Tämä on epämiellyttävintä sään ennustamisessa – Pekka Pouta havainnollistaa A4:lla: "Meteorologi on lirissä"

7:02img
Tämä on Pekka Poudan mukaan epämiellyttävintä sään ennustamisessa –"Meteorologi on lirissä"
Julkaistu 17.11.2023 06:01

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Pilvisyys on meteorologi Pekka Poudan mukaan yksi epämiellyttävimmistä asioista sään ennustamisessa. Miksi? Katso yllä olevalta videolta Poudan A4-papreilla tekemä demonstraatio. 

Monille MTV:n säälähetyksiä katsoneelle katsojalle on tullut tutuksi meteorologien lausahdukset, kuten pilvipeite repeilee, laajalti pilvistä tai pilvipoutaa

Katso videolta, mikä on Pekka Poudan suosikki pilvilausahduksista.

Jos meteorologi Pekka Pouta kuulee epämääräisen pilvisyyteen liittyvän lausahduksen kotisohvallaan, hän on hyvin tyytyväinen siitä, ettei hän itse ole TV-kameroiden edessä ennustamassa säätä. 

– Mie suomennan sen niin, että okei, nyt se meteorologi on lirissä, voi raukkaa. Nyt se ei tiedä yhtään, onko pilvistä vai ei, Pouta selventää esimerkkikuvia esitellen. 

Lue myös: Säähän täyskäännös joulukuussa – Pekka Pouta: "Tässä on kyllä yksi paha juttu"

Pilvisyys on meteorologin painajainen

Poudan mukaan pilvisyyden ennustaminen on yksi epämiellyttävimmistä meteorologin tehtävistä, sillä pilvisyys vaikuttaa suuresti muuhunkin sääennusteeseen, kuten lämpötilaan.

Erot pilvisen ja selkeän alueen välillä voivat olla suuria, ja lämpötilojen ennustaminen on lähinnä arvailua. 

Korkeuserojen lisäksi pilvisyys saattaakin pakottaa meteorologin lisäämään sääkartoille tarkkojen lämpötilojen sijaan haitarin, jolla lämpötila vaihtelee pilvisyyden mukaan. 

– Pilvi estää maapallon ulossäteilyä. Se on kuin peitto, joka säteilee takaisin suunnilleen samassa lämpötilassa.

– Näin ollen, jos halutaan 30 asteen pakkasta, pitää olla selkeää, Pouta kertaa. 

Lue myös: Lumipeite voi pian tulla rytinällä – eteläänkin!

Tämä vaikuttaa loppuviikon pilvisyyteen

Suomen loppuviikon säätä voisi luonnehtia savolaisittain: aurinko saattaa paistaa tai olla paistamatta – jossain päin Suomea lumikuurotkin voivat olla mahdollisia. 

Pilvisyyden osalta kannattaa Poudan mukaan tarkkailla, mistä suunnasta ilma puhaltaa Suomeen. 

Jos ilma virtaa Norjan vuoriston yli ja puhaltaa riittävän voimakkaasti Suomen pohjoisosiin, Lapissa pilvilautta hälvenee ja sää selkenee.

Jos taas ilma virtaa Suomeen sen länsipuolelta Pohjanlahtea pitkin kohti maan keskiosaa, pilven alle muodostuu kosteutta, mikä taas tekee pilvestä paksumpaa. 

Jutun alussa olevalla videolla Pekka Pouta demonstroi paperiarkeilla, miten pilvisyys ja hänen nimeämänsä ”amebapilvet” vaikuttavat säähän.

Tuoreimmat aiheesta

Sää