Tanskalaista Jehovan todistajaa uhkaa jopa 10 vuoden tuomio Venäjällä – järjestön riveihin soluttauduttiin ja puhelimia kuunneltiin: "Kuin paluu Stalinin aikaan"

Jehovan todistajat, venäjä
Jehovan todistajien tilaisuus Venäjällä toissa vuonna.
Julkaistu 22.01.2019 21:29
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Valitettavasti näyttää siltä aivan kuin Stalin olisi tehnyt paluun. Näin sanoo Venäjällä yli puolitoista vuotta pidätettynä ollut Jehovan todistaja Dennis Christensen. Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä uskonlahko on äärijärjestö, julisti Venäjän korkein oikeus toissa vuonna.

– Pelkäänpä, että historia toistaa itseään, tanskalainen Christensen sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Hän odottaa tuomiota Orjolin vankilassa muutama sata kilometriä Moskovasta etelään.

Christensen pidätettiin keväällä 2017, jo vuosi ennen korkeimman oikeuden päätöstä Orjolissa. Kaupungin oikeusistuin oli edellisenä vuonna määritellyt, että Jehovan todistajat on äärijärjestö.

Yli sata liikkeen edustajaa oikeudessa

Venäjällä on haastettu rikosoikeuteen yli sata liikkeen edustajaa, ja sen materiaalia on asetettu kiellettyjen julkaisujen listoille.

Oikeusistunnosta saatujen tietojen mukaan Christensenin tapauksessa viranomaiset olivat salakuunnelleet hänen puhelintaan yhdeksän kuukautta, ja soluttautuneet ja kuvanneet salaa järjestön toimintaa.

Christenseniä syytetään liikkeen toiminnan organisoimisesta Orjolissa sen toiminnan paikallisen kieltämisen jälkeen. Vangitsemisensa aikana hän on sanojensa mukaan ollut kylmässä sellissä, ja päässyt tapaamaan vaimoaan kahdesti kuukaudessa, kaltereiden ja käytävän erottamana.

Jos 46-vuotias Christensen tuomitaan, hän saattaa joutua vankilaan jopa kymmeneksi vuodeksi. Tuomio luetaan lähiviikkojen aikana.

"Tiedän missä maassa elän"

– Totta kai toivon, että (tuomari) on oikeudenmukainen, mutta tiedän myös, missä maassa elän.

Christensenin asianajaja Anton Bogdanov sanoo, että Orjolin tuomioistuimen kielto koskee vain Jehovan todistajia oikeudellisena kokonaisuutena, muttei estä yksittäisten Jehovan todistajien uskonnonharjoittamista.

Jehovan todistajia on Venäjällä noin 170 000.

Venäjän perustuslaki takaa kaikkien uskontojen harjoittamisen.

EU ja Yhdysvallat tuomitsevat liikkeen toimintakiellon ja vaativat Jehovan todistajille vapaata uskontonsa harjoittamista. 

Uskonliikkeen tilanteen takia moni venäläinen Jehovan todistaja on hakenut turvapaikkaa muun muassa Suomesta.

Putinin mukaan syytökset ovat palturia

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime joulukuussa perehtyvänsä Jehovan todistajien väitettyyn vainoamiseen tavattuaan ihmisoikeusjärjestöjä. Putinin mukaan ekstremismisyytökset liikettä vastaan ovat "palturia".

Venäjän vaikutusvaltainen ortodoksikirkko pitää Jehovan todistajia maan turvallisuutta ja perinteisiä arvoja horjuttavana vaarallisena lahkona. Uskonliike torjuu epäilyt.

Josif Stalinin suosio Venäjällä on kasvanut kuluneen vuosikymmenen aikana. Hänen kuviinsa voi törmätä muun muassa mielenosoituksissa.

Riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen viime keväänä tekemässä kyselyssä 57 prosenttia vastanneista piti Stalinia ”viisaana johtajana, joka johti Neuvostoliiton suuruuteen ja vaurauteen”.

Stalin vainosi, tapatti ja järjesti näytösoikeudenkäyntejä

Stalin (k. 1953) johti Neuvostoliittoa nimensä mukaisesti teräksisin ottein kolme vuosikymmentä.

Hän järjestytti näytösoikeudenkäyntejä, vainosi ja tapatti maassaan miljoonia ihmisiä, ja passitutti Siperian vankileireille ”kansanvihollisia” mielihalujensa mukaisesti.

Stalinin aikana kukaan ei voinut olla varma henkilökohtaisesta turvallisuudestaan.

Tämän saivat lukemattomien muiden ohella tuta monet Jehovan todistajat. Stalin lähetytti uskonliikkeen edustajia leireille ja takavarikoi merkittävän osan liikkeen omaisuudesta.

Asepalveluksesta kieltäytyminen teki neuvostovastaiseksi

Neuvostoliitto piti Jehovan todistajia neuvostovastaisina, koske he kieltäytyivät palvelemasta puna-armeijassa.

– Ainoa ero (Stalinin aikaan) on se, että ennen heitä kutsuttiin kansanvihollisiksi, nyt heitä kutsutaan ääriliikkeen edustajiksi, Christensenin puoliso Irina Christensen sanoo Reutersin haastattelussa.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat