Suurin osa koronatoimista on suosituksia, eli niitä on järkevä tehdä, mutta niiden rikkomisesta ei rangaista. Koronarajoitusten rikkomisesta taas voi seurata sanktioita.
Koronapandemiaa ehkäistään nyt enimmäkseen suosituksilla. Suositusten rikkomisesta ei rangaista, mutta niiden noudattaminen on oman ja muiden turvallisuuden kannalta järkevää.
Osa koronapandemian ehkäisytoimista on puolestaan rajoituksia. Niiden rikkomisesta voi tulla seurauksia. Esimerkiksi poliisi voi tulla hajottamaan luvatta pidetun yli 10 hengen yleisötilaisuuden, kuten esimerkiksi konsertin.
MTV Uutiset kokosi muutaman esimerkin rajoituksista ja suosituksista. Ensimmäisiä on velvolllisuus seurata, jälkimmäisiä taas suositeltavaa noudattaa.
Esimerkkejä rajoituksista
Yleisötilaisuudet
Aluehallintovirastot ovat asettaneet yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille rajoituksia tietyissä osissa maata. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.
Lisäksi esimerkiksi Länsi- ja Sisä-Suomessa kokoontumisrajoitusten raja on 50 henkilöä, ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 20 henkilöä.
Yleisötilaisuuksilla tarkoitetaan muun muassa konsertteja, markkinoita ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Aluehallintovirastot eivät voi kieltää yksityisiä tilaisuuksia, kuten illanviettoja ja perhejuhlia.
Ravintolat
Ravintoloiden aukioloa ja anniskeluaikoja on rajoitettu. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla anniskelu pitää lopettaa kello 22:een mennessä.
Noissa maakunnissa anniskeluravintolat suljetaan viimeistään kello 23, ja loput ravitsemisliikkeet tuntia myöhemmin. Pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä. Ruokaravintolat ja kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä.
Muualla Suomessa anniskelu päättyy kello 24, ja anniskeluravintoloiden on sulkeuduttava tuntia myöhemmin. Asiakasmääriä ei ole rajoitettu.
Kaikkialla Suomessa kaikilla asiakkailla on oltava istumapaikka ja riittävät etäisyydet asiakkaiden välillä.
Toiminta julkisissa tiloissa
Kunnat ja kaupungit voivat rajoittaa toimintaansa omissa tiloissaan sekä hoito- ja opetusyksiköissä.
Pääkaupunkiseudulla kaikki organisoitu harrastustoiminta kuntien omistamissa sisätiloissa keskeytetään. Myös yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta kuntien ulkokentillä perutaan.
Helsingissä vierailuja on rajoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Vierailuja yhteisissä tiloissa ei sallita, ja vierailut pitää sopia etukäteen.
Toisen asteen opetus siirretään pääkaupunkiseudulla etäopetukseen joulukuun 3. päivästä alkaen.
Esimerkkejä suosituksista
Yksityiset harrastuspaikat
Viranomaiset suosittelevat pääkaupunkiseudulla, että yksityisissä harrastuspaikoissa sovellettaisiin samoja sääntöjä kuin julkisissa. Tämä tarkoittaisi kaiken sisälikunnan keskeyttämistä ja ulkoliikuntapaikoilla vuorojen antamista alle 20-vuotiaille.
Kunnilla ja aluehallintovirastoilla ei kuitenkaan ole toimivaltaa puuttua elinkeinotoimintaan. Siksi harkinta jää kunkin yrittäjän ja yrityksen harteille.
Kasvomaskit
Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi kaikille, jotkaliikkuvat siellä missä turvavälejä ei pystytä pitämään. Pääkaupunkiseudulla kasvomaskisuositus koskee miltei kaikkia kodin ulkopuolisia paikkoja.
Kasvomaskipakkoa ei ole toistaiseksi mahdollista säätää. Se vaatisi lainmuutoksen.
Tapaamiset
Viranomaiset suosittelevat koronaepidemian leviämisalueilla, että vältetään tapaamisia muiden kuin lähipiiriin kuuluvien ihmisten kanssa.
Matkustaminen
Useat sairaanhoitopiirit suosittelevat, ettei leviämisvaiheen alueille, kuten Husin alueelle tai Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin matkustettaisi. Tätä ei voi aluehallintovirastojen tai kuntien päätöksillä estää.
Myöskään Suomen kansalaisten kulkemista rajan yli ei voi estää. Suomalaiset saavat siis matkustaa maan rajojen yli niin halutessaan. Kohdemaan ei ole kuitenkaan pakko ottaa suomalaisia vastaan.