Tapparassa tapahtui huima muutos – "Ei vain yhden totuuden hommaa"

Maalikooste: Tappara - Jukurit 6:26
Tappara kaatoi edellisessä ottelussaan Jukurit maalein 5–3. Katso ottelut maalit tästä.

Viime keväänä kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden voittaneen Tapparan kokoonpano meni kesän aikana laajasi uusiksi. Suurista muutoksista huolimatta tamperelaisten kausi on alkanut räväkästi.

Tapparan otteet ovat terävöityneet kauden edetessä ja joukkue on ennen maanantain Kiekko-Espoo-ottelua kolmen pelin voittoputkessa. Tappara on sarjataulukossa toisena, kun runkosarjaa on takana joukkueesta riippuen noin neljännes. 

MTV Urheilun asiantuntija Karri Kivi ihastelee päävalmentaja Rikard Grönborgin joukkueen pelin valmiutta jo kauden alkuvaiheilla.

– Yllättävän nopeasti on saanut joukkueen pelaamaan noin yhtenäisesti.

Tapparasta poistui viime kauden jälkeen huima määrä kärkiosaamista, kun esimerkiksi Anton Levtchi, Carter Camper, Heikki Liedes, Nicholas Baptiste, Valtteri Kemiläinen ja Veli-Matti Vittasmäki vaihtoivat maisemaa. Lähtijöitä paikkaamaan saapuivat muun muassa Aapeli Räsänen, Julius Mattila, Daniel Brickley, Aleksi Matinmikko ja Hugo Gallet.

Samalla joukkueen rakenne muuttui, kun Tapparassa nähdä samanlaista tähtiloistoa kuin viime kaudella. Tasaista laatua sen sijaan on vaikka muille jakaa.

– Ei voi verratakaan viime vuoden jengiin, Kivi sanoo. 

– Siihen nähden Tapparan uusiutuminen on ollut todella hyvää. He ovat löytäneet uuden keinon voittaa. Kertoo hyvästä duunista, mitä valmennus on tehnyt, kun homma toimii näin nopeasti.

Toisaalta viime kauden joukkueesta esimerkiksi Petteri Puhakka (6+8) ja Kristian Tanus (5+8) ovat nousseet eturiviin ja ottaneet vastuuta tuloksenteosta.

Tappara on Kiven mukaan uudistanut pelaamistaan viime kaudesta. Joukkueen avauspelaaminen on Kiven mukaan muuttunut "totaalisesti".

– Nyt siellä on kaikki repertuaarit käytössä. 

Pelaajat osaavat Kiven mukaan tunnistaa tilanteet ja valitsevat oikean ratkaisun työkalupakista.

– Voimakasta palauttelua, voimakasta rauhassa lähtemistä, ei kiireen häivääkään. Eri variaatioita on kymmenkunta. Kyllä he hyvin valikoivat sieltä, Kivi kuvailee.

– Silloin kun avauspelaaminen on hyvää, eli pelaajat vapautuneesti valikoivat koko ajan fiksuja ratkaisuita, silloin se on monipuolista avaamista. Ei ole vain yhden totuuden hommaa. Kun päästään lähtemään nopeasti, mennään kuin tykin suusta.

Myös puolustutyöskentely saa Kiveltä kiitosta. Esimerkiksi hän nostaa perjantaina Ilves-ottelun, jossa Tappara otti tyylipuhtaan 5–1-voiton. Ilves hallitsi paikoin kenttätapahtumia, mutta varsinaisia vaarallisia tekopaikkoja joukkue ei pystynyt luomaan.

– Sellaista näennäishallintaa, Kivi kuvailee.

– Kun on hetki puolustaa, niin kuin paikallispelissä oli, he vain puolustavat. Todella yhtenäinen joukkue.

Tappara kohtaa maanantain ainoassa SM-liigan ottelussa Kiekko-Espoon Nokia Arenassa kello 18.30.

Lue myös:

    Uusimmat