Tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta talvisin, ja osa jopa kesällä.
Kalaruoka on suomalaisille paras luonnollinen D-vitamiinin lähde. D-vitamiinia muodostuu jonkin verran iholla auringonvalon vaikutuksesta, mutta tehokasta auringonvaloa saadaan Suomessa vain huhtikuusta syyskuuhun.
D-vitamiinilla on monia vaikutuksia terveyteen, mutta erityisesti kalan aurinkovitamiinista hyötyvät luusto ja sydän. Jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen ja samalla useita muita tuiki tarpeellisia ravintoaineita.
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan työikäisten tulee saada 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Tämä määrä on mahdollista saada ravinnosta, vaikka D-vitamiinia on vain harvoissa elintarvikeryhmissä.
Nauti kalaa useamman kerran viikossa
D-vitamiinin saanti vaihtelee paljon ruokatottumusten mukaan. Suomalaisten D-vitamiinitila on selkeästi yhteydessä kalansyöntiin. Kun syö kalaa useammin kuin kahdesti viikossa ja käyttää vitaminoituja maitotuotteita, niin D-vitamiinin saanti on hyvällä mallilla.
Kaikki kalat sisältävät paljon D-vitamiinia, rasvapitoisuudesta riippumatta. Erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävät kuha, siika, lohi, kirjolohi ja silakka. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kestää hyvin kuumennusta eikä hajoa ruoanvalmistuksessa.
Kalasta saadaan keskimäärin puolet ruoan mukana tulevasta D-vitamiinista. Kalaruokien lisäksi D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet ja levitettävät ravintorasvat ovat parhaita ruoasta saatavan D-vitamiinin lähteitä.
Loihdi kalasta houkuttelevaa ja terveellistä:
• Kala-ateriasta saat päivittäisen D-vitamiiniannoksen ja samalla välttämättömiä omega-3-sarjan rasvahappoja. Nauti kalaa ainakin 2-3 kertaa viikossa.
• Kalan D-vitamiini ja pehmeä rasva ovat hyväksi sydämelle.
• Kalan D-vitamiini ja kalsium ovat kasvavan ja kestävän luuston rakennusaineita.
Lähde: Pro Kala Ry
(MTV3)