Tiesitkö, että yksi kodin pahimpia bakteeripesäkkeistä on jatkuvasti ruoanlaitossa käytettävä leikkuulauta? Se on kuitenkin helppo pitää puhtaana, kunhan muistaa pienet mutta sitäkin tärkeämmät asiat.
Tiesitkö, että leikkuulauta voi kuhista bakteereja, etenkin jos sillä leikataan useaa eri ruoka-ainetta? Näillä vinkeillä pidät turhat pöpöt loitolla.
Puhdista säännöllisesti
Puhdista leikkuulauta huolellisesti jokaisen käytön jälkeen. Se on hyvä käsitellä silloin tällöin myös desinfioivalla puhdistusaineella – esimerkiksi sitruunalla pyyhkiminen vähentää bakteereja huomattavasti.
Valitse puuta
Puu usein öljyttynä korjaa itse itseään, jolloin leikkuulautaan ilmestyneet lovet eivät muutu bakteeripesäkkeiksi. Jos valitset muovisen laudan, pese se astianpesukoneessa.
Leikkaa liha erillisellä laudalla
Etenkin liha ja kala on leikattava omilla laudoillaan, jotta niiden bakteerit eivät leviä kasviksiin. Myös kasviksille ja leivälle on hyvä varata omat leikkuulautansa.
Pese myös kädet säännöllisesti
Pese aina kätesi ennen ruoanlaittoa, jotta et turhaan levitä bakteereja.
Lähde: Evira – Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon
(MTV3)