Professori Heikki Patomäki (vas.) ihmettelee Uuden Suomen blogissaan, miksi eduskuntavaalien alla vaietaan EU:n ja Yhdysvaltain välille kaavailtavasta vapaakauppasopimuksesta. Aihetta on kuitenkin puitu MTV:n Vaalikoneessa (kysymys numero 4).
Suurin osa ehdokkaista ei pidä EU:n ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta kiireellisenä.
61 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista on eri tai jokseenkin eri mieltä väitteestä "EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus tulee saada voimaan mahdollisimman pian."Samaa tai jokseenkin samaa mieltä oli neljännes ehdokkaista.
Puolueista myönteisin oli kokoomus, jonka ehdokkaista 71 prosenttia oli samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa. Myös RKP:n ehdokkaista yli puolet, 55 prosenttia kannatti väitettä.
– Sopimus tarjoaa suuret mahdollisuudet suomalaisten pk- ja suurten yritysten viennille ja tuo kuluttajahintoja alaspäin. Sopimusta ei kuitenkaan pidä hyväksyä suljetuin silmin, vaan hyvistä eurooppalaisista ympäristö- ja kuluttajansuojastandardeista on pidettävä kiinni, toteaa kokoomuksen ehdokas Helsingin vaalipiiristä.
Kriittisimmin väitteeseen suhtautuvivat SKP, vasemmistoliitto ja itsenäisyyspuolue, joiden ehdokkaista alle kaksi oli väitteen kanssa samanmielisiä. Myös vihreät suhtautuivat kriittisesti, kannattajia ollessa neljä prosenttia.
– EU:n tulisi jättäytyä kokonaan suunniteltavan TTIP-sopimuksen ulkopuolelle. Mikäli neuvotteluja jatketaan, tulee avoimuus, ihmisoikeudet ja ympäristövaikutukset ehdottomasti ottaa nykyistä paremmin huomioon. Investointisuojasta tulisi luopua kokonaan, kommentoi vasemmistoliiton ehdokas Keski-Suomen vaalipiiristä.
Monet eivät ota kantaa
Monissa puolueissa epävarmojen osuus oli suuri. Kokoomuslaisista 21 prosenttia ei ottanut kantaa puoleen tai toiseen. RKP:ssä, kristillisdemokraateissa ja keskustassa kantaa ottamattomia oli lähes neljännes ja SDP:llä sekä perussuomalaisilla 16 prosenttia.
Suurinta hajonta oli SDP:ssä, kristillisdemokraateissa ja keskustassa, joissa kumpikaan kanta ei saanut yli puolta ehdokkaista puolelleen.
– EU:n ja Yhdysvaltain väliseen vapaakauppasopimukseen liittyy monia kysymysmerkkejä, kuten yhdysvaltalaisten yritysten investointisuojaan liittyvät kysymykset. Vapaakauppasopimusta on neuvoteltu julkisuudelta salassa, joten sen sisältöä on vaikea arvioida. Kyllä vapaakaupalle, mutta ei salaiselle valmistelulle, kommentoi kristillisdemokraatti Pirkanmaan vaalipiiristä.