Hyrynsalmen Hakokylässä asuva veteraani Veikko Heikkinen on tottunut tulemaan toimeen omillaan. Vielä 99-vuotiaana hän asuu kotonaan vaimonsa kanssa ja toimii jopa puolisonsa omaishoitajana.
– Kyllä minä vaimoa tässä päivittäin taluttelen, Heikkinen toteaa vaatimattomasti.
Hyrynsalmen kunnan kotiavun, kotisairaanhoidon ja naapurissa asuvan Pekan tuella pariskunta selviää noin 35 kilometrin päässä kirkonkylän palveluista. Veikko lämmittää talonsa puilla. Vielä pari vuotta sitten hän hankki puut itse metsästä.
– Kainuussa oli pari vuotta sitten laajoja sähkökatkoksia tykkylumen vuoksi. Vanhuksia evakuoitiin turvaan, mutta Veikko ei suostunut lähtemään kotoaan mihinkään. Hän sinnitteli ilman sähköä monta päivää, hämmästelee Hyrynsalmen kunnan veteraaniyhdyshenkilö Matti Kemppainen.
Tuhat elossa
Suomen Sotaveteraaniliitto arvioi, että talvisodassa jollakin tavalla mukana olleita veteraaneja olisi elossa vielä noin tuhat. Arvio on tehty syntymävuoden perusteella, koska tarkkaa lukua ei tiedetä.
Heikkinen on yksi heistä. Hän oli Talvisodan syttyessä 19-vuotias ja sai apulaisnimismieheltä muutaman ikätoverinsa kanssa komennuksen työpalvelukseen huoltojoukkoihin.
– Nimismies käski meidän mennä Hyrynsalmen kirkolle rekikorjaamolle. Sillä oli luutnantin natsat poliisin puvun kauluksessa.
Suku oli kätevä käsistään ja Heikkisen puutyötaidot tiedettiin. Korjaamolla vierähti alkutalveen 1940 saakka.
– Niitä rekiä saattoi olla satojakin ja me korjattiin niitä helmikuulle asti. Niitä oli särkynyt siellä rintamalla niin paljon, Heikkinen muistelee ensimmäistä sotakokemustaan.
Hyrynsalmen kunnan veteraaniyhdyshenkilö Matti Kemppainen ja Veikko Heikkinen.
Lukemista joka päivä
Heikkinen oli Talvisodan alkaessa juuri sitä ikäluokkaa, joka oli seuraavaksi astumassa varusmiespalvelukseen. Hän täytti helmikuussa 20 vuotta. Veikolle käsky tuli vielä talvisodan aikana Kestilään, jossa hän ehti olla hetken perheensä mukana evakossa.
Talvisota loppui ennen kuin Heikkinen ehti varsinaiselle rintamalle, mutta jatkosodassa vierähti sitten syksyyn 1944 saakka.
Veteraani lukee yhä paljon kirjoja ja seuraa maailman menoa. Mies miettii pitkään, miksi Suomi selvisi 80 vuotta sitten sodan kurimuksesta.
– Venäläisiä kaatui paljon kaikilla rintamilla ja se alkoi Stalinkin ajatella, että pakko on saada sota loppumaan. Jonkinlainen rauha saatiinkin.
Heikkinen täyttää helmikuussa 100 vuotta ja on nyt Hyrynsalmen vanhin mies. Jatkosodan veteraaneja on kunnassa elossa kolme. Lisäksi veteraanitunnus on parikymmenellä jatkosodassa palvelleella naisella.