Tänään vietetään Tove Janssonin päivää – tältä näyttävät suomalaisten muumitatuoinnit

Tänään vietetään Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivää. Pyysimme lukijoita lähettämään päivää ajatellen kuvia muumitatuoinneistaan. 

Kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin tunnetuimmat ja rakastetuimmat luomukset ovat tietenkin muumit. 

Lähes jokainen suomalainen on kasvanut muumihahmojen parissa, luultavimmin joko muumikirjoja lukien tai tv-sarjaa katsoen. 

Moni onkin halunnut ikuistaa ihoonsa jonkin muumihahmon tai muumeihin liittyvän kuvan. 

MTV Uutiset vastaanotti kymmeniä kuvia ja videoita ihmisten muumitatuoinneista. Kuvakooste tatuoinneista näkyy artikkelin yllä olevalla videolla.

Nuuskamuikkustatuoinnin ottanut kertoo kuvastaan näin:

– Olen aina jotenkin tykännyt siitä (Nuuskamuikkusesta), ja jotenkin ollut jollain tavalla samanlainen.

Moni muukin kertoo löytäneensä itsestään samoja piirteitä kuin muumihahmoissa.

– Pikku Myy kuvastaa hyvin luonnettani, johon sisältyy nollasta sataan kiihtyvää pippurisuutta, vahvatahtoisuutta, periksiantamattomuutta ja taipumusta pilke silmäkulmassa pieneen jekkujen tehtailuun ja pahennuksen aiheuttamiseen, sairaanhoitaja kertoo Pikku Myy -tatuoinnistaan, joka on pukeutunut sairaanhoitajaksi. 

Näkymättömän Ninnin käteensä tatuoinut kertoo usein olevansa kuin Ninni. 

– Lapsuuden kiusaamiskokemukset ja nuoruuden väärät ihmissuhteet ovat tehneet minusta näkymättömän. Olin aina osa porukkaa mutta sen ulkopuolella. Se on taipumista muiden tahtoon, vaikeutta ilmaista omia mielipiteitä, vaikeuksia sanoa ei, sivusta seuraamista ja huonoa itsetuntoa.

"Älä vingu"

Monessa tatuoinnissa toistuu sama yksityiskohta, nimittäin Pikku Myyn sanat "Älä vingu, riittää kun tuuli vinkuu". 

– Minulla on sairaus, johon liittyy kroonista kipua ja paljon muuta. Tämä tatuointi on mustalla huumorilla otettu, ettei tarvitsisi joka päivä valittaa kivuista, selittää eräs valintaansa.

– Tämä on elämäni motto, kertoo puolestaan toinen. 

– Lauseesta tuli itselleni elämän ohje: eteenpäin on mentävä, tavalla tai toisella, kertoo kolmas.

Muumitatuointi voi toimia myös hyvänä symbolina.

– Pikku Myy on symbolisoinut minulle aina vahvaa ja tilanteessa kuin tilanteessa pärjäävää naista, jollainen itsekin haluan olla, kertoo niskaansa Pikku Myyn tatuoinut lukija. 

Yksi lukija otti Pikku Myy -tatuoinnin äitinsä muistolle.

– Äiti piti aina Pikku Myystä ja halusi itse ottaa siitä tatuoinnin, muttei koskaan uskaltanut. Otin sen äidin muistolle sellaisten kukkien kera, joita hän rakasti kasvattaa ja hoitaa. 

Toiselle lukijalle tatuointi Nuuskamuikkusesta soutuveneessä toimii muistona isästä. 

– Lapsena annoin isälleni Nuuskamuikkunen-pehmolelun lahjaksi hänen ollessaan sairaalassa. Isäni tykkäsi myös soudella veneellä. 

Tatuoinnin takana voi olla myös hauska muisto, kuten Tiuhti ja Viuhti -tatuoinnit ottaneilla äidillä ja tyttärellä.  

– Tyttäreni kummisetä pyysi häntä pienenä kertomaan, keitä nämä ovat. Tyttäreni kutsui heitä V*tuksi ja V*tuksi. Kun hän sitten täytti 18, halusimme kuvat tästä hauskasta muistosta, ja nyt molempien pohkeessa koristaa siis V*ttu ja V*ttu.

Lue myös:

    Uusimmat