Tämä vaivaannuttava tilanne aiheutti "kättelyskandaalin", kun saksalaisministerille ei tarjottu kädenpuristusta Syyriassa

1:40img
Katso video: Syyrian uusi johtaja ei puristanut naispuolisen ministerin kättä.
Julkaistu 04.01.2025 20:42
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Saksassa on herättänyt tuohtumusta tilanne, jossa Syyrian uusi johtaja ei puristanut naispuolisen ulkoministerin kättä.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock matkusti perjantaina Syyriaan ranskalaisen kollegansa Jean-Noel Barrot'n kanssa. Saksassa huomio on kiinnittynyt heti tapaamisen alkuun.

Ulkoministeri Baerbock ei nimittäin saanut vastaanotossaan kädenpuristusta HTS-kapinallisryhmän johtajalta Ahmed al-Sharalta, joka on nimitetty Syyrian uudeksi poliittiseksi johtajaksi. 

Videolla Al-Shara ojentaa kätensä kätelläkseen Ranskan miespuolista ulkoministeriä, mutta Baerbockille hän ei kättään tarjoa. Baerbock itse näyttää olevan ojentamassa kättään, mutta päätyykin vain heilauttamaan käsiään tervehdykseksi. Voit katsoa vaivaannuttavan näköisen tilanteen artikkelin alusta.

HTS-ryhmä on islamistinen järjestö, eikä islamin uskossa katsota sopivaksi vastakkaisen sukupuolen koskettamista, edes käteltäessä. 

Barrot'n kanssa tekemällään yhteisellä vierailulla Baerbock halusi puhua muun muassa naisten ja vähemmistöjen oikeuksista.

"Tiesin, ettei tavallisia kättelyjä tule"

Etenkin saksalaismedioissa tilanne on tulkittu epäkunnioittavana ulkoministeriä kohtaan. Saksalaislehti Bild kutsuu asiaa "skandaaliksi”, ja myös yhdysvaltalainen Politico kirjoittaa "kättely-gatesta".

Suomessa Saksassa heränneestä kohusta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Baerbock itse kuitenkin kertoo olleensa valmistautunut tilanteeseen. 

– Jo saapuessani minulle oli selvää, että täällä ei tietenkään tule olemaan tavallisia kättelyjä, hän sanoi vierailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. 

– Mutta uskon kaikille osapuolille olleen selvää, että paitsi minä, myös Ranskan ulkoministeri ei jakanut tätä näkemystä. Ja vastaavasti Ranskan ulkoministeri ei ojentanut omaa kättään.

Lue myös: Syyrian uusi johtaja: Vaalien järjestäminen voi viedä neljä vuotta

Baerbockin mukaan ulkoministerit tekivät selväksi, että naisten oikeudet ovat indikaattori siitä, kuinka vapaa yhteiskunta on.

Baerbock ja Barrot kartoittavat Damaskoksessa EU:n puolesta yhteistyön mahdollisuuksia Syyrian uusien vallanpitäjien kanssa. Baerbock sanoi perjantaina, että hän on vierailulla "ojennetulla kädellä, mutta myös selkein odotuksin".

Baerbock sanoi keskustelujen jälkeen saaneensa vaikutelman jakautuneesta yhteiskunnasta.

Hänen mukaansa vuosien sisällissodan, kidutuksen ja tukahduttamisen jälkeen oli vihdoin toivoa vapaudesta, mutta hän oli kuitenkin huolissaan siitä, että tämä toivo ei ehkä toteudu naisten tai uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen osalta. 

Baerbock sanoi, että tätä oli käsitelty hyvin selkeästi ja että toinen osapuoli oli antanut ymmärtää, että asian tärkeys oli myös ymmärretty. 

Tuoreimmat aiheesta

Syyria