Talvinopeuksilla kansan vahva kannatus – tiesitkö, että pysähtymismatka voi talvella jopa nelinkertaistua?

liikenne talvi länsiväylä auto
Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2017 09:17

MTV LIFESTYLE

Maanteillä siirryttiin talvinopeuksiin pääosin eilen torstaina. Yksittäisillä tieosuuksilla merkkejä saatetaan kuitenkin vaihtaa vielä tänään. Liikennevirasto ja Liikenneturva muistuttavat, että pimeys ja syksyn ensimmäiset liukkaat kelit vaativat kuljettajilta varovaisuutta.

Moottoriteiden suurin sallittu ajonopeus alennetaan 100 kilometriin tunnissa ja valtaosalla maanteistä 80 kilometriin tunnissa. Poikkeuksiakin on. Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan osalla maanteistä. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus taas pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. Poikkeuksiin vaikuttavat muun muassa tien kunto ja liikenteen määrä.

– Matalammat talvinopeudet vähentävät tutkitusti onnettomuuksia, päästöjä ja päällysteen kulumista. Tutkimuksemme mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain myös kahdeksan ihmisen hengen, toteaa Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Talvinopeuksilla on myös kansan vahva tuki. Liikenneturvan viime talvena tekemässä tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksessa 87 prosenttia yksityishenkilöistä ja 74 prosenttia raskaan liikenteen kuljettajista kertoi hyväksyvänsä talvinopeusrajoitukset.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoritiejaksoilla voidaan käyttää hyvissä keliolosuhteissa 120 kilometrin rajoitusta vielä lokakuun loppuun asti. Takaisin kesänopeuksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Varaudu ensimmäisiin liukkaisiin keleihin

Päättyneen kesän ja alkusyksyn vakaat ajo-olosuhteet ovat totuttaneet kuljettajat käyttäytymään tietyllä tavalla. Kun olosuhteet äkillisesti muuttuvat, ei reagointi ja ajokäyttäytymisen muutos välttämättä ole riittävä.

– Liukkaalla kelillä auton pysähtymismatka pidentyy huomattavasti. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeudella kuivalla tiellä ajettaessa pysähtymismatka on 50 metriä, mutta jäisellä tiellä jopa yli 180 metriä, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Savolainen myös huomauttaa, että liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta tai monessa tapauksessa toimimattomuus.

– Nyt on syytä ottaa liukkaat riskipaikat omilla reiteillä huomioon. Erittäin tärkeä asia liukkailla keleillä on myös se, että kuljettaja itse tiedostaa, millaisilla renkailla ajaa ja missä kunnossa ne ovat, sanoo Savolainen.

Viisi vinkkiä liukkaiden varalle

  1. Valitse nopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan. Ajokelin voit tarkistaa ennakkoon Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.
  2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.
  3. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  4. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.
  5. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

Lähde: Liikenneturvan tiedote

***

0:42img

Tuoreimmat aiheesta

Liikenneturvallisuus