Tässä järjestyksessä suomalaiset saavat koronarokotteen – THL:n esitys perustuu asiantuntijaryhmän kannanottoihin

1:59imgNäin suomalaiset tullaan rokottamaan – katso MTV Uutiset Liven lähetys tästä.
Julkaistu 22.12.2020 19:50

Pietu Heiskanen

pietu.heiskanen@mtv.fi

https://twitter.com/heiskanenpietu

Aiemmin kerrottiin, että ensimmäisenä Suomessa koronavirusrokotuksen saavat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, etenkin koronapotilastyössä työskentelevät. Ensivaiheessa rokotetaan myös hoivakotien ikäihmiset sekä henkilöstö.

Sen jälkeen rokotuksen saavat muut yli 70-vuotiaat. Kolmannessa vaiheessa rokotetaan sairauksien takia riskiryhmiin kuuluvat ja viimeisessä vaiheessa muu väestö.

Valtioneuvosto antoi tänään aiheesta rokoteasetuksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL toteaa, että rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat, joita THL avustaa.

Lue myös: Tässä järjestyksessä suomalaiset rokotetaan – sote-alan ammattilaiset saavat suojan ensimmäisenä

THL esittää, että rokotusten järjestys laaditaan seuraavalla tavalla. Esitys pohjautuu THL:n asettaman Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin näkemyksiin.

Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

1.    Teho-osastojen henkilökunta

2.    Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta

3.    Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

4.    Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)

5.    Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.

Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

1.    ≥80-vuotiaat*                                         

2.    75–79-vuotiaat *

3.    70–74-vuotiaat* 

4.    <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus**

5.    <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus***

Yli 70-vuotiaita on kaikkiaan noin 800 000.

*mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat

**Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

*** Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

Muu väestö 

Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä.  

Kun saatavilla on lisää tietoa uusista koronarokotteista, niiden myyntiluvista ja maahan saapumisesta, lääketieteellisten riskiryhmien rokotuksia koskevaa arviointia jatketaan ja listausta voidaan tarkentaa niin, että perussairauksia sairastavat jaetaan useampaan ryhmään riskin suuruuden perusteella. 

Lisäksi priorisointilistausta voidaan tällöin täsmentää sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten että muun väestön osalta.

Tuoreimmat aiheesta

THL