Tämän takia nuoret hakevat apua ennemmin chatista kuin mielenterveyspalveluista: Sekasin-chatissa valtaisa ennätys keskustelumäärissä

1:34imgKatso video: Tästä syystä nuoret hakeutuvat Sekasin-chattiin
Julkaistu 15.01.2024 15:33
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina
Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

Valtakunnallisessa Sekasin-chatissä käytiin vuonna 2023 ennätykselliset 37 000 keskustelua nuorten kanssa. Määrä nousi edellisvuodesta lähes viidellä tuhannella.

Sekasin-chattiin tulleista yhteydenotoista joka kymmenessä syynä oli itsetuhoisuus. 

Lue myös: 1990-luvulla syntyneillä eniten mielenterveysongelmia – edes ikä ei tuo mukanaan helpotusta

Suurimmilta osin itsetuhoisuus ilmenee keskusteluissa itsetuhoisina ajatuksina, itsetuhoisena käytöksenä sekä aikaisempana itsemurhayrityksenä, kertoi väitöskirjatutkija Alix Helfer Ulos epätoivosta -hankkeen tilaisuudessa.

Vuonna 2022 Sekasin-chatissa pystyttiin vastaamaan viidennekseen kaikista yhteydenotoista.

Käytyjen keskustelujen tarve on kasvanut. Palvelun käyttömäärien kasvu johtuu todennäköisesti siitä, että nuoret ovat löytäneet palvelun, Helfer arvioi.

Katso yllä olevalta videolta, minkä vuoksi nuoret ottavat yhteyttä Sekasin-chatissa, ja miten itsetuhoisuus ilmenee keskusteluissa.

Tästä syystä nuoret hakivat apua chatistä

Helfer esitti myös syitä, miksi nuoret Sekasin-chattiin päätyneet nuoret hakivat ennemmin apua anonyymistä chat-palvelusta kuin kasvokkain niin sanotusti perinteisistä mielenterveyspalveluista.

Syyt voidaan jakaa neljään osioon.

1. Hakeutumisen kynnykset

Joskus nuori voi pelätä hoitoon hakeutumista, jolloin anonyymin Sekasin-chatin kynnys keskustelulle on matala. Nuori voi myös kokea, että ei halua tuottaa pettymystä esimerkiksi vanhemmilleen tai pelkää läheisten reaktiota kertoessaan mielenterveyden ongelmistaan. Nuoren voi olla myös vaikea myöntää ongelmaa ja saattaa vähätellä omaa tilannettaan.

2. Pääsemisen kynnykset

Sekasin-chattiin voidaan päätyä keskustelemaan myös tilanteessa, jossa nuori kokee jääneensä muiden palveluiden ulkopuolelle. Ne saatetaan myös kokea liian kalliiksi tai muutoin tavoittamattomiksi esimeriksi pitkien jonojen tai sijainnin vuoksi.

Lue myös: Nuorten chattiin tulvii viestejä, vain joka viidenteen pystytään vastaamaan: "Paha olo on niin moninaista, että jo se on haaste"

3. Kielteiset palvelukokemukset

Jos nuorella on huonoja kokemuksia kasvokkain saatavasta palvelusta, Sekasin-chat saattaa tuntua luotettavammalta vaihtoehdolta. Nuorella voi olla kokemus, ettei häntä ole otettu aiemmin tosissaan tai palvelusta ei ollut apua. Myös luottamuspuute voi vaivata kasvokkain tapahtuvassa palvelussa.

4. Chat tukipalveluna

Osa hakeutuu Sekasin-chattiin lisänä, jos kasvokkain tapahtuva palvelu ei ole riittävää. Esimerkiksi terapiakäyntien välissä saattaa olla pitkä aika, jolloin nuori tukeutuu lisäksi chat-palveluun.

Mikä Sekasin-chat?

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24.

Lue myös: Nuorten lisääntyvä rikollisuus huolettaa poliisissa – moni tekijä on laitoskierteessä: "Näillä nuorilla ei ole näkymää elämässä"

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys