Tämä seikka sai aikaan "kaikkien aikojen keihäskarsinnan" – kovaa puhetta Suomen finalisteista

Toni Keränen, Oliver Helander ja Lassi Etelätalo etenivät kaikki karsinnasta keihäänheiton olympiafinaaliin. MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä nostaa esiin ratkaisevan tekijän Pariisin "kaikkien aikojen keihäskarsinnoista" ja väläyttelee mehukkaita asetelmia seitsemän suomalaisen tähdittämiin olympiafinaaleihin.

Keränen heitti tiistaina oman ennätyksensä 85,27 metriä ja oli karsinnan kahdeksas. Helander oli 10:s ensimmäisen ja ainoan heittonsa tuloksella 83,81. Etelätalo otti viimeisen finaalipaikan trillerimäisen loppuhuipennuksen myötä tuloksella 82,91.

Lähtöasemat finaaliin ovat Evilän mukaan loistavat.

– Tomilla on ollut tällä kaudella enemmän plussaa kansainvälisellä tasolla. Hän laittoi todella hienosti paketin kasaan Pedro (PetteriPiirosen opeilla ja leipoi itsensä jatkoon, Evilä hehkuttaa.

– Helander heitti itsensä EM-kisojen kaltaisesti finaaliin yhdellä “hyvällä, huonolla heitolla”. Etelätalo - hän on kova ukko. Ei se tehtaantakuu tule ihan turhasta.

Karsintaraja oli 84 metriä ja pisimmästä kaaresta vastasi Intian Neeraj Chopra (89,34). Kyseessä oli Evilän mukaan kaikkien aikojen kovin keihäskarsinta, jolle pääsyy löytyy Stade de Francen tarjoamista olosuhteista.

– Se oli myös kaikkien aikojen nopein alusta. Siinä näki osalla, kuten Ukrainan Artur Felfnerillä ja osin myös Keräsen toisessa heitossa, että alkoi hakemaan liikaa vauhtia. Askelmerkkien kanssa on otettava hieman malttia, eikä viivaan juosta kymmentä metriä sekunnissa kuin hyppäisi pituutta. Heittopaikka ei onneksi myöskään murentunut piikkareiden alla toisin kuin Tokiossa.

– Nopean juoksualustan lisäksi ilmassa oli lämpöä ja nosteita sopivalla tasolla, kun ei ollut matalapainetta. Pieniä asioita, mutta niilläkin on merkitystä. Jokainen heitti myös tylppäkärkisellä, eli myötätuuleen sopivalla kärjellä. Olosuhteet eivät siis suinkaan olleet vastaan.

“Loistava menestyspotentiaali”

Evilä lisää, että kyseessä on monelle heittäjälle vähintäänkin kauden, mutta osittain myös uran pääkilpailu. Latinkia siis riittää.

– Kuten naisten seipään karsinnoissa, missä alettiin katselemaan muiden kengänkärkiä ja laskemaan mikä riittää, niin sama se oli tässä. Siellä alkaa rajoittimet olemaan pois päältä ja kaikki pelissä. Näissä olosuhteissa se saa aikaan tällaisen tulostason. Todella hienoa.

Evilä tekee myös lupauksia antavan huomion suomalaisten olympiafinalistien kokonaistilanteesta. Keihäskarjujen lisäksi lähipäivien finaaleissa nähdään moukarinaiset Krista Tervo ja Silja Kosonen, sekä naisten seivästähdet Wilma Murto ja Elina Lampela.

– Meillä on tulossa kolme kenttälajin finaalia ja mukana on seitsemän suomalaista urheilijaa. Se on seitsemän isoa mahdollisuutta! Kaikilla heistä on myös loistava menestyspotentiaali, Evilä luottaa.

– Tilanne on vähintäänkin kutkuttava, mallia herkullinen. 

Finaaleista ensimmäisenä on luvassa naisten moukari. Kosonen ja Murto astuvat heittorinkiin kello 20.35 alkaen. Naisten seiväsfinaali kisataan keskiviikkoiltana kello 20 alkaen ja meisten keihäsfinaali torstaina kello 20.35 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat