Uuden tartuntatautilain perusratkaisut ovat perustuslakivaliokunnan mukaan perustuslain mukaisia. Väliaikaisia muutoksia ei kuitenkaan valiokunnan mielestä pidä nyt säätää kesäkuuta pidemmälle.
Valiokunnan lausunto on yksimielinen.
Uudessa tartuntatautilaissa viranomaiset saisivat lisää mahdollisuuksia torjua tarttuvan taudin leviämistä ilman poikkeusolojen toteamista ja järeän valmiuslain käyttöönottoa.
Tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen mukaan kunnat ja aluehallintovirastot voisivat jatkossa sulkea myös yksityisiä laitoksia ja tiloja – vaikkapa kuntosaleja, uimahalleja, kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja ja huvipuistoja – kahdeksi viikoksi kerrallaan.
Ehdotetussa laissa kunta voisi määrätä yksityisen yrityksen myös muuttamaan toimintaansa, jos tartuntatautilanne niin vaatii.
Perustuslakivaliokunta arvioi, että varsin merkittävällä tavalla suomalaisten oikeuksiin puuttuvia toimia voidaan pitää välttämättöminä.
– Perusteet tämän lain säätämiselle ovat hyvät, olemassa olevat ja erittäin painavat. Niitä tarvitaan, jotta ihmisten terveysturvallisuus ja sosiaali- ja terveysjärjestelmän kestävyys voidaan turvata, valiokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa.
Voimassaoloaikaa on rajattava
Pääosa ehdotetuista lakimuutoksista liittyy suoraan koronanhoitoon ja on voimassa vain väliaikaisesti.
Pysyvämpiä muutoksia on esitetty lähinnä eristämiseen liittyvään lainsäädäntöön. Jatkossa taudin saanut potilas voitaisiin eristää sairaalan sijaan myös esimerkiksi tämän omaan kotiin.
Väliaikaisten pykälien voimassaoloa on valiokunnan mukaan rajattava kuitenkin niin, että ne ovat voimassa koko vuoden 2021 sijaan enintään kesäkuun loppuun asti.
Valiokunnan mukaan yrittäjien olisi lisäksi hyvä saada kohtuullista rahallista kompensaatiota, mikäli heidän tilojaan suljetaan – varsinkin, jos sulku kestää yli kaksi viikkoa.
Laki voidaan hyväksyä jo helmikuun alkupuolella
Lisäksi lakiin sisältyvä ehdotus sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan laajentamisesta on perustuslakivaliokunnan mukaan hyvin lähellä valmiuslaissa olevia oikeuksia.
Valmiuslain pykälän 86 mukaan sosiaali- ja terveysministeriö tai aluehallintovirasot voi velvoittaa esimerkiksi sairaalaan "laajentamaan tai muuttamaan toimintaansa".
Toimivaltuuden siirtäminen valmiuslaista normaaliolojen tartuntatautilakiin ei valiokunnan mielestä ole "aivan asianmukainen toimintatapa".
Tartuntatautilaki käsitellään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka antanee mietintönsä lakimuutoksista helmikuun alussa. Tällöin uusi tartuntatautilaki voitaisiin hyväksyä jo esimerkiksi 9. helmikuuta.