Tämä vankila on "todellinen helvetti" – 129 ihmistä kuoli yrittäessään pakoa

Pahamaineisessa Makalan vankilassa on kymmenkertainen määrä vankeja kapasiteettiinsa nähden. Viikon alussa ainakin 129 vankia kuoli yrittäessään paeta. Videokuva vankilasta näyttää epäinhimilliset olot. 

– Makala ei ole vankila, vaan keskitysleiriä muistuttava pidätyskeskus, mihin ihmiset lähetetään kuolemaan.

Näin kuvailee BBC:lle toimittaja ja Makalan entinen vanki Stanis Bujakera. Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungissa Kinshasassa sijaitseva Makala nousi jälleen otsikoihin alkuviikosta, kun 129 vankia kuoli yrittäessään pakoa. 

Maan sisäministeri Jacqueimain Shabani sanoi, että noin kaksi tusinaa pakoa yrittänyttä vankia ammuttiin kuoliaaksi. Shabanin mukaan suurin osa kuoli tukehtumalla. 

BBC:n mukaan neljä eloon jäänyttä vankia kertoivat New York Timesille, että ennen pakoyritystä vankeja oli pidetty puolentoista vuorokauden ajan tukahduttamisselleissä ilman juoksevaa vettä tai sähköä.

Bujakeran mukaan tämä kuvailu ei poikkea kovin paljon siitä, mitä hän näki ja koki Makalassa.

– Vangit kirjaimellisesti hylätään heidän kohtaloidensa varaan. Heidät altistetaan epähygieenisille olosuhteille, jotka edistävät tautien leviämistä, Bujakera sanoo.

Hän sanoo, että vankeja kuolee Makalassa joka päivä.

– Makala on todellinen helvetti. 

Ihmisiä päällekkäin

Bujakera joutui Afrikan ja koko maailman pahamaineisempiin lukeutuvaan vankilaan kirjoitettuaan artikkelin, jossa sanottiin armeijan olleen osallisena oppositiopoliitikon kuolemassa. 

Bujakera vietti Makalassa kuusi kuukautta. Poliittiset vangit ja oikeudenkäyntiä odottavat rikoksesta epäillyt laitetaan samoihin tiloihin kuin vakavista rikoksista tuomitut vaaralliset vangit.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Makalan kenties suurin ongelma on vankilan kapasiteetin ylittyminen: vankeja on aivan liikaa. Kongon suurimpaan ja täyteen ahdetuimpaan vankilaan mahtuu 1 500 vankia, mutta tällä hetkellä siellä arvioidaan olevan jopa 15 000 vankia. 

Vangit joutuvat nukkumaan osittain toistensa päällä, sillä omaa tilaa lattialla ei välttämättä riitä kaikille. Artikkelin videolla näkyy, kuinka ahtaasti vangit nukkuvat Makalassa. 

Bujakeran mukaan vankilassa on myös erillinen VIP-osasto, johon vain pienellä osalla vangeista on varaa. Bujakera maksoi sängystä ja lisätilasta yhteensä 450 dollaria. 

Oma yhteiskunta

Taloudellinen hierarkia lisää Makalassa vankien välisiä konflikteja entisestään. 

– Taloudellinen epätasa-arvo vankien välillä luo hierarkian, jossa köyhimmät jätetään kohtalonsa varaan. 

Todellinen ongelma on kuitenkin se, ettei vankilassa käytännössä ole vartijoita – tai ylipäätään järjestyssääntöjä.

Makalassa lähes puolitoista vuotta viettänyt ihmisoikeusaktivisti Fred Bauma kertoo BBC:lle, että vangit hallitsevat itse itseään. 

– Olet ikään kuin vaihtanut maata ja siellä on uusi hallitus. Sinun on opittava nuo säännöt, Bauma sanoo. 

– Tämä itsehallintojärjestelmä johtaa haitalliseen vallan dynamiikkaan sekä väkivaltaisiin tekoihin ja konflikteihin vankien välillä. 

Yksi ateria päivässä

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan myös liian vähäinen ravinto johtaa vankien kuolemaan Makalassa. 

Bujakera sanoo, että vangit saavat päivässä vain yhden aterian, jonka ravintoarvo on rajallinen. Ruoka saattaa olla Bujakeran mukaan esimerkiksi kuivaa ja kovettunutta maissijauhoa sekä kasvispataa. 

Aliravitsemuksen välttämiseksi monet vangit luottavat siihen, että sukulaiset toimittavat heille vankilaan lisää ravintoa. 

Nykyisin Yhdysvalloissa asuvan Bujakeran mukaan Kongon oikeusjärjestelmä vaatisi nopeita parannuksia. Hänen mukaansa maanantain joukkopakoyritys osoitti, että ihmiset vankilassa ovat kuolemansairaita. 

World Prison Brief – hankkeen mukaan Kongon demokraattisen tasavallan vankilat ovat kuudenneksi ylikansoitetumpia koko maailmassa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat