Tervetuloa Etelä-Afrikassa sijaitsevaan Pollsmoorin vankilaan Kapkaupungissa.
Sisälle ei tarvitse edes astua kun sen jo haistaa – 20:lle hengen selliin ahdetun 86 miehen ylitsetunkevan löyhkän.
Suorakulmion muotoisessa sellissä on kolmikerroksisia sänkyjä, mutta vain murto-osalle vangeista. Yhdessä nurkassa vangeilla on suihku ja vessa, mutta useimmiten miehet jakavat vain ämpärin.
Osalla vangeista on yllään vankilahaalari, osa on enemmän tai vähemmän pukeissa. Kesällä vankilassa on tukahduttavan kuuma, talvisin hyytävän kylmä. Ihotaudit leviävät vankilassa tuon tuostakin, tuberkuloosiin sairastuminen on erittäin todennäköistä.
Ja yksikään vankilan asukeista ei ole vielä saanut tuomiota.
– Hirveintä on nähdä, että ihmiset joutuvat makaamaan täällä lattialla kiinni toisissaan öisin, kertoo CNN:lle Clive, joka on ollut Pollsmoorissa kaksi vuotta odottamassa oikeudenkäyntiä.
– Eläimet voisivat elää näin, mutta eivät ihmiset.
Jengit pyörittävät vankilaa
Vangeista monet ovat jääneet jumiin Pollsmooriin vuosiksi oikeudenkäyntien lykkäysten takia ja koska heillä ei ole varaa 50 randin (alle 5 euron) takuumaksuihin. Osa asukeista on puolestaan ulkomaalaisia odottamassa karkoitusta.
Aikanaan vartijoiden olot vankilassa olivat lähes yhtä karut kuin vangeilla. Nyt sentään käytävät kiiltävät puhtauttaan.
Selleissä vallitsevat kuitenkin olot, joita vartijat eivät hallitse.
– Toisessa kerroksessa ovat jengit, kertoo tutkintavankilaa johtava Cecil John Jacobs.
Jacobsin mukaan jengiläiset sijoitetaan toiseen kerrokseen, koska heidät halutaan pitää erillään nuorista tulokkaista.
CNN:n haastattelemien vankien mukaan jengit kuitenkin lähestulkoon pyörittävät vankilaa. 26- ja 28 –jengien jäsenet hallinnoivat ruoansaantia, vartijoiden luokse pääsyä ja jopa sitä, pääseekö hetkeksi ikkunan ääreen hengittämään raikasta ilmaa.
Syylliseksi toteaminenkin parempi kohtalo
Athenkosi Myoli on ollut Pollsmoorissa useita kertoja rikoksista epäiltynä. Hän kertoo liittyneensä 26-jengiin ensimmäisen pidätyksensä jälkeen.
– He raiskasivat yhden miehen sellissäni, koska hän halusi liittyä toiseen jengiin, Myoli kertoo.
– Tunsin kuuluvani joukkoon ja tarvitsin heidän suojeluaan. Ennen jengiin liittymistäni nukuin lattialla. Sitten sain sängyn.
Moni saapuukin Pollsmooriin vähäisistä rikoksista syytettynä, mutta päätyy suorittamaan elinkautista ajauduttuaan mukaan jengimaailmaan.
Vankeja se ei välttämättä haittaa.
– Olot tutkintavankeudessa ovat kamalammat kuin sen jälkeen kun sinut on tuomittu, Myoli toteaa.
Vankilanjohtaja, joka haluaa vankinsa vapaaksi
Monista vankilanjohtajista poiketen, Jacobsin tähtäin on vankiensa saamisessa vapaaksi. Jacobs kulkeekin vankilassaan jakamassa lappuja, jolle hän on kirjoittanut vetoomuksen perusteita.
– Se auttaa heitä vapautumaan nopeammin.
Myös Jacobs myöntää, että tuomittujen vankien olot ovat parempia kuin Pollsmoorissa. Siksi vankien saaminen ulos Pollsmoorista tavalla tai toisella on kuin pieni voitto.
Mutta Jacobs taistelee tuulimyllyjä vastaam
– Jos 400 vapautetaan tänään, 500 saapuu huomenna. Tällä hetkellä täällä on 4824 vankia. Vankilan kapasiteetti on 1619.
Vankeja toimitetaan kyllä oikeuteen poliisiautoilla päivittäin. Mutta suuri osa palaa oikeudesta Pollsmooriin takaisin, kun oikeuspaperit ovatkin hukkuneet, lakimiehet eivät ilmesty paikalle tai avaintodiste on kadoksissa.
Ja vangit palautetaan täpötäysiin selleihinsä, jossa he odottavat kenties kuukausia tai jopa vuosia.
– Se on epäinhimillistä, Jacobs toteaa.
– Tosiasia on, että se on epäinhimillistä.
Juttu perustuu CNN:n erikoisraporttiin