Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään marraskuussa, ja Kamala Harris on noussut demokraattien presidenttiehdokkaaksi Joe Bidenin tilalle. Vaikka Harris on tunnettu kotimaassa monista asioista, hänen ulkopoliittisesta linjastaan tiedetään vain vähän.
Tutkija Heljä Ossa käsitteli aihetta Viiden jälkeen -ohjelmassa ja antoi arvionsa siitä, mitä Harrisin ulkopolitiikasta voidaan tällä hetkellä päätellä.
Harrisin ulkopolitiikasta tiedetään hyvin vähän
Ossa korosti, että Kamala Harris ei ole profiloitunut erityisesti ulkopoliittisena toimijana.
– Hyvin vähän ylipäätänsä hänen ulkopoliittisesta linjastaan ja ajattelustaan tiedetään, Ossa totesi.
Hän kuitenkin arvioi, että Harris saattaisi jatkaa Joe Bidenin hallinnon ulkopoliittista linjaa, mikäli hänet valitaan presidentiksi.
– Pitkälti ollaan arvailujen varassa, mutta itse arvioisin niin, että valituksi tullessaan hän tulisi jatkamaan hyvin pitkälti Joe Bidenin ulkopoliittista linjaa, Ossa arvioi.
Lue myös: NYT: Harris johtaa Trumpia kolmessa vaa'ankieliosavaltiossa
Israelin ja Kiinan suhteet ennallaan
Vaikka Harrisin ulkopoliittiset linjat ovat vielä epäselviä, hänen näkemyksistään Israelin ja Palestiinan suhteen on joitain viitteitä.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Ossa huomautti, että Harris suhtautuu palestiinalaisiin myönteisemmin kuin Biden.
– Harrisin linja on ollut ehkä vähän humanitaarisempi. Hän on korostanut inhimillistä puolta ja kärsimystä, mitä Gazassa tällä hetkellä on, Ossa sanoo.
Lue myös: Neuvonantaja: Harris ei kannata aseidenvientikieltoa Israeliin
Tutkija ei kuitenkaan usko, että Israelin tukemiseen tulisi juuri muutoksia Harrisin myötä.
– En usko, että sen seurauksena Yhdysvaltojen pitkän linjan Israel-politiikka tulisi mitenkään dramaattisesti muuttumaan.
Harris on varapresidenttinä ollut aktiivinen erityisesti Yhdysvaltojen ja Meksikon välisen rajan turvallisuuskysymyksissä, mutta hänen toimintaansa on kritisoitu.
– Hänen työtään siinä on arvioitu aika kovalla kädellä, Ossa totesi.
Ossan mukaan Harrisin ulkopoliittinen linja voi myös jatkua kovana Kiinan suhteen.
Bidenin hallinnon aikana Yhdysvallat on uhannut Kiinaa merkittävillä tulleilla muun muassa teräkselle, alumiinille ja sähköautoille. Tullit voivat vaikeuttaa Kiinasta saatavien tuotteiden ja raaka-aineiden, kuten elektroniikkakomponenttien saatavuutta sekä nostaa niiden hintoja myös Euroopassa.
– Uskon, että myös nyt aika kova Kiina-linja tulisi jatkumaan, ellei jopa kiristymään, Ossa ennusti.
Miten käy Euroopan ja Naton?
Bidenin ulkopolitiikassa Euroopan kannalta on ollut merkittävää Naton laajentuminen ja Ukrainan tukeminen. Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa jo yli 100 miljardin dollarin edestä ja Biden tuki myös vahvasti niin Suomen kuin Ruotsinkin Nato-jäsenyyksiä.
Ossa uskoo, että Harrisin linja noudattelisi Bidenin hallinnon linjauksia Euroopan ja Naton osalta.
– Uskon, että Yhdysvaltain ulkopolitiikka tulee jatkumaan hyvin samanlaisena liittyen juuri Ukrainaan ja Natoon, hän sanoi.
Suurimmilta osin Harrisin ulkopolitiikka on edelleen hämärän peitossa.
– Ollaan aika pitkälti arvailujen varassa, mutta tulevaisuudessa näemme, millaista politiikkaa Harris toteuttaa, jos hänet valitaan presidentiksi, Ossa kiteyttää.