MTV Vaalikone selvittää: Vasemmistopuolueet ajavat nollasopimusten kieltoa, kokoomus puolustaa nykytilannetta

Nollasopimus
MTV Uutiset, Lehtikuva
Julkaistu 13.04.2015 21:29
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Nollasopimusten vastutustus on vahvaa vasemmistopuolueissa, kun taas erityisesti kokoomus on valmis säilyttämään ne.

MTV:n vaalikone

MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.

Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.

Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

MTV:n vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väite "Ns. nollasopimukset, joissa työntekijä tulee töihin tarvittaessa ja joissa ei ole takuupalkkaa ilman työtunteja, tulee kieltää."

Voimakkainta nollasopimusten vastustus on SKP:ssä ja vasemmistoliitossa, joissa 98 prosenttia ehdokkaista kannattaa niin sanottujen nollasopimusten kieltoa. SDP:n ehdokkaista kieltoa kannattaa 93 prosenttia. Myös itsenäisyyspuolueen, muutos 2011 -puolueen, perussuomalaisten ja vihreiden ehdokkaista yli puolet kannattaa nollasopimusten kieltoa.

– Nollatuntisopimukset ovat liian yleinen pätkätyön muoto. On kohtuutonta, että työntekijältä evätään esimerkiksi taloudellinen turvallisuuden tunne ja mahdollisuus toimeentuloon yhdellä työllä. Nollatuntisopimukset tulee sallia vain työntekijän itse sitä pyytäessä, vaatii vasemmistoliiton ehdokas Keski-Suomen vaalipiiristä.

"Työsopimukset työntekijän ja yrittäjän välinen asia"

Nollasopimusten vahvin puolustaja on kokoomus, jonka ehdokkaista 77 prosenttia on eri tai jokseenkin eri mieltä nollasopimusten kieltämisestä. Myös piraateista 58 prosenttia sallisi nollasopimukset myös jatkossa.

– Työsopimukset ovat työntekijän ja yrittäjän välinen asia. Jos nollasopimus lisää työtä ja työpaikkoja niin hyvä. Maksetaan vain tehdystä työstä, kommentoi kokoomuksen ehdokas Oulun vaalipiiristä.

Epävarmin puolueista on keskusta, jonka ehdokkaista nollasopimusten kieltoa kannattaa 40 prosenttia ja vastustaa 38 prosenttia. 21 prosenttia ei ole väiteen puolesta tai sitä vastaan. Myös RKP:stä ja kristillisdemokraateista yli viidennes ei ota kantaa puolesta tai vastaan.

Kaikista ehdokkaista 58 prosenttia kannattaa tai jokseenkin kannattaa nollasopimusten kieltoa. Eri tai jokseenkin eri mieltä sopimusten kieltämisestä on 30 prosenttia ehdokkaista.

Nollasopimuksessa työntekijä tulee töihin vain tarvittaessa, eikä työntekijällä ole takuupalkkaa ilman työtunteja. Nollasopimusten on kritisoitu asettavan työntekijän vaikeaan tilanteeseen esimerkiksi työttömyyskorvauskysymyksissä.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015