Tarulla on ratkaisu Suomen pakolaispelon poistamiseen – itkevän turvapaikanhakijan kohtaamisesta huikea somehitti

taruturvapaikanhakijat
Lehtikuva
Julkaistu 22.11.2015 20:59
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Kempeleessä Lidlin kassalla työskentelevä Taru Susi päätyi perjantaina asiakaspalvelutilanteeseen, jota hän ei ihan heti unohda. Tarinan tuntevat jo monet, sillä Suden tapauksesta kirjoittamalle julkiselle Facebook-päivitykselle kertyi yli 20 000 tykkäystä sunnuntai-iltaan mennessä.

Suden kassalle tuli mies, joka oli muuttanut läheiseen vastaanottokeskukseen hiljattain. Hän oli jo oppinut muutaman sanan suomea oltuaan Suomessa jo nelisen kuukautta. Tavaroita pakatessa mies rupesi Suden mukaan itkemään. Mies kertoi myyjän olleen ensimmäinen suomalainen, joka hymyili hänelle ja ylipäätään jutteli positiiviseen sävyyn.

– Syyksi kielen niin nopealle opettelulle hän sanoi: "Haluaisin saada sellaista kohtelua, että kokisin olevani ihminen.", Susi kirjoittaa.

Voit lukea koko päivityksen tästä.

Päivityksessä Susi ihmettelee, kuinka mies on voinut pysyä noinkin positiivisena, vaikka muut ihmiset ovat kohdelleet häntä kuin kapista koiraa.

– Meistä moni lokeroi ihmiset vaan kantasuomalaisiin ja pakolaisiin. Myönnän. Mä oon tehnyt samalla lailla. Mutta nyt avaan omaa mieltä sen verran, että en leimaa ketään pelkän taustan perusteella. Heistä jotkut ihan oikeesti yrittää sopeutua meidän kulttuuriin ja elintapoihin. Annetaan heille edes pieni mahdollisuus. Väitän, että kyllä sieltä erottuu porukasta lopulta ne, jotka haluaa ihan oikeasti rakentaa elämän alusta itse, eivätkä ole ajatelleet vaan lomailla täällä valtion piikkiin, Susi päättää kirjoituksensa.

"Kaikki 62-vuotiaat vaimonhakkaajia?"

Sunnuntai-iltana Susi kertoo MTV Uutisille häkeltyneensä päivityksen saamasta suosiosta. Tykkäysten ja kannustusten lisäksi hän on saanut vastailla useisiin yksityisviesteihin, jossa hänet leimataan suvakiksi ja kritisoidaan raiskaajien puolustelijaksi.

– Vastasin, luokitteleeko hän muitakin ihmisiä noin. Silloinhan voisi väittää, että kaikki suomalaiset 62-vuotiaat miehet ovat vaimonhakkaajia. Kirjoittaja ei siihen enää vastannut, Susi kertoo.

Toisaalta Susi kertoo saaneensa yksityisviestin ihmiseltä, joka kertoi olleensa avoimesti rasisti, mutta hänen kirjoituksensa pisti miettimään, miten hän muita ihmisiä kohtelee.

– Nämä positiiviset puolet turvapaikanhakijoistahan eivät leviä, negatiivinen puoli leviää räjähdysmäisesti. Jos tuhansista tulijoista 20 syyllistyy rikokseen, koko porukka leimataan raiskaajiksi.

Kassalla kestettävä palautetta

Työpaikallaan hän on joutunut sietämään rasistisia tölväyksiä asiakkailtaan.

– Etenkin jotkut vanhemmat miespuoliset asiakkaat saattavat tulla sanomaan minulle, että painukaa sinne mistä ovat tulleetkin - ja turvapaikanhakijat seisovat vieressä.

Susi sanoo ottavansa palautteen vastaan, mutta hän muistuttaa, ettei työpaikalla ole kenenkään – hänen, työpaikan tai asiakkaan – etu alkaa puhua tästä asiasta asiakkaiden kanssa. Vaikka asiakas tulisikin kurkkutorvi suorana hänelle päivityksestä huutamaan.

– Äiti on opettanut minut hyvin, ei saa provosoitua, jos joku provosoi.

"On kerrottava heille, miksi pelkäämme"

Vastaanottokeskus sijaitsee noin kilometrin päässä Suden työpaikasta, joten turvapaikanhakijoita käy myymälässä päivittäin - usein 6-10 hengen porukassa. Kempeleen kaltaisella pienellä paikkakunnalla ei siis ole Sudenkaan mukaan ihme, että suomalaiset suhtautuvat tulokkaisiin varauksella, pelolla tai jopa vihalla. Hänellä on kuitenkin mielessään varsin kehityskelpoinen ratkaisu, jota hän on ehtinyt jo suunnitella eteenpäin Facebook-keskustelussa neljä vuotta Suomessa asuneen maahanmuuttajan kanssa.

– Keräisin 10 ihmisen ryhmän kantasuomalaisista eri ikäluokista ja sosiologisen aseman edustajista. Kiertäisimme maahanmuuttajatulkin kanssa vastaanottokeskuksissa kertomassa, miksi heitä pelätään.

Suden mukaan turvapaikanhakijoille tulee yllätyksenä, että Suomessa suhtaudutaan epäluuloisesti nuorten miesten isoihin porukoihin.

– Ei suomalaiset kulje isoissa porukoissa. Olen myös lukenut, että osa turvapaikanhakijoista ei oikeasti tiedä, ettei Suomessa ole ok raiskata naista. Tämä täytyy kertoa heille.

Susi sanoo, että toive maahanmuuttajien kotoutumisesta on mahdoton toteuttaa, jos suomalaiset eivät uskalla mennä puhumaan ja ottamaan kontaktia heihin.

– Ei tule kosketuspintaa, millä kulttuurin voi oppia.

FB-päivityksen lopuksi Susi rohkaisee antamaan turvapaikanhakijoille mahdollisuuden.

– Annetaan heidän valita käyttävätkö sen hyväkseen.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset