Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen poismeno kosketti koko Suomea. Hänet siunataan lauantaina 2.3. Jyväskylässä Taulumäen kappelilla.
Nykänen saa polttohautauksen. Uurna lasketaan lepoon Nykäsen Ensio-isän ja isoäidin viereen.
Hautajaissaattue lähtee liikkeelle kappelilta kello 13.00. Saattueen reitti kulkee Jyväskylän Taulumäeltä Laajavuoreen.
Poliisi kehottaa seuraamaan hautajaissaattoa katujen laidoilta.
Siunaustilaisuudessa vain läheisimmät
Omaiset ovat valinneet vieraat tarkkaan ja siunaustilaisuuteen on kutsuttu vain Nykäsen lähimmät ihmiset. Järjestyksenvalvojat pitävät ulkopuoliset poissa.
– Pohjimmiltaan iskä kuitenkin piti rauhaa suuressa arvossa, ja sen vuoksi todella toivomme, että isän toivetta kunnioitettaisiin ja häntä tultaisiin muistamaan vasta saattueen reitin varrelle eikä kappelille. Saattue järjestetään siksi, että ihmiset saisivat hyvästellä hänet vielä kerran, Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas sanoo Keskisuomalaiselle.
Nykäsen äiti Vieno, vaimo Pia sekä tytär Eveliina ovat mukana tilaisuudessa. Lisäksi tilaisuudessa on mukana Matin lähimpiä ystäviä.
Kappeliin mahtuu 130 henkilöä.
Poliisi mukana saattueessa
Poliisi valvoo ja ohjaa liikenteen sujumista. Omaisten ja poliisin kehotus on, että yleisö seuraa hautajaissaattoa katujen laidoilta eikä aja vain läheisille tarkoitetun hautajaissaattueen perässä. Julkisten liikennevälineiden käyttö on suositeltavaa tapahtuma-aikana. Poliisi ajaa saattueen alussa ja omaisten autojen lopussa.
Omaiset ovat esittäneet toiveen, että ihmiset saapuisivat muistamaan Matti Nykästä vasta saattueen reitin varrelle tai Laajavuoreen, eivätkä kappelille.
– Kehotan yleisöä kunnioittamaan hautajaissaattueen ja omaisten yksityisyyttä ja antamaan saattueelle vapaan tien, sanoo järjestelyistä poliisissa vastaava komisario Juha Mäntynen.
Poliisi ei tiedota hautajaisiin liittyen enempää, koska kyseessä on yksityinen tilaisuus. Tarvittaessa poliisi tiedottaa vielä liikenteeseen liittyen lauantaina.
Hautajaissaattue aiheuttaa joitakin katkoksia liikenteessä noin kello 13 asti.
Hautajaissaattueen reitti on omaisten valitsema ja se kulkee ydinkeskustan ulkopuolella, jossa on paljon kevytliikenneväyliä ja hyviä paikkoja seurata hautajaiskulkueen etenemistä.
Hautajaissaattue kulkee reittiä Puistomäki, Taulumäki, Vanha Saarijärven tie, Prisman kiertoliittymä, Ruokkeentie ja Laajavuori, jossa pidetään minuutin hiljainen hetki. Saattueen viimeinen etappi on Seppälänkangas. Tämän jälkeen lähiomaiset pitävät muistotilaisuuden jonka sijaintia he eivät kerro julkisuuteen.
Valtio maksaa kulut
Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) osallistuu myös hautajaisiin. Hän tulee tuomaan valtioneuvoston seppeleen.
Terho ehdotti ensimmäisenä Nykäselle valtiollisia hautajaisia, kunnes Pia Nykänen ilmoitti, että he haluavat pitää hautajaiset perhepiirissä.
Tiedon jälkeen hyväntekeväisyysjärjestö Pietarinkadun Oilers tarjoutui maksamaan hautajaiskulut. Tämä hanke ei toteutunut, sillä valtio ilmoittautuikin maksumieheksi.
Oilersin mukaan järjestely sopii heille erinomaisesti, sillä heidän ainoa tavoitteensa on ollut, että Nykänen saa ansaitsemansa hautajaiset.
Valtio maksaa kuluja 20 000 euroon asti.
Legendaa on muistettu monin tavoin
Nelinkertaisen olympiakultamitalistin poismenoa on kunnioitettu monin tavoin. Hänen kunniakseen on järjestetty hiljaisia hetkiä ja sytytetty kynttilöitä ympäri maata. Legendan menehtyminen sai myös kansainvälistä huomiota.
Nykäsen muistolle pidettiin hiljainen hetki miesten joukkuemäen yhteydessä Salpausselän kisoissa Lahdessa vain muutama päivä kuoleman jälkeen. Nykänen voitti Salpausselällä kahdeksan maailmancupin henkilökohtaista osakilpailua.
Myös Nykäsen nimikkomäessä Laajavuoren hyppyrimäessä pidettiin hiljainen hetki kaksi viikkoa kuoleman jälkeen. Tilaisuudessa puhui Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
Laajavuoren mäkihyppytornin kahviossa avattiin Nykäselle muistokirja, johon kirjoitti myös Janne Ahonen.
Lisäksi Jyväskylän kaupungissa on aloitettu Matti Nykäsen patsashanke. Jyväskylän kaupungin kansliapäällikkö Heli Leinonkosken mukaan noin 100 000 euron budjetin kattavan muistomerkin lopullisesta päätöksestä vastaa Jyväskylän kaupungin hallitus.
Myös Matti Nykäsen viimeiseksi kotikaupungiksi jäänyt Joutseno muistaa olympiavoittajaa suruliputuksella hautajaispäivänä.
– Joutsenolaiset ovat olleet ylpeitä siitä, että olympiavoittaja kotiutui hyvin uudelle kotiseudulleen, jutteli ihmisten kanssa ja oli kansanomaisesti tuttavallinen. Paikkakunnallamme koettiin, että Matti eli hyviä vuosia Joutsenossa, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola kertoo tiedotteessa.
Entinen mäkihyppääjä kuoli kotonaan 4. helmikuuta.