Risto E.J. Penttilä: Diktaattorit ovat kääntyneet Harrisin kannalle

Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris piti varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa odotetun puheensa demokraattien puoluekokouksessa. 

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilältä Kamala Harrisin puhe sai kiitettävän arvosanan.

– Hän kertoi, kuka hän on, koska häntä ei oikein tunneta, mihin hän uskoo ja kävi läpi kampanjan keskeiset teemat. 

Vaikka Harris on ollut neljä vuotta varapresidenttinä, hän ei ole tullut yhdysvaltalaisille kovinkaan tutuksi.  

Penttilän mukaan tämä johtuu siitä, ettei presidentti Joe Biden ole antanut hänelle tilaa ja Harrisia on pidetty kykenemättömänä poliitikkona. 

– Hän ei oikein pärjännyt demokraattien esivaaleissa ja ei ole löytänyt omaa rooliaan ja ääntään. Nyt ne näyttävät löytyneen. 

Abortti, hinnat ja arvot ratkaisevat vaalit

Sekä Harrisin ja republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin talouslinja on Penttilän mukaan Amerikka ensin -tyylisiä, joissa amerikkalainen työntekijä laitetaan kaiken keskiöön. 

– Trump aikoo hoitaa homman tariffeilla ja veronalennuksilla, Harris taas protektionismilla ja veronkorotuksilla, hän kertoo. 

– Toinen on enemmän pehmeää nationalismia ja toinen trumplaista kovaa nationalismia. 

Vaalit ratkaiseviksi asioiksi nousevat lopulta abortti, johon liittyy paljon arvokysymyksiä, hinnat sekä kysymys siitä, millaiset arvot itse presidenttiehdokkailla on. 

– Arvoristiriidasta on tulossa iso kysymys näiden kahden ehdokkaan välillä. 

Diktaattorit kääntyneet Harrisin kannalle

Viime vaaleissa diktaattorit näyttivät olleen Trumpin kannalla, mutta nyt tilanne on Penttilän mukaan toinen. 

– Venäjä teki vankienvaihto-operaation, joka suoraan auttoi demokraattien vaalikampanjaa. Kiina ei ole tehnyt mitään Taiwanin suhteen, mikä olisi vaikea paikka Harrisille. Ja Iran on sanonut suoraan, että kostoisku, jota odotetaan ei tule, jos demokraatit saavat tulitauon aikaan. 

Tämä saattaa johtua siitä, että Harrisia pidetään heikkona johtajana. 

– Jos hän tulee valituksi, niin häntä kyllä testataan, Penttilä sanoo ja muistuttaa John F. Kennedyn testaamisesta Kuuban ohjuskriisillä. 

Lue myös:

    Uusimmat