Kesänopeuksiin siirtyminen on alkanut – mistä tietää, että rajoitus on varmasti muuttunut?

4:21imgPääsiäisviikon sää alkaa aurinkoisen keväisenä, mutta sitten tulee muutos. Tekeekö takatalvi paluun? Tällaista keliä on luvassa!
Julkaistu 12.04.2022 14:10

Ville Järveläinen

Kesänopeuksiin siirrytään tämän viikon aikana. Korkeampi nopeusrajoitus on voimassa heti, kun liikennemerkki niin sanoo.

ELY-keskukset ovat tiedottaneet kesänopeuksiin siirtymisestä tämän viikon aikana. Nopeusrajoituskyltteihin saadaan pykälää kovemmat nopeusrajoitukset asteittain sitä mukaa, kun työ eri puolilla Suomea edistyy.

Esimerkiksi Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa työt aloitetaan paikallisten ELY-keskusten mukaan keskiviikkona 13. huhtikuuta. Sen sijaan esimerkiksi Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla työt ovat käynnistyneet jo tänään tiistaina.

ELY-keskukset muistuttavat, että voimassa oleva nopeusrajoitus on vaihtopäivinäkin aina se, jota näkyvissä oleva liikennemerkki osoittaa. Jos liikennemerkki näyttää vielä talvirajoitusta, on sitä myös noudatettava. Vallitsevat olosuhteet tulee huomioida myös nopeusrajoituksen nostamisen jälkeen.

Lue myös: Ajoitko monttuun ja nyt autosi ohjaus tuntuu hassulta? Tästä on todennäköisesti kyse

– Autoilijoiden on syytä muistaa, että turvallinen ajo saattaa vaatia alempaa nopeutta kuin suurin sallittu nopeus. Tien päällä keliolosuhteet pitää ottaa huomioon, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta korostaa tiedotteessa.

Myös Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toivoo autoilijoilta malttia, vaikka nopeusrajoituksia nostetaankin.

– Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin edellispäivän sulamis- ja sadevedet voivat jäätää tienpinnat. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla tienpinnat voivat olla yllättävän liukkaita, sen tiedotteessa muistutetaan.

Kesänopeuksia ei saada vaihdettua kaikilla maanteillä johtuen paikoin vakavistakin päällystevaurioista. Joillain tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset jäävät toistaiseksi voimaan.

Suurin sallittu nopeus, ei vaatimus

Kun kesänopeuksista siirrytään talvinopeuksiin, voi tarkkaamaton autoilija aiheuttaa vaaratilanteen ajamalla kovempaa kuin on sallittua. Keväällä aivan samanlaista ongelmaa ei ole, vaikka nytkin kesänopeuksiin siirrytään eri aikaan eri alueilla.

– Tutulla reitillä toki joskus saattaa kulkea vanhasta muistista, mutta se, että ajaa suurinta sallittua alhaisemmalla nopeudella ei yleensä ole turvallisuuden kannalta vaarallista, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kertoo MTV Uutisille.

Myös Tuomikoski peräänkuuluttaa autoilijan vastuuta oikean tilannenopeuden asettamisessa.

– Kesänopeus on vain suurin sallittu nopeus. Olosuhteet ja omat valmiudet ja taidot sekä ajoneuvon kunto ja varustus huomioiden valitaan sopiva tilannenopeus, joka siis voi olla nopeusrajoitusta alhaisempi.

– Eli vaikka  teillä on kesänopeusrajoitukset, voivat olosuhteet olla talviset ja niiden mukaan toimitaan, Tuomikoski toteaa.

Lue myös: Uudellamaalla nopeusrajoituksia lasketaan paikoin tievaurioiden vuoksi – tienkäyttäjiä kehotetaan varovaisuuteen

Lähteet: ELY-keskukset

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne