Tämä kaikki Suomen ensimmäisestä koronavirustartunnasta tiedetään

Keskiviikkona Suomessa varmistui ensimmäinen koronavirustartunta. Lue MTV uutisten koostejutusta, mitä siitä on selvinnyt tähän mennessä.

32-vuotias Kiinan Wuhanista Lappiin matkustanut kiinalaisnainen hakeutui tiistaina hoitoon. Naisen koronaoireet alkoivat sunnuntaina yskällä ja tukkoisuudella.

Tiistaina nousseen 39 asteen kuumeen jälkeen hän hakeutui päivystykseen. Potilaan oireiden takia Ivalon terveysasemalla linjattiin, että potilas lähetetään suoraan Saariselältä Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan.

Tiistai-iltana naisesta otettiin näytteet, jotka lennätettiin keskiviikkona aamukoneella Helsinkiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vahvisti keskiviikkona myöhäisiltapäivällä, että kyseessä tosiaan on koronavirus. Aiemmin kahdella kiinalaisturistilla oli niin ikään Ivalossa koronavirusepäily oireiden perusteella, mutta se osoittautui aiheettomaksi.

Suomalaisia altistunut

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on noin 15. Osa altistuneista kuuluu sairastuneen naisen lähipiiriin, mutta Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoi, että koronavirukselle on altistunut myös suomalaisia henkilöitä.

Broas sanoo terveydenhuollon valmistautumisen toimineen hyvin, eikä ole syytä epäillä, että terveydenhuollossa olisi tapahtunut altistumisia virukselle.

Tänään viranomaiset yksilöivät virukselle mahdollisesti altistuneet henkilöt. Jos he oireilevat, heidät ohjataan eristykseen ja tutkimuksiin.

Broasin mukaan sairastunut nainen kuumeilee, mutta on muuten hyväkuntoinen. Häntä pidetään korkeimman tason eristysyksikössä. 

Kyseessä on alipaineistettu huone, jossa on oma suodatettu ilmastointi sekä erilliset sulut sisään ja ulos kulkemiselle.

– Sitä kautta tällaisen infektion leviäminen on mahdotonta, Broas vakuuttaa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi keskiviikkona, että Suomen koronavirustapaus on hyvin valitettava, joskin ei odottamaton. 

Ei syytä paniikkiin

Tähän mennessä Euroopassa on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa – neljä Ranskassa, neljä Saksassa ja yksi Suomessa.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoi eilisessä tiedotustilaisuudesssa, etteivät Kiinan ulkopuolella todetut tapaukset ole johtaneet laajaan tartuntamäärään.

– Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua, sanoi Salminen.

Virus voi tarttua ihmisestä toiseen, mutta leviämisen tehokkuutta tai tartuttavuusaikaa ei vielä tunneta tarkasti.

Salmisen mukaan suomalaiset voivat suojautua tartunnalta ainakin sillä, että huolehtivat käsihygieniastaan.

– Muuten voidaan elää tavallista elämää.

Lue myös:

    Uusimmat