökatkoista, ja kaatuneet puut ja sähkölinjat ovat tukkineet teitä. St. Petersburgissa myrsky repi mukaansa osan baseball-stadionin katosta.

Yli 2,5 miljoonaa asiakasta oli edelleen ilman sähköä perjantaina aamupäivällä Suomen aikaa, käy ilmi sähkökatkoja seuraavalta poweroutage.us -sivustolta.

Myrsky kulki Floridan läpi lännestä itään paikallista aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Kategorian kolme hurrikaanina rantautunut hirmumyrsky laantui edetessään kategoriaan yksi.

–  Myrsky oli huomattava, mutta tämä ei onneksi ollut pahin mahdollinen skenaario, sanoi Floridan kuvernööri Ron DeSantis lehdistötilaisuudessa.

Tornadot aiheuttivat kuolemia

Yhdysvaltalaismedioiden laskelmat kuolonuhrien määrästä vaihtelevat. Perjantaina aamupäivällä Suomen aikaa esimerkiksi uutistoimisto AFP:n mukaan varmistettuja kuolonuhreja olisi ainakin 11, CBS Newsin mukaan jo 16.

Kuolonuhreja on vahvistettu ainakin St. Lucien piirikunnassa, Volusian piirikunnassa, St. Petersburgin kaupungissa ja Tampan kaupungissa.

Toistaiseksi kuolemia näyttävät aiheuttaneen lähinnä Miltonin synnyttämät tornadot eli pyörretuulet.

Esimerkiksi Floridan itärannikolla St. Lucien piirikunnassa Fort Piercessä neljä ihmistä kuoli eläkeläisten asuinyhteisössä tornadon iskettyä.

– Ihmisiä löydettiin ulkoa puusta kuolleina. Kunpa he olisivat evakuoituneet, sanoi 70-vuotias Fort Piercessä asuva Susan Stepp uutistoimisto AFP:lle.

Steppin aviomies Bill kertoi tornadon heittäneen hänen kymmenen tuhannen kilon painoisen matkailuautonsa pihan poikki.

– On samaan aikaan pelottavaa ja sydäntäsärkevää nähdä niin paljon tuhoa. Kaikki rakastamasi asiat ovat mennyttä. Mutta ne ovat vain tavaraa, ja me olemme edelleen täällä, hän sanoi.

Myös hurrikaanin jälkitöissä on syntynyt kuolonuhreja. Tampassa suuren puunoksan alta kuolleena löytyneen seitsemänkymppisen naisen kuoleman arveltiin liittyvän hurrikaanin jälkien korjaamiseen. Myös Polkin piirikunnassa yksi ihminen kuoli hurrikaanin jälkitöissä.

Ennätysmäärä tornadovaroituksia

Yhdysvaltain ilmatieteen laitos antoi keskiviikolle Floridaan 126 tornadovaroitusta. Hurrikaaniasiantuntija Michael Lowryn mukaan se on yksittäisen päivän ennätys mittaushistoriassa, joka ulottuu vuoteen 1986.

Tampa Bayn alueella sadetta tuli paikoin niin paljon, että niin tapahtuu keskimäärin harvemmin kuin kerran tuhannessa vuodessa, kertoO NBC News. St. Petersburgin kaupungissa satoi vuorokauden aikana yli 46 senttiä vettä. Siitä noin 23 senttiä satoi kolmen tunnin aikana, mikä ylittyy tilastollisesti kerran tuhannessa vuodessa, kertoo meteorologi Matthew Cappucci viestipalvelu X:ssä.

Alustavan analyysin mukaan Miltonin aiheuttama myrskyvuoksi nousi enimmillään noin 1,5–3 metrin korkuiseksi, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC X:ssä. Myrskyvuoksi tarkoittaa merenpinnan nopeaa nousemista voimakkaan matalapaineen yhteydessä.

Ilmastonmuutos pahensi edellistä hurrikaania

Florida ei ole vielä kunnolla toipunut edellisestäkään hirmumyrskystä. Pari viikkoa sitten Yhdysvaltain kaakkoisosaan iskenyt Helene-myrsky tappoi yhteensä lähes 240 ihmistä ja aiheutti suuria aineellisia vahinkoja.

Asiantuntijoiden mukaan äärimmäisiä sateita ja tuhoisia myrskyjä tapahtuu yhä useammin ja ne ovat entistä voimakkaampia, kun lämpötila nousee ilmastonmuutoksen myötä. Meriveden lämpenemisen johdosta vesihöyryä vapautuu enemmän, mikä voimistaa myrskyjä entisestään.

Kansainvälisen World Weather Attribution -ryhmän (WWA) julkaiseman tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos pahensi hurrikaani Heleneä noin 10 prosentin verran. Vaikka luku saattaa vaikuttaa suhteellisen pieneltä, voi pienikin muutos vaikuttaa suuresti hirmumyrskyn aiheuttamiin vahinkoihin, sanoi tutkimusryhmän johtaja Friederike Otto AFP:n mukaan.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat