Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut rokotusjärjestyksen taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville.
Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille.
Koronarokotteita tarjotaan ensin ihmisille, joilla on erittäin voimakkaasti vakavalle taudille altistava sairaus tai tila. Tähän ryhmään kuuluu noin 280 000 ihmistä.
Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat muun muassa ne, joille on tehty elinsiirto tai enintään puoli vuotta sitten kantasolusiirto, jotka käyttävät kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitystä tai joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, ei kuitenkaan tyvisolusyöpä.
Lisäksi ensimmäiseen ryhmään kuuluvat ihmiset, joilla on vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus tai lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä aikuiset, joilla on Downin oireyhtymä.
Toiseen ryhmään kuuluvat muun muassa ihmiset, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, aivohalvaus, tyypin 1 diabetes tai immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen. Toiseen ryhmään kuuluu yhteensä noin 630 000 ihmistä.
Ryhmien sisällä eri sairauksia ei priorisoida
Kunnat järjestävät rokotukset ja tiedottavat asukkailleen rokotusten ajasta ja paikasta. Nyt määriteltyjen ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti.
Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin.
Priorisointi on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella, THL kertoo tiedotteessaan. Listan laatimisessa on kuultu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR).
Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Vakavan taudin riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.