Tämä perusfysiikan ilmiö sai somen polvilleen – kokeile seuraavan kerran kun sytytät tulitikun!

0:27img
Julkaistu 22.11.2018 14:22
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Oletko koskaan miettinyt, että miksi liekillä ei ole varjoa? Sitä on mietitty ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa viime aikoina.

MTV testasi: Katso video varjottomasta liekistä yläpuolelta!

Niin Instagramissa, Redditissä kuin Facebookissakin on levinnyt viraalisti kuva, jossa hämmästellään sitä, miksi tulitikun tai sytyttimen luomalle liekille ei synny seinää vasten ollenkaan varjoa.

Helsingin yliopiston fysiikan professori Simo Huotarille ilmiö on toki tuttu, vaikkakaan tarkka tieteellinen selitys ei maallikon korviin kuulosta maailman yksiselitteisimmältä.

– Jotta kappale tekisi varjon, sen on joko absorboitava, sirotettava tai heijastettava valoa riittävän paljon. Kynttilän tai palavan puun liekki on kaasua, joka läpäisee näkyvää valoa melkein siinä missä ilmakin. Vaikka liekki hehkuu, se ei estä muuta valoa kulkemasta liekin läpi ja liekki ei näin ollen jätä varjoa, Huotari kertoo.

Huotari kuitenkin kertoo, että liekissä tapahtuu samaan aikaan paljon asioita, joita ei voi havaita paljain silmin.

– Liekin hehku syntyy pääosin kuumista nokihiukkasista, mutta niitä on sen verran vähän, etteivät ne silmin näkyvästi vaikeuta valon kulkua liekin läpi.

Voiko varjon sittenkin luoda?

Youtubesta löytyy video, jossa natriumlampun ja ruokasuolan avulla liekkiin saatiin kuin saatiinkin luotua musta varjo. Erikoisen lopputuloksen aiheuttaa tässä tapauksessa Huotarin mukaan natriumionit.

– Natriumlamppu lähettää valoa jossa on vain yhtä tiettyä aallonpituutta. Natriumlampun valo syntyy natriumioneista, ja liekissä on samoin natrium-ioneja jotka absorboivat voimakkaasti kyseisen aallonpituuden valoa. Liekin valoa absorboivaa ominaisuutta voidaan tällä tavoin vahvistaa huomattavasti. Natriumlampun valo ei siis kulje vapaasti natriumioneja sisältävän kaasun läpi ja syntyy varjo, Huotari selittää.

Katso video alapuolelta: Liekkiin onnistuttiin muodostamaan varjo!


Tuoreimmat aiheesta

Tiede