”Kuole syöpään tai mieluummin sut raiskataan hengiltä”: Tällaisia ja pahempia viestejä Hanna on saanut yli vuoden ajan aloitettuaan MV-sivuston vastaisen kampanjan

Hanna Huumonen vihapuhe
MTV MEDIA
Julkaistu 24.07.2017 06:02
Toimittajan kuva

Juuso Parviainen

juuso.parviainen@mtv.fi

Viime vuoden tammikuussa Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat aloitti kampanjan valemedia MV-sivustoa vastaan. Kampanjan myötä järjestön tuolloinen puheenjohtaja Hanna Huumonen, 29, alkoi saada vihapostia.

Viestejä vuodelta 2016

kuole syöpään tai mieluummin sut raiskataan hengiltä. kuka sun palkan maksaa?? vitun horo

Vituttaako, vituttaako? HAHAHAHA VEDÄ ITTES JOJOON

Olet todella vastenmielinen huora. En yhtään ihmettele jos joku puukottaa sinua.

Koita nyt elää kesään asti.!!!!!!!

Tämän kaltaisia viestejä Hanna Huumonen on saanut tammikuusta 2016 lähtien. Kyseisen vuoden vappuna eri lehtien toimituksiin myös läheteltiin pornokuvia, joihin oli liitetty Huumosen pää.

Hanna Huumonen

Viestien myötä Huumonen muun muassa kärsi univaikeuksista.

Huumonen on tehnyt viidestä viestin alullepanijasta rikosilmoitukset, joita ei kuitenkaan alettu tutkia tarkemmin.

Kihlakunnan syyttäjän päätöksessä ratkaisua perusteltiin sillä, että perusteellisen esitutkinnan suorittaminen veisi arviolta aikaa useamman työpäivän.

Huumonen on nyt tekemässä uutta rikosilmoitusta, johon hän kokoaa kaikki saamansa viestit.

Poliisi on ottanut häneen yhteyttä ja kertonut, missä muodossa viestit kannattaa palauttaa ja ohjeistanut häntä muutenkin ilmoituksen tekemisessä.

Tästä Huumonen kiittää poliisia, vaikkei olekaan vielä selvää, aletaanko viestejä tutkia.

Kampanja hyökkäsi MV-sivuston tulonlähteisiin

MV-sivusto on vuonna 2014 perustettu valemedia. Sitä kutsutaan valemediaksi, koska sen uutisissa on väärää tietoa, se ilmaisee asioita vihaa lietsovasti eivätkä juttujen kirjoittajat esiinny omilla nimillään.

Sosiaalidemokraattisia Opiskelijoita alkoi häiritä, että sivusto saa toimia vapaasti, joten he päättivät alkaa kampanjoida sitä vastaan.

– Demareina päätimme käyttää markkinateoriaa. Kysyimme sivustolla itseään mainostavilta yrityksiltä, haluavatko he todella tulla yhdistetyiksi MV-lehteen.

Kampanjan aloituspäivänä Huumonen oli vetämässä jumppaa Helsingin yliopistolla. Jumpan jälkeen hän löysi puhelimestaan kymmeniä viestejä.

– Arvasin, että MV-lehti on tehnyt vastaiskunsa.

MV-lehti oli julkaissut Huumosen yhteystiedot ja palautetta alkoi sataa.

vihapuhe 2

Huumosen mukaan internetissä on paljon valeprofiileita, jotka väittävät laittaneensa hänelle viestiä. Sen myötä monet innostuvat häiriköimään häntä omilla nimillään, ja heistä hän tekee rikosilmoitukset. – On sääli, että ne jotka ovat yllytyksen uhreja, kärsivät tästä, eivätkä todelliset syylliset eli itse valeprofiilien takana olevat yllyttäjät. 

Huumonen ei kuitenkaan kadu kampanjaa, sillä sen myötä useat yritykset vetivät mainoksensa pois lehden sivuilta.

Yle on arvioinut, että MV-sivusto tienasi mainoksillaan jopa 35 000 euroa kuukaudessa.

Kampanjoinnin hinnaksi tuli kuitenkin Huumosen jatkuva arjen häiriköinti.

Turvasumutin kulki laukussa mukana

Eniten Huumonen pelkäsi läheistensä puolesta, joita hän kehotti piilottamaan yhteystietonsa.

Hänen vanhempansa eivät sanoneet Huumoselle pelkäävänsä, mutta hän arvelee, etteivät vanhemmat olleet täysin rehellisiä.

– Varmasti vanhemmat ovat peloissaan, kun oma lapsi saa tuntemattomilta tappouhkauksia.

Viestit vaikuttivat myös Huumosen omaan arkeen. Hän esimerkiksi kärsi univaikeuksista ja turvasumuttimesta tuli laukun vakiovaruste.

Ystäviltään hän kuitenkin sai kannustavaa palautetta ja tukea. Jotkut tosin kyselivät, miksi Huumonen on laittanut itsensä näin arkaan paikkaan.

– Vastasin, että jotta lapseni voisivat ilmaista mielipiteensä vapaasti, kuitenkaan ketään loukkaamatta.

vihapuhe 1

Huumonen iloitsee siitä, miten MV-sivuston tituleeraaminen on muuttunut; aiemmin siitä käytettiin usein nimitystä vaihtoehtomedia, nykyisin taas valemedia.

– MV-lehden taktiikka on pelotella ihmiset hiljaiseksi. Monet toimittajat ovat kertoneet, etteivät uskalla kirjoittaa omalla nimellään esimerkiksi maahanmuutosta. Tämä on huolestuttavinta sananvapauden kannalta.

Hän myös kiittelee poliitikkoja, jotka ovat rohkeasti haastaneet sivustoa.

Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ovat kritisoineet MV-sivustoa.

MV:n puolustajan ja Huumosen keskustelu

– Minulle kävi mielettömän hieno juttu, kun olin puhumassa Porin demarinuorille kampanjastamme, Huumonen kertoo haastattelun lopuksi.

Ennen puheenvuoroaan hän huomasi, että paikalle asteli tutun näköinen mies. Hän ei kuitenkaan ollut demarinuori.

Huumonen pohti puhuessaan, mistä hän tunsi miehen. Sitten hän muisti: ”Hän on se tyyppi, joka on kommentoinut minun Facebook-seinälleni ja puolustanut MV:tä.”

Puheenvuoron jälkeisessä keskustelutilaisuudessa Huumonen kertoo miehen sanoneen, että hän oli tullut puolustamaan MV-lehteä tilaisuuteen ja kysymään luottaako Huumonen sokeasti valtamediaan.

– Sitten hän kertoi, että puheenvuorostani huomasi, että minäkin suhtaudun kriittisesti esimerkiksi Yleen. Keskustelimme jonkin aikaa ja lopulta tajusimme, että meillä on sama tavoite: saada luotettavaa tietoa nopeasti.

VIHAPUHE

Vihapuhetta ei määritellä Suomen laissa rikokseksi.

Siitä voidaan kuitenkin rangaista toisilla rikosnimikkeillä.

Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkominen, kunnianloukkaus ja laiton uhkaus.

Keskustelukumppanit päätyivät siihen, että tämä tapahtuisi esimerkiksi lisäämällä Ylen rahoitusta. 

Huumosen pitää miestä rohkeana: Hän päätti itse tulla paikan päälle ja selvittää, miten Huumonen oikeasti asioista ajattelee. 

– Tärkeintä on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja asioista keskustelu. Minun ei pidä demonisoida MV-lehden lukijoita eikä heidän minua.

3:08img

2:03img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa